googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Malo mjesto podno Omiške Dinare ilegalni deponij pretvorilo u “Cestu umjetnika”

Autor: DalmacijaDanas.hr

OMIŠ - U petak navečer na staroj cesti između Mimica i Lokve Rogoznice svečano je otvorena cesta umjetnika “Via Artistica“. Uz cestu i u mjestima izloženi su radovi umjetnika koji su polazili likovnu koloniju lokalne umjetnice Mladenke Mimica.

Otvaranju Ceste umjetnika nazočili su brojni mještani, umjetnici te uzvanici iz Grada Omiša, Turističke zajednice, a sve na čelu sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.

Skulpture su izradili Emil Trutanić, Zlatko Jakšić, Ivana Jakšić, Lovro Jakšić, Pero Jakšić, Ivana Pavić, Ante Biškupović, Daslav Petrović, Frane Šitum, Joško Čizmić, Ante Brkić i Mata CROata (Mate Turić).

Područje koje je služilo kao ilegalni deponij sada je pretvoreno u malu galeriju na otvorenom u kojoj mogu uživati svi prolaznici, ali i rekreativci jer se projekt savršeno uklapa u razvoj cikloturizma koji zagovara Turistička zajednica splitsko-dalmatinske županije na čelu s direktorom Joškom Stellom. Stoga ne čudi da su i oni bili među brojnim partnerima koji su doprinijeli u realizaciji ove ideje.

– Ovim projektom je zaustavljena deponija otpada uz cestu u Mimicama i sve se saniralo na najjednostavniji i najjeftiniji način, a uz sve to su se dobile nove vizure našeg kraja. Od samog početka bila sam uvjerena da je umjetnost jedina koja budi čovjeka i tjera ga na razmišljanje prema okolišu i podiže svijest pojedinca, rekla je uvodno Mladenka Mimica, osnivačica Likovne kolonije Mimice.

– Sve skupa imamo 33 skulpture na ovoj cesti, u mjestima Mimice, Medići i Lokva Rogoznica, a dvije od njih su postavljene i u Omišu. U tri kolonije sudjelovalo je 40 umjetnika koji su došli iz različitih zemalja kao što su Španjolska, Austrija, Njemačka, BiH i brojne druge. Prije trideset godina sam počela s umjetničkim projektima i otprilike dvjesto umjetnika je sudjelovalo u našim radionicama, zaključila je Mimica.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban naglasio je kako je ovaj projekt objedinio povijest, ekologiju i umjetnost, a sve to zbog vrijednog rada pokretačice ovog projekta gospođe Mladenke Mimice.

– Nekada su plemeniti ljudi bili povezani ovom prometnicom, a onda su neki novi zbog profita to uništili. Zahvaljujući gospođi Mimici i svim umjetnicima ovaj prostor je oplemenjen njihovim radovima i na ponos Grada Omiša i iznad svega Mimica i Lokve Rogoznice. Županija je preko Turističke zajednice sudjelovala u uređenju ovog prostora što me posebno veseli, ali nećemo stati na tome. Mi ćemo osigurati komunalnu opremu na ovom prostoru i to u što skorijem roku, rekao je župan.

Među okupljenima su bili i umjetnici koji su svojim radovima oplemenili ovo područje i ilegalni deponij koji je nekoć bio trn u oku ovog prekrasnog krajolika pretvori u mjesto koje će mještani, ali i njihovi gosti s radošću posjetiti. Ovisno o umjetniku, radovi su od ideje do onoga što možemo vidjeti na Cesti umjetnika nastajali od nekoliko tjedana pa do nekoliko godina.

 

Kip koji je postavljen uz plažu u Medićima je onaj Sv. Florijana autora Ivana Pavića. Ideja je proizašla nakon velikog požara koji je ‘progutao’ to područje pa je i sam kip postavljen kako bi čuvao vatrogasce, ali i sve prolaznike podsjetio da paze s opušcima da se takvo nešto opet ne dogodi.

Ispred Turističkog biroa u Mimicama postavljen je kip ženske figure autora Ante Brkića iz Bosne i Hercegovine.

– Spoj kamena, mora i ove prekrasne zemlje je sjajan, a mi imamo čast da damo svoj doprinos kao umjetnici, poručio je Brkić te se još jednom zahvalio voditeljici Likovne kolonije gospođi Mladenki Mimica.

Autor: DalmacijaDanas.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});