googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

General Tolj poslao snažnu poruku: ‘Obnoviti Herceg Bosnu nastavi li se narušavati pozicija Hrvata’

Autor: dnevno.ba/Hina

Neovisni kandidat na listi ‘Hrvatskog bila’ u XI. Izbornoj jedinici general Hrvatske vojske Ivan Tolj izjavio je da treba obnoviti Herceg-Bosnu ukoliko se nastavi s narušavanjem položaja i uzurpiranjem pozicija Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman ne bi potpisao Daytonski mirovni sporazum da je znao da se Washingtonski neće uvažiti i da će Hrvati biti izigrani”, rekao je Tolj za Televiziju Herceg-Bosne. On se nalazi na drugome mjestu liste koju predvodi general Ljubo Ćesić Rojs u XI. Izbornoj jedinici.

Po njegovim riječima Hrvatska danas, kao članica NATO-a, EU-a i kao saveznica SAD-a, može pomoći da se spriječi uzurpiranje hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH, gdje je u četiri navrata glasovima bošnjačkih birača kao hrvatski predstavnik izabran Željko Komšić.

“Za to sam da, ako ne bude nikako išlo u BiH, da se vratimo na postavke Herceg-Bosne. Morat ćemo to uraditi ili se pomiriti da smo sve izgubili”, istaknuo je general Tolj.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna utemeljena je 18. studenog 1991. godine u Grudama na dan pada Vukovara kako bi se Hrvati u Bosni i Hercegovini obranili od agresija JNA i srpske strane.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Tolj ocijenio je nedopustivim dio presude o udruženom zločinačkom pothvatu

U kolovozu 1993. godine prerasla je u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu te je bila hrvatska teritorijalna i administrativna jedinica unutar BiH.

Washtingtonskim mirovnim sporazumom o uspostavi Federacije BiH iz ožujka 1994., kojemu su sponzori bili SAD, Hrvatska i Turska, Herceg-Bosna je postala sastavni dio hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH.

Presudom Haaškoga tribunala za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije iz 2017. dio vodstva Herceg-Bosne proglašen je krivim za udruženi zločinački pothvat etničkog čišćenja Bošnjaka i pripajanja dijela bosanskohercegovačkog teritorija Republici Hrvatskoj u što je, prema navodima presuda, bio umiješan i hrvatski državni vrh predvođen predsjednikom Franjom Tuđmanom.

General Tolj ocijenio je nedopustivim dio presude o udruženom zločinačkom pothvatu navodeći kako su Hrvatska i Hrvati u BiH trebali pokrenuti reviziju.

Znaju li Amerikanci nešto što mi ne znamo? Hoće li Herceg Bosna uskoro postati država?

Autor: dnevno.ba/Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});