fbpx
Korisnik

HARRY POTTER, BIBLIJA, MIROSLAV KRLEŽA I VELIKA BRITANIJA Koja je točno poveznica između ovih pojmova?

Autor: Fena

Srpanj mjesec, datum sedmi je zanimljiv s povijesnog aspekta. Pogledajte što se događalo na današnji dan...

– 1887. Rođen Marc Chagall, francuski slikar i grafičar rusko-jevrejskog porijekla. Ilustrirao je Gogoljeve “Mrtve duše” i Bibliju te oslikao parišku Operu, sinagogu u Jerusalemu, zgradu UN-a u New Yorku i uradio vitraže u katedrali u Metzu.

– 1893. Rođen Miroslav Krleža, hrvatski pisac i enciklopedist, jedna od najznačajnijih ličnosti u kulturno-književnim zbivanjima 20. stoljeća na jugoslovenskom području.

– 1930. Umro Arthur Conan Doyle, engleski pisac i ljekar po zanimanju. Oprobao se u različitim književnim žanrovima, ali je svjetsku popularnost stekao pričama o detektivu Sherlocku Holmesu.

– 1937. Sukobom japanskih i kineskih trupa kod mosta Marco Polo, blizu Pekinga, počeo je japansko-kineski rat.

– 1978. Nakon sticanja neovisnosti od Velike Britanije, proglašena je država Solomonska Ostrva.

– 2000. Cijeli tiraž knjige “Harry Potter i vatreni pehar”, četvrti nastavak avantura dječaka mađioničara, rasprodan je u pretplati, prije nego što je izašao iz tiska.

– 2000. Umro Nikola Hercigonja, jugoslovenski skladatelj i muzikolog. Njegova glazba inspirirana je nacionalnom poviješću i folklorom (scenski oratorijum “Gorski vijenac”, simfonijski ples “Linđo”).

– 2001. Nakon četiri dana pregovora, SAD su predale japanskim vlastima narednika Timothya Woodlanda, osumnjičenog za silovanje mlade Japanke na otoku Okinava, čime je razriješen diplomatski spor između dvije zemlje.

– 2005. U seriji eksplozija u podzemnoj željeznici i gradskom autobusu u Londonu život je izgubilo 56 osoba, a više od 700 je ozlijeđeno. Odgovornost za napade preuzela je islamistička grupa Al-Kaida.

– 2014. Umro Bora Todorović, glumac koji je na filmu i u serijama ostvario velik broj značajnih uloga.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI