googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

GLASOVATI ZA NAŠU KOLINDU: Bezrazložno…, rekli bi neki…

Autor: Hrvatin Tomašević / Dnevno.ba

MOSTAR - Dozvolite, za sami početak samo da se zna: prvi visoka/i dužnosnica/k-predsjednica/k u Hrvatskoj, koja nije bila/o član komunističke partije Jugoslavije, niti komunističke partije S.R.Hrvatske. Prirodna iskričavost koja je krasi i raskošni temperament zrele žene, mediji koriste za estradni sexsizam u prikazivanju njene ukupne osobnosti-karaktera. Naime, ako je po medijima, najradije bi je balzamirali, pretvarajući je u voštanu figuru, kako se ne bi smjela niti: radovati-plakati-zapjevati- grliti, pokazati emociju koja krasi njenu prirodu! Bolja je ona i od toga! Dobra je! Čvrsto držim, kako krezubim medijskim podmetačima, najviše smeta kada im pošalje, nimalo uplašena njihovih komentara, prirodno bijeli osmjeh od milion dolara! Gđa Kolinda Grabar Kitarović, kao kandidatkinja koja vodi kampanju, ne može biti poput voštanog kandidata Zorana Milanovića, kome ni zaplesani tonovi hard-rocka, uzgred budi rečeno, uz koje javno nastupa, ne uspjeva izmamiti nikakve emocije! U medijskom smislu, sve to što se događa, u vremenu trajanja kampanje-nazovimo nužnim! Stvari koje nije mogla promijeniti, promijenilo je nju! Dalje u tekstu činjenice kažu slijedeće:

Moje pitanje za naciju glasi: da li je preslaba da uvjerenja sprovede u djela?

Naravno, odmah će se mnogi po običaju raspričati o nadležnostima, ali za stanje i položaj u kojoj se nalazi Hrvatska, to, u ovom trenutku jest najvažnije pitanje. Dozvolite mi, znam i ja ponešto: Ustav R.H. u članku tom i tom-stavka broj taj i taj kaže: u kreiranju vanjske i obrambene politike i nacionalne sigurnosti-predsjednik je kreator. No, sada ustav u članku: tom i tom-poznaje i predsjednicu! Rodna i spolna jednakopravnost, izborom gđe Kolinde Grabar-Kitarović za predsjednicu R.Hrvatske dobila je prvu bitku protiv diskriminacije. Lako je moguće da upravo ta populacija donese presudan broj glasova za novu izbornu pobjedu?! Neće biti krive žene, muškarce ću okriviti, ako ne pobjedi…

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dolazi iz prosječne hrvatske obitelji. Ima osobni i obiteljski background potpuno suprotan od nekih od suprostavljenih kandidata. Nitko iz obitelji, a ni Grabar-Kitarović, nije pripadao niti uživao povlastice komunističkog režima. Da bi u potpunosti prihvatili i razumjeli njenu predanost misiji kojoj je predana kao predsjednica, nudim Vam neizostavan podatak iz njene biografije: magistarski rad-Odnosi S.A.D-a sa Sovjetskim Savezom u vrijeme administracije predsjednika Ronalda Regana!

Kao nositelj Fulbrajtove stipendije, uža specijalnost su joj međunarodni odnosi. Što ju je i kasnije u karijeri odredilo, da izabere smjer Atlanske i NATO politike. U vremenu prvog mandata saznali smo puno toga o životu Predsjednice Grabar-Kitarović kao: žene, majke, supruge, sestre, slavne i moćne žene, pune života-koja se nije libila pokazati-podijeliti emocije, do domaćice. Ponovnim izborom Grabar-Kitarović za predsjednicu, hrvatsko društvo pretpostavlja da žene puno odlučnije i odgovornije preuzimaju najviše državne pozicije! Još je važnije, da žene sudjeluju u kreiranju politike, ipak, one čine više od pola ukupne populacije nacije!

Iako je politika u Hrvatskoj/BiH tradicionalno gruba, Predsjednica Grabar-Kitarović žene vraća u sam vrh političkog života! Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvara dugi i krivudavi, pun prepreka i zamki, put ka koridorima moći i vlasti. Posebno moramo biti ponosni da će ravnopravno stajati uz ostale žene, kojih je sve više na državničkoj razini političkog odlučivanja, a i sama je započela predvoditi, trend povećanja davanja moći i vlasti ženama. Dečki, u krivu ste, ako ste i pomislili, da će to kod Grabar-Kitarović biti „ženska priča“.

U vezi s tim, su i svi stereotipi odbačeni, a koji su, svima nama duboko ugrađeni u sustav razmišljanja. O razlici između predsjednice i predsjednika, nešto je što će se raspravljati tijekom kampanje a posebno će biti žestoko u drugom krugu, za medijskog sučeljavanja! Moj/Naš/Vaš izbor za ženu-Predsjednicu Grabar-Kitarović samo bi nastavio razbijati povijesni tijek, demistificirao odrednicu žene kao „nužno zlo“. Moje iskrene čestitke Predsjednice na prihvaćanju izazova, nisam ni sumnjao, da ste spremni na otvoreni fight… Nadam se pozivu na ponovnu inauguraciju. Ništa manje… Skromno!

Ako želite da nešto bude učinjeno, obratite se Predsjednici Grabar-Kitarović – moglo bi se reći, da je to moto nove hrvatske politike, kako se da primjetiti kroz poruke, koje je slala u predkampanji i sada tijekom same kampanje u javnim istupima. Vjerujem kako će Predsjednica Grabar-Kitarović biti vjesnik promjena u smislu unutarnje i vanjske politike. Očekujemo promjenu smjera i mnogo unčikovitiju politiku s vizijom mogu-znam: kako, kad, gdje i s kim, što je potpuno jasno, kada se uzme u obzir: njeno ideološko izvorište, svjetonazor i stručnost.

Predsjednica Grabar-Kitarović u novom mandatu zahtjevati će nam duboke: društvene, gospodarsko-ekonomske, materijalno-socijalne reforme. Očekivati je, i nakon parlamentarnih izbora, snažniju i kvalitetniju suradnju s novom vladom Republike Hrvatske. Smatram, kako će s pozicije na koju ju je ponovo izabere hrvatski narod, uporabiti sav svoj utjecaj, pokrenuti poluge vlasti, kako bi se oslobodili gospodarski kapaciteti i potencijali, ali isto tako, i na području investicija, posebice u strateškim sektorima. U tim područjima i sektorima gospodarske aktivnosti, ulaganja bi doprinijela boljem pozicioniranju Hrvatske na vojnoj, energetskoj i geostrateškoj mapi jugoistočne i centralne Europe. Predsjednica Grabar-Kitarović bila je jedna od predvodnica akcijskog plana ugovora o slobodnoj trgovini, uspostavom osovine Jadran-Baltik. Očekuje se jačanje tih veza-odnosa na svim poljima suradnje! Posebno bih istaknuo, kako nam je već naznačila-dala do znanja, da zna, tko će ulagati u Hrvatskoj!

Kao vrhovna zapovjednica O.S.R.H Predsjednica Grabar-Kitarović nagovijestila je jačanje domovinske sigurnosti i nacionalne obrane, kroz preustroj dodatne komponente vojne službe: ročna služba, ustroj teritorijalne vojne službe, djelomično po uzoru na Švicarski i Izraelski model svenarodne obrane. Nikako ne smijemo zaboraviti, a vjerujem da je upravo to, rukovodilo Vrhovnu Zapovjednicu Grabar-Kitarović, geopolitički položaj, povijest ugroza, i sama mogućnost budućih ugroza za Hrvatsku, kako su to ipak, najbolji mobilizacijski modeli, koji će vojno ojačati obranu R.Hrvatske, a sve to u svijetlu djelomičnog ili potpunog rasula međunarodnog poretka u Europi, što je nagoviješteno pokušajem ali propalom agresijom Srbije na Hrvatsku/BiH, ali i na ostala područja bivših republika i pokrajina propale Jugoslavije! Svjedoci smo, da danas, na mnogo širem-većem području, pogotovo u mnogo jačim razmjerima vatrenih i ubojitih arsenala, odvija se rat u mnogim državama, zahvaćena su rubna-granična područja: Kosova, Ukrajine, Gruzije, Moldavije, Čečenije…? Usuditi ću se i ponuditi Vam war-scenarij, koji ne isključuje mogućnost da se sukobi prošire i na neke potencijalne države za članstvo u Europskoj Uniji. U ne tako davnoj prošlosti, s čime je i Hrvatska imala, vrlo uvjerljiva i negativna iskustva!

Kako je suvereno ovladala strategijama i taktikama sigurnosnih protokola, na području sektora sigurnosti, Predsjednica Grabar-Kitarović iskoristiti će već poznate kontakte u komunikaciji s NATO-om, kako bi Hrvatska na planu vanjsko-političkog pozicioniranja, pokazala naklonost i privrženost spram Atlanskog svijeta. Pripadnost tom svijetu pokazala je još u vremenu kad je bila veleposlanica R.Hrvatske u S.A.D-a. Prepoznato je njeno djelovanje na tom pravcu, stoga je neminovan bio i nastavak uspješne diplomatske karijere, na mjestu zamjenika glavnog tajnika NATO-saveza.

No, sada je u prilici uspostaviti puno tješnju suradnju, na obostranu korist, jer je Predsjednica Grabar-Kitarović kreator vanjske politike R.Hrvatske. Posebno bih istaknuo suradnju na tom planu sa S.A.D-a i Njemačkom, koja će u novom mandatu dobiti uzlet! Ne mislim samo na zračnu borbenost!. Ja bih rekao-nikome neće dozvoliti da bude zanemarena! Posve je opravdano očekivati kako će u novom mandatu Predsjednica Grabar-Kitarović raditi na jačanju bilateralnih odnosa sa S.A.D-a, kroz nabavku vojne i sigurnosno-tehničke opreme, zamjenu postojećih arsenala, što dugoročno doprinosi osnaživanju strateške povezanosti sa S.A.D-a, najjačom svjetskom silom: vojno, tehnološki, politički, ekonomski, financijski, diplomatski! Predsjednica Grabar-Kitarović posve je sigurna, da uz tako uspostavljen odnos R.Hrvatska dobiva najpouzdanijeg partnera. Za ostale kandidate, nisam siguran da su privrženi tom partnerstvu?

Iz neprijeporna izvora doznajem, a posve sam siguran, drage moje Hrvatice i moji muži hrvatski, kako bi ste htjeli znati i ovo: Dayton i njegova nadogradnja, već prvobitno dogovorena s američkom administracijom, izgradnja povjerenja i suradnja s bošnjačkim i srpskim narodom u Predsjednici Grabar-Kitarović dobija jednog od najodlučnijih boraca, uvijek spremnu da se kroz izgradnju hrvatskih nacionalnih institucija, dođe do stvaranja novog: ustavno – jednakopravnog i administrativno-teritorijalnog ustroja demokratske i politički stabilne BiH.

Hrvatice i Hrvati, posao predsjednice, kao i svaki drugi posao, traži-treba vremena a tu je novi mandat?!

Meni, za Vas ne znam, neće nedostajati: Milanović-koji, jest visoko nacionalno osvješten, Kolakušić-mi je nepoznanica, no sudija ostaje vazdan sudija, Škoro, sjajno pjeva, izvrstan je vinar-na kušanju njegova vina u Međugorju, na nepcu su mi se osjećali tonovi i okusi Slavonije, žao bi mi bilo-loza bi ostala nevoljena, Đapić mi je drag-bojovnik, s njim sam bio dio domovinskog rata…

Autor: Hrvatin Tomašević / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});