fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Drugovi ne praštaju onima što sjede na dvije stolice

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić, Miro Lazović, Emir Zlatar, Hakija Meholjić, Meliha Lekić, Zoran Mikulić i Rusmir Mesihović u subotu su odlukom Glavnog odbora SDP-a isključeni iz stranke. Za ovu odluku glasalo je 67 članova GO, 10 ih je bilo protiv, a dva su bila suzdržana.

Što ste se priklonili SPD-u?!

Ovim je pokazano da partija ne prašta sjedenje na dvije stolice. Uostalom, ovakav ishod, podsjetimo, najavio je i sam predsjednik partije Nermin Nikšić, a da je čovjek od riječi pokazao je u subotu.

Kako je obrazloženo, oni su isključeni zbog činjenice da su se priklonili Socijaldemokratskom pokretu, ili pokretu Socijalna pravda i demokratija koji je u osnivanju, a iza kojeg stoje Zlatko Lagumdžija, ali i Željko Komšić.

Uz to, Mikulić i Mesihović su izbačeni jer su i Komšićevi savjetnici u Predsjedništvu BiH. Nikšić je, kaže, očekivao da oni prisustvuju sjednici kako bi se razgovaralo o ovim pitanjima i dodaje da su znali za prijedlog Predsjedništva stranke u vezi s tim.

– Konačnu odluku donosi Glavni odbor i oni su pozvani na sjednicu, ali indikativno je da joj nisu prisustvovali na to su i ukazivali članovi Glavnog odbora – istaknuo je Nikšić koji naglašava da je rasprava o ovom pitanju bila vrlo kvalitetna.

Ali, Lagumdžija im nije ostao dužan, pa je brže-bolje na Facebooku napisao status u kojem se čelnicima partije obraća u deminutivu, nazivajući ih vođicama i zamjera im što je „osuđen bez suđenja“.

– Prijekim sudom bez suđenja, na krilima spinova, današnje vođice SDP-a su me izbrisali sa njihovog spiska. Kako moje znanje, tako ni ono u što vjerujem, kao ni socijaldemokratu i ljevičara iz mene ne mogu izbrisati. Socijalna pravda i demokracija, država i društvo zajedničkih vrijednosti će ostati putovi po kojima ću koračati sa časnim ljudima. Žao mi je SDP-a, kao i dobrih ljudi sa kojima sam tolike godine proveo u zajedničkom radu, borbi i stvaranju. U pobjedama i porazima. Sa njima ću biti i ubuduće – napisao je na svom profilu.

Damir Nikšić „prorekao“ sudbinu

Čini se da je Nikšić, pozivajući se na neke statutarne principe kao razloge isključenja, zapravo shvatio da, ukoliko ekipicu ostavi u svom timu, SDP će teško izdržati pučističke udare frakcije na čelu sa Zlatkom koja ih vuče u zagrljaj nacionalistima. Ako se samo prisjetimo veljače, kada je tokom dramatičnog odlučivanja o tome da li će SDP ući u koaliciju sa SDA, Damir Nikšić burno reagirao na proesdeaovske stavove na sjednici, neke članove Glavnog odbora, prvenstveno Lagumdžiju, nazvao izdajnicima i Bakirovim ljudima, a zatim bio akter incidenta, bilo je naznaka da je on, ustvari, bio u pravu.

Pristalicama koalicije bilo je neobično stalo da se Nikšić tada izbaci iz sale za sastanke i da dalje ne talasa. Kasnije je nekima opet bilo jako stalo da on zbog psovačkog nastupa i galame bude i izbačen iz SDP-a, iako se umjesto izbacivanja iz partije Nikšiću mogao izreći, npr. „partijski ukor.“ Međutim, aktualna situacija potvrđuje da je bio u pravu u svemu što je rekao o podrivačima SDP-a, tako da njegov vulgarni performans postaje nebitan.

Nije šija, jest’ vrat

U međuvremenu, bili su brzi i iz SPD-a, pa su poslali saopćenje u kojem, između ostalog, opet naglašavaju da nisu politički subjekt. Članovi pokreta tvrde da su neistiniti navodi dužnosnika SDP-a da je Pokret nova politička stranka te da te neistine koriste kako bi se obračunali s neistomišljenicima unutar SDP-a.

– Tvrdnje koje se plasiraju uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a su obmana javnosti i članstva SDP-a, sa ciljem političkog ‘odstrela’ pojedinaca koji su se suprotstavili aktualnom rukovodstvu koje nije provelo rezolucije posljednjeg Kongresa SDP-a i zaključke Glavnog odbora SDP-a, a koji se tiču objedinjavanja ljevice u BiH – istaknuto je u priopćenju.

Ostaje nam da vidimo koji će biti budući koraci SPD-a i hoće li se sad, u inat prijekim sucima, organizirati u politički subjekt… B.K.

Nikšić ne oprašta Nikšiću?!

U nedjelju se na svom Facebook profilu oglasio i Damir Nikšić, koji kaže da su mu drugovi, ipak, ponudili da se vrati u partiju. Čini se da je odbio…

„ Da sam u petak prihvatio ponudu SDP-a da se vratim u klub SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo u punom potencijalu, sa svim što tražim za sebe (a to su jedan resor, jedno javno poduzeće A kategorije, jedna institucija B kategorije i još ponešto iz kulture), kako su mi ponudili, danas (u nedjelju) bi ja sjedio u SDP-u sa većim ovlastima nego prije, a kompanija koja je izbačena jučer (dakle u subotu), ne bi. I to bi bio zatvoren krug i potpun prevrat. Mission accomplished. Naravno da cilj ovog bavljenja politikom nije igranje eberečke-ebertude sa pojedincima, bez obzira šta vi ili ja o njima mislili. Previše su nam godina života uzeli i previše smo im vremena i pažnje do sada posvetili. Nisu zaslužili da se spominju.

Mi, nadam se, ipak imamo neke više ciljeve i spremni smo i na čuda. Barem ja tako živim svoj život.

Ostajemo jedni drugima da se organiziramou istinsku opoziciju kleptokratama, profiterima, kriminalcima, feudalcima i da napravimo smjenu generacija i vrijednosti kako u politici, tako i u društvu.

Zar to nije predivno?!“

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});