fbpx

Hoće li sudija Ustavnog suda BiH Miodrag Simović poći sudbinom bivšeg glavnog tužioca BiH Milorada Barašina, koji je suspendiran i smijenjen, upravo zbog kontakata sa kriminogenim licima?!

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

Ne postoji više adekvatan rječnik, kojim bi se mogle opisati bosansko-hercegovačke pravosudne strukture (sudovi i tužiteljstva na svim nivoima u Bosni i Hercegovini), korupcijom, nepotizmom i kriminalom okovane, koje je radi pojedinaca, koji rade unutar pravosudnih struktura (Dalide Burzić i dr.) uzdignuto na stup srama, na domaćem, međunarodnom i svjetskom nivou, a povjerenje javnosti u navedene institucije spalo je ispod nule, te u očima profesionalne zajednice postalo dekadentno, bez kredibiliteta i integriteta, opterećeno vlastitim kriminalnim i devijantnim ponašanjima pojedinaca, unutar ili van pravosudnih i tužilačkih struktura u BiH, piše Josip Šimić-Đinđić!

Obećavanje amnestije od krivičnog progona, zataškavanje najtežih krivičnih djela, trgovina utjecajem, uzimanje mita i protuzakonito posredovanje, druženje sudija i tužilaca sa kriminogenim osobama i osobama sklonim različitim prijevarama, samo su neki od epiteta koji krase sudije i tužioce na svim nivoima pravosudne vlasti u BiH. Takvo njihovo ponašanje u znatnoj mjeri šteti ugledu sudijske ili tužilačke funkcije, unutar ili van pravosudnih struktura, ali i ugledu institucija iz kojih dolaze i rade, te ljulja u znatnoj mjeri povjerenje javnosti u imenovane pravosudne institucije i agencije za provođenje zakona.

O svemu tome tako svjedoči slučaj jučerašnjeg članka, u kojem je portal Dnevno.ba objavio nesporne i nepobitne materijalne dokaze iz kojih je vidljivo, da je sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Miodrag Simović, (inače otac Vladimira Simovića, tužioca u Tužilaštvu BiH), koji je  na dužnost sudije Ustavnog suda BiH stupio u maju 2003. godine, te na dužnost potpredsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od maja 2003. do maja 2009. godine u dva mandata, te dužnost predsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u periodu od maja 2009. do maja do 2012. godine, a u naredne tri i dužnost potpredsjednika, a trenutno je potpredsjednik Ustavnog suda BiH, unatrag nekoliko godina „dernečio“, nalazio i uzajamnu telefonsku i fizičku komunikaciju sa kriminogenim osobama uspostavljao, nalazio i ostvarivao, te mito primao, te redovne fizičke i telefonske kontakte sa licima, koje su bile pod istragom Tužilaštva Kantona Sarajevo i ostvarivao, što je dokumentirano dokumentima Federalne uprave policije i aktima suda, u članku pod nazivom: „TREĆI FELJTON: 100 tisuća maraka mita sudiji Ustavnog suda BiH, koji sjedi u društvu kriminogenih lica – u spašavanje sudije uključio se i njegov sin – tužilac Državnog tužilaštva!“ od 07. svibnja 2022. godine, objavljen na portalu Dnevno.ba (kao u vezanom tekstu).

Nakon ovoga članka, nikada više za ovih 7 godina prijetnji nisam dobio kao do sada, ali je moje pitanje samo bilo: „u čemu sam pogriješio i šta u članku prethodno navedenom koji je uz dokumente kao dokaz objavljen, neistinito“?! Odgovora nije bilo, nego samo prijetnje, širokog dijapazona. ‘Ko je zvao, prijetio, o tome sada neću, nije ni bitno, ali je očigledno, da su se raznorazni duhovi nakon članka uzburkali.

Zašto?

Svi se sjećamo (sada već pokojnog) bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Milorada Barašina. Od formiranja Tužilaštva BiH, u januaru 2003. godine, niti jedan glavni tužilac do sada nije završio svoj mandat, a da ga nisu pratili skandali i kontroverze.

VSTV BiH je 2008. godine imenovao Milorada Barašina za glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Međutim, ni Barašin nije slavno završio svoju karijeru na mjestu glavnog tužioca.

Skoro godinu dana, tada je trajala istraga o Barašinovim “neprimjerenim kontaktima” sa pripadnicima kriminalnog miljea. Fotografije, videosnimci i na kraju izvještaj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), potvrdili su medijske napise kako je glavni tužilac Milorad Barašin bio u kontaktu s osobama za koje se sumnja da su krijumčarile oružje iz BiH u zemlje koje su pod embargom Ujedinjenih nacija (UN), odnosno bio u kontaktu sa kriminogenim licima. Naime, u izvještaju OSE-e Barašin se dovodio u vezu sa Slobodanom Tešićem, koji se zbog šverca oružja nalazi na UN-ovoj crnoj listi, te direktorom njegove firme u BiH “Bosnia spec eksport” Draganom Kapetinom, sa kojim je glavni tužilac bio u stalnom telefonskom kontaktu.

Na ovaj način Barašin je, kako je tada naveo VSTV BiH, doveo u pitanje kredibilitet Tužilaštva BiH i bio je suspendovan sa mjesta glavnog tužioca do okončanja disciplinskog postupka. Postupak je okončan tako što su predstavnici Prvostepene disciplinske komisije i Milorad Barašin napravili Sporazum o zajedničkoj saglasnosti o utvrđivanju disciplinske odgovornosti. Barašin je kažnjen smjenom sa funkcije glavnog državnog tužioca 2011. godine, kao i premještanjem na mjesto tužioca u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH. Tom prilikom smanjena mu je i plata na iznos od deset posto u periodu od tri mjeseca. Preminuo je 2018. godine.

Sada postavljam logično pitanje: Zar ne bi trebala ista sudbina zadesiti i aktuelnog potpredsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Miodraga Simovića, koji je – što smo dokumentirali u prethodno navedenom članku, kao vezanom tekstu – prema izvještajima policijskih agencija, sjedio sa kriminogenim licima, sklonim raznovrsnim prijevarama, koje su u inkriminirano vrijeme, koje smo naveli u prošlome članku (kao vezanom tekstu) bile pod istragom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, i prema naredbi suda pod posebnim mjerama, zbog organiziranog kriminala, odnosno krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela u vezi sa drugim krivičnim djelima, usljed čega je sudija Simović takvim svojim neprimjerenim kontaktima sa kriminogenim licima doveo u pitanje najprije svoj kredibilitet kao sudije Ustavnog suda BiH, jer što da očekuju građani BiH, kada sudije najviše pravosudne instance sjede sa licima koje se druže sa kriminogenim licima i kriminogenim licima koje su sklone prijevarama, i koje su u vrijeme druženja sa sudijom Simovićem bile pod istragom Tužilaštva KS?!

Nije li sudija Simović, nanio štetu, ne samo svome kredibilitetu, nego i instituciji u kojoj sudi, sjedi i radi – Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, i to svojim neprimjerenim kontaktima sa kriminogenim licima?! Ne treba niti napominjati, da su i ranije sudije Ustavnog suda bile pod istragama i optužnicama..

VEZANI TEKST – DOKAZI POLICIJSKIH STRUKTURA O VEZAMA SUDIJE SIMOVIĆA SA KRIMNOGENIM LICIMA:

https://www.dnevno.ba/vijesti/treci-feljton-100-tisuca-maraka-mita-sudiji-ustavnog-suda-bih-koji-sjedi-u-drustvu-kriminogenih-lica-u-spasavanje-sudije-ukljucio-se-i-njegov-sin-tuzilac-drzavnog-tuzilastva-255418/?fbclid=IwAR1P-ATS6YtFf1bvgkwrnl06jwUp3ci9wscGBTjlIkaL9DsNccP3RdxF7wg

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

ZADNJE VIJESTI