googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

HDZ-ova Hercegovka u gadnoj aferi – Zašto svi šute o ovome?

Autor: Iva Međugorac / Dnevno.hr

SPLIT - Ovo je eklatantan primjer kršenja zakona i političke bahatosti koji poštene građane boli i govori koliko su političke elite HDZ-a u Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj ogrezle u korupciju i nebrigu, tvrde to naši sugovornici referirajući se na primjer HDZ-ove europarlamentarne zastupnice Željane Zovkom koja je svojedobno u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju tvrdila kako kao zastupnica istovremeno živi u Splitu i Mostaru, a zapravo je u Bruxellesu, što je okarakterizirano kao rušenje zakona fizike pa i hrvatske države. Prema riječima naših sugovornika riječ je o jednome u nizu prijestupa ove političarke. Zastupnica Zovko, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju iznijela je, tvrde naši sugovornici lažnu tvrdnju vezano za svoje prebivalište, čime je obmanula javnost, birače pa i porezne obveznike.

”Za nekoga tko se kreće u krugovima europske politike i tko bi trebao biti uzor te se vladati po europskim uzusima, pokazala je upravo suprotno”, stav je to nezadovoljnih građana koji su nas kontaktirali.

Uporište za svoju tvrdnju pronalaze i o Zakonu o prebivalištu u kojem stoji:

Prebivalište je mjesto i adresa u Republici Hrvatskoj na kojoj se osoba trajno nastanila radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih za životne interese kao što su obiteljski, profesionalni, ekonomski, socijalni, kulturni i drugi interesi.

Drugim riječima, Zakonom je točno definirano što točno prebivalište znači, a prema istom Zakonu europarlamentarka je trebala prijaviti odsutnost s mjesta prebivališta. Točnije, evidentirati svaku promjenu prebivališta do pet godina, a sumnjaju da je prebivalište zbog posla kojega je obavljala za drugu državu mjenjala više puta.

”Iz njene izjave u članku vidljivo je da to nije učinila nikada. Gospođa Zovko je bila službenik, ali druge države, te se na nju stavke članka itekako odnose. Bila je obavezna napraviti prijavu napuštanja prebivališta zbog privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske, ali to nije učinila. Zbog čega? Možda za nju zakoni Republike Hrvatske ne vrijede te ih je u ovom razdoblju prekršila više puta, svaki puta kada bi mijenjala prebivalište”, postavlja se nadalje niz pitanja, a ujedno proziva i Policijska uprava Splitsko-dalmatinska koja je bila dužna izvršiti terensku provjeru i po službenoj dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta, no naši sugovornici vjeruju da su i oni zakazali. Zakonom je propisana kazna od 500 do 5000 kuna, za svaku fizičku osobu koja u propisanom roku ne prijavi prebivalište ili boravište radi seljenja iz Republike Hrvatske, koja napušta prebivalište u trajanju dužem od godinu dana, a o tome ne obavijesti nadležno tijelo, koja prilikom prijave i odjave prebivališta i boravišta da netočne podatke, koja prilikom prijave i odjave prebivališta da lažnu izjavu da se u mjestu i na adresi prebivališta ili boravišta nastanila.

”Iz izjave gospođe Zovko novinaru Slobodne Dalmacije, vidljivo je da je ona višestruko prekršila sve stavke ovog članka”, ogorčeno tvrde naši sugovornici kojima nije jasno da li je zastupnici Zovko ikada naplaćena kazna, sukladno Zakonu.

”Ako jeste, kakva bi to bila zastupnica i tko joj daje moralno pravo da tako razgovara s novinarom i javnošću”, još je jedna u nizu nejasnoća vezana za zastupnicu Zovko. No, tu priča s ovom damom ne staje.

”Kao i svi mi, koji imamo prebivalište u Republici Hrvatskoj i gospođa Zovko je kao rezident Republike Hrvatske porezna obveznica i obavezna je plaćati porez na dohodak. Postavljam Vam pitanje, da li je gospođa Zovko ikada platila porez u Republici Hrvatskoj? Kao osoba s prebivalištem u Republici Hrvatskoj u Splitu, što je izjavila u medijima, gospođa Zovko je bila dužna nadležnoj Poreznoj upravi u Splitu, redovito godišnje dostavljati podatke o plaći i dohotku (koji kod diplomata i nisu baš neki sitniš). Ukoliko je radila u inozemstvu, a iz njenog životopisa je vidljivo da je što u BiH što u inozemstvu provela više godina, onda se je na nju prilikom obračuna poreza odnosila metoda izravnanja poreza. To znači, da je kao hrvatski rezident koji je zaposlen u inozemstvu, u njenom slučaju u BiH s kojim Republika Hrvatska nema ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a zatim u drugim stranim državama, podlijegala metodi po kojoj se je njoj uračunavao i priznavao porez do visine porezne stope u Republici Hrvatskoj, a razliku je morala platiti izravno u proračun Republike Hrvatske. Ona je bila dužna prijaviti sve činjenice za utvrđivanje njezine porezne obveze i to svaki puta prilikom mijenjanja mjesta boravišta u kojem je zaposlena. Koliku je štetu neplaćanjem poreza zastupnica Zovko nanijela Hrvatskoj”, nameću još jedno pitanje naši sugovornici koji su za izračun iskoristili dostupnu biografiju zastupnice Zovko.

”Ako se uzme iz njene dostupne biografije da je bila zaposlena samo od 1999., a vjerovatno je radila i još prije, te da je na razliku po poreznoj osnovu u državni proračun RH trebala uplaćivati najmanje 1000,00 kn mjesečno, onda dolazimo do iznosa puno većeg od 200000,00 kn za koji je gospođa Zovko, počinivši utaju poreza na prihod od nesamostalnog rada oštetila proračun Republike Hrvatske. Da li je zbog toga odgovarala? Da li ju je itko pozvao da izvrši svoju građansku dužnost i plati porez za sve ovo vrijeme? Dok se iz stanova izbacuju ljudi koji nemaju što za jesti, jer nisu imali mogućnosti vratiti ratu kredita od 1000-2000 kuna, ova pripadnica hercegovačko-briselske elite se smješka i uživa! To je čista utaja poreza i to jednog zastupnika! Da li bi ovako nešto prošlo, recimo u Nizozemskoj”, ogorčeno nastavljaju naši sugovornici, uvjereni kako Zovko ima dobru političku zaštitu i zaleđe ne samo u BiH nego i u Hrvatskoj, sa čijim se zakonom pogirava.

”Kao rijetko komu, uspjelo joj je da iz ovoga prođe neokrznuta. Možda gospođica misli da se u Hrvatskoj može ponašati kao u BiH, gdje zakone kroji kako tko hoće da ih kasnije ne bi poštivao. Da li je to model koji zastupnica želi uvesti u Europu? Sve u svemu, imamo europsku zastupnicu koja krši zakone i taji porez, policiju koja ne goni one koji krše zakone, poreznu upravu koja ne naplaćuje poreze i građane kojih za sve to nije briga. Ovo je eklatantan primjer utaje poreza”, zaključuju naši sugovornici.

Ima li u priči oko zastupnice Zovko istine ili su posrijedi tek zlobnici koji žele nanijeti štetu njenoj karijeri, uoči još jednih europskih izbora, upitali smo i samo zastupnici, ali do okončanja ovoga teksta odgovor nismo dobili. Odgovor smo zato, doduše ne odveć precizan zaprimili od strane prozvane Porezne uprave i splitske policije.

”Obavještavamo Vas kako nismo u mogućnosti pružiti Vam tražene informacije obzirom na obvezu poštivanja odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka Europskog parlamenta i vijeća, a sukladno Odluci hrvatskog sabora o proglašenju Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka, koja je stupila na snagu 25. svibnja 2018”, poručili su referirajući se na ovu temu iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a sličan odgovor zaprimili smo i od Porezne uprave.

”Informacije o poreznim obveznicima nismo Vam u mogućnosti dostavljati. Sukladno članku 8. Općeg poreznog zakona („Narodne novine“, broj 115/16“, dalje: OPZ) porezno tijelo dužno je kao poreznu tajnu čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže, kao i podatke koje razmjenjuje s drugim državama u poreznim stvarima”, zaključili su.

Autor: Iva Međugorac / Dnevno.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});