googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Arhitekt objavio fotografije iz Albanije i pojasnio zašto su u potresu nepotrebno izgubljeni brojni životi

Autor: Slobodna Dalmacija

DRAČ - Broj stradalnika u albanskom potresu raste iz sata u sat, a postaju sve jasniji i odgovori na pitanja zbog čega je ovaj potres bio tako fatalan po smrtnim posljedicama i razmjerima razaranja.

Fotografije iz Albanije koje je na svom Facebook profilu objavio beogradski arhitekt s luksemburškom adresom Nebojša Glišić, najbolja su pouka svima kako se ne smije graditi i zbog čega treba strogo poštivati graditeljske kanone i armaturne norme.

Pogledajte fotografije srušenih objekata i pročitajte komentar arhitekta koji je napisao kako je u njima satkana sva njegova desetljetna borba s amaterima u poslu, bijednim uštedama u armaturi, serklažima i seizmičkim platnima…

“Milijun puta sam se sreo s tim pitanjem: Zašto toliko armature i betona?!? Evo zašto! Ne događa se svaki dan, ali kad se dogodi odnosi ljudske živote i izaziva neizmjerne štete. Da se radilo po propisima, sve ove zgrade, ozlijeđeni i mrtvi u njima bi bili sada živi i zdravi. Osim sitnijih pukotina, i pobacanih stvari po stanu i kući, ništa se ozbiljnije ne bi dogodio. Danas bi imali i dom i život”, poručuje arhitekt Glišić.

Prva slika pokazuje kako je potpuno novi objekt kleknuo pod težinom katova, evidentno bez adekvatnog seizmičkog platna, horizontalnih i vertikalnih armirano betonskih serklaža koje bi prihvatile moćne sile zemljotresa.

“Sve se samo sklopilo… Uzalud armatura i beton gore kada su koljena tanka…”, zgraža se Glišić.

U fotografijama vidi se kako se ruše kutovi zgrada radi evidentnog nedostatka armirano betonskih serklaža.

“Odbio sam nebrojeno puta sudjelovati u projektima bestijalnog nadzidavanja, jer ono šta se može dogoditi jasno je kao dan. Kada se gradnju uključi ta vrsta ljudi koji su odavno bez obraza i morala, opijeni profitom, ovakve slike su neizbježne. Redovno ih pitam pomisle li ikad da će njihovo dijete ili unuk u trenutku potresa doći u goste kod prijatelja u zdanje koje su sklepali? Kako ćete do kraja života živjeti sa saznanjem da ste ih ubili zbog četiri šipke armature R14 i malo betona…”, ljuti se arhitekt.

Autor: Slobodna Dalmacija
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});