fbpx
Pixabay

FBiH: Samo ŽZH ima više rođenih nego umrlih

Autor: dnevno.ba

Broj stanovnika u Federaciji BiH tijekom rujna smanjio se za 251, a u prvih devet mjeseci ove godine za čak 5574, koliko je bilo više umrlih nego rođenih. Podaci Federalnog zavoda za statistiku ponovno su porazni, a pozitivan prirodni prirast bilježi samo Zapadnohercegovačka županija u kojoj je tijekom navedenog mjeseca rođeno 75 djece, a preminule su 73 osobe.

Ova županija jedina je uz Zeničko-dobojsku bilježila pozitivan prirodni prirast tijekom kolovoza, kada je u Federaciji Bosne i Hercegovine zabilježen negativan prirodni prirast za 395 osoba. Inače, broj novorođene djece na području Zapadnohercegovačke županije tijekom protekle dvije godine veći je od desetogodišnjeg prosjeka. Međutim, zbog velikog broja umrlih, ova županija je tijekom 2020. i 2021. godine bilježila negativan prirodni prirast.

Veći prosjek

Kako se navodi u dokumentu “Godišnje izvješće o razvoju s izvješćem o provedbi strategije za 2021. godinu”, broj rođenih tijekom 2020. godine na području Zapadnohercegovačke županije veći je za 1,07 posto u odnosu na desetogodišnji prosjek, a tijekom 2021. godine broj rođenih bio je veći za 9 posto u odnosu na desetogodišnji prosjek. Kada je pak riječ o podacima iz rujna ove godine, najveću razliku između broja umrlih i rođenih bilježi Srednjobosanska županija. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u rujnu 2022. godine u ovoj županiji rođeno je 153 djece, dok je umrlo 198 osoba, što znači 45 stanovnika manje. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji rođeno je 155 djece, a preminulo je 170 osoba te prirodni prirast iznosi -15. Hercegbosanska županija bilježi prirodni prirast -26, odnosno u toj županiji rođeno je 33 djece, a umrlo je 59 osoba. Alarmantni su podaci i za Posavinu. Naime, tijekom prvog jesenskog mjeseca u ovoj županiji rođeno je 11 djece, a umrlo 37 osoba. Unsko-sanska županija je zbog negativnog prirodnog prirasta tijekom rujna ostala bez 37 stanovnika, Tuzlanska bez 33, Zeničko-dobojska bez 22, Bosansko-podrinjska bez 19 te Sarajevska bez 30 stanovnika.

Omjer u Federaciji

Ukupno je u Federaciji Bosne i Hercegovine u rujnu 2022. rođeno 1571 dijete, od čega je živorođenih 1564, dok je u istom razdoblju umrlo 1815 osoba, što znači da prirodni prirast iznosi -251. Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju i kako je najveća razlika između broja umrlih i rođenih zabilježena u veljači ove godine.

Naime, u tom mjesecu je u Federaciji BiH 1478 osoba više umrlo nego što ih se rodilo. Kada je riječ o rođenoj djeci tijekom rujna, 1567 ih je rođeno u zdravstvenim ustanovama, dok je izvan tih ustanova na svijet stiglo četvero, ali uz stručnu pomoć. Tijekom istog tog mjeseca zasnovano je 1220 brakova, dok su se 82 para odlučila na rastavu. Najviše rastava, i to 29, zabilježeno je u Tuzlanskoj županiji, a u Posavskoj i Hercegbosanskoj županiji tijekom rujna nije zabilježena ni jedna rastava.Broj stanovnika u Federaciji BiH tijekom rujna smanjio se za 251, a u prvih devet mjeseci ove godine za čak 5574, koliko je bilo više umrlih nego rođenih.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku ponovno su porazni, a pozitivan prirodni prirast bilježi samo Zapadnohercegovačka županija u kojoj je tijekom navedenog mjeseca rođeno 75 djece, a preminule su 73 osobe. Ova županija jedina je uz Zeničko-dobojsku bilježila pozitivan prirodni prirast tijekom kolovoza, kada je u Federaciji Bosne i Hercegovine zabilježen negativan prirodni prirast za 395 osoba. Inače, broj novorođene djece na području Zapadnohercegovačke županije tijekom protekle dvije godine veći je od desetogodišnjeg prosjeka. Međutim, zbog velikog broja umrlih, ova županija je tijekom 2020. i 2021. godine bilježila negativan prirodni prirast.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI