fbpx

Dženana Kapića iz Cazina hvale zbog toga što je smanjio radno vrijeme radnicama, a zapravo i dalje krši zakon!

Autor: Muhamed Pivić (blogger)

CAZIN - "U firmi "CPU Infotech" iz Cazina, koja se bavi prodajom računarske opreme, odlučili su da zaposlenicama skrate radno vrijeme za jedan sat kako bi one mogle provoditi više vremena sa svojom porodicom, što je zasad jedinstven slučaj na području Unsko-sanskog kantona, a možda i cijele BiH", pišu Nezavisne novine.

Direktor ove firme Dženan Kapić ističe kako primanja za njihovih šest radnica ostaju ista, a da je dobit od svega obostrana.

“Ništa se neće izgubiti za taj sat, poslove će stići uraditi, a radnice će biti motiviranije za posao, jer će više vremena provoditi sa svojom porodicom. Mislim da je ovo dobar potez koji će se pozitivno odraziti na naše poslovanje, a nadam se kako će i drugi poslodavci slijediti ovaj primjer”, kazao je Kapić.

Između ostalih, Predsjednik Saveza samostalnih sindikata USK Muhamed Mahmutović pozdravio je ovaj potez, ali je istakao kako su takvi primjeri pravi raritet u situaciji kada se radnička prava krše na brojne načine.

“Poslodavci danas nemaju sluha i kao da ne vide šta se dešava u društvu. Zbog procesa iseljavanja, sve je manji broj radnika na području Unsko-sanskog kantona i uskoro ćemo doći u situaciju da neće imati tko da radi. Međutim, njihov odnos prema radnicima se nimalo nije promijenio”, kaže Mahmutović.

Dodaje kako brojni radnici u ovome kantonu rade za plaće koje su najniže u Europi, te da poslodavci na razne načine krše brojna prava iz oblasti radničkog zakonodavstva. Prema njegovim riječima, poslodavci ne uviđaju da, kršeći prava radnika, u stvari rade na vlastitu štetu jer će sami sebe dovesti u situaciju da će ostati bez radne snage. “Nezadovoljan radnik se neće truditi na poslu i neće proizvesti kvalitetan proizvod, što će se na kraju obiti o glavu i poslodavcu. Ova situacija bi se mogla promijeniti samo tako da poslodavci povećaju plaće radnicima i poštuju kolektivne ugovore i radno zakonodavstvo. Radnici bi tako shvatili da je firma u kojoj rade njihova porodica i da rade i za vlastitu, a ne samo za korist poslodavca”, smatra Mahmutović.

Tragom viješću da je poslodavac smanjio radno vrijeme za jedan sat mišljenja sam da je gore navedeni članak objavljen radi reklame. Naime, na njihovoj službenoj web stranici danas stoji da radno vrijeme traje 9 sati (od 09 do 18) svakim danom osim nedjelje. Kada bi izračunali 27 radnih dana x 9 sati = 243 radna sata u mjesecu.

Dakle, ovaj “mudri” poslodavac ako je i smanjio radno vrijeme, smanjio ga je sa desetosatnog na devetosatno, a to je daleko iznad onog koje propisuje Zakon o radu. Mi, neki radnici, možda i jesmo ovce čuvali ali nismo travu pasli i znamo što je osmosatno radno vrijeme i vikend.

Autor: Muhamed Pivić (blogger)

ZADNJE VIJESTI