googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

HS HKDU-HRAST: Dokad će se Hrvate loviti kao zečeve u Bosni i Hercegovini?!

Autor: Dnevno.ba

ORAŠJE - Ni manje ni više, nego deset! Deset pripadnika nekoć pobjedničke vojske HVO-a uhitiše u Orašju pripadnici SIPA-e zbog navodnih ratnih zločina. Mnogi se čude i zazivaju reakciju Mostara i Zagreba, ali osim mlakih i stidljivih priopćenja nema ništa (čak ni prosvjedna nota ministarstva vanjskih poslova RH).

Očito je da onaj tko je dao zeleno svjetlo tužilaštvu BiH za ova tempirana uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju pred velike katoličke blagdane; Svih Svetih i Dušnog dana, zbog navodnog postojanja osnovne sumnje da su počinili ratni zločin, ima za cilj dodatno stvaranje tenzija među narodima i stvaranje preduvjeta za nova grozna krvoprolića u BiH.

Orašje je područje gdje je u Domovinskom ratu broj ratnih zločina procentualno najmanji, a broj uhićenih i razina optuženih iznimno velik i nerazmjeran činjenicama i događajima u ratu.

Ova uhićenja su probni baloni i test kako će reagirati udruge iz Domovinskog rata i politički predstavnici Hrvata i narod iz BiH i Hrvatske. Ako reakcije budu mlake, odnosno slabe možemo očekivati nova uhićenja sa ciljem destabilizacije hrvatskog naroda i BiH.

Iznenađujuće je sramotno i razočaravajućezašto glasnije ne reagiraju udruge iz Domovinskog rata, posebno one koje se vole kititi nazivom krovne. Koga se Vi to bojite, zašto šutite i čije interese branite?Ako itko u ovakvoj situaciji zaslužuje prezir – to ste Vi. Zato neka Vas bude sram i pred Bogom i ljudima – ( čast izuzecima).

Što ne dignete svoj glas i ne stanete u obranu svojih suboraca kako Vam to dolikuje sad kad je prilika za to – i Vaša obveza.

Nije Vam ovo prvi put da razborito šutite, a trebali bi vikati sa krovova. Isto ste kao pokvareni sat koji zvoni kad ne treba.

Držim da je i hrvatski član predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović kao pravi vođa hrvatskog naroda u BiH i HDZ BiH kao najjača i najodgovornija stranka za stanje Hrvata u BiH, trebali energično i odlučno reagirati kao što je svojedobno reagirao bošnjački član predsjedništva BiH, Bakir Izedbegović i njegov SDA, dignuvši pola države na noge, kad je bio uhićen Naser Orić.

Zar je normalno da narod koji se branio i koji je najviše propatio u prošlom ratu doživljava da ga se i u miru, 21 godinu nakon rata proganja kao da je agresor? Jesmo li svjesni što nam se događa?!

Ovim putem pozivamo HNS na maksimalnu angažiranost. Pozivamo HNS na hitni saziv Predsjedništva kako bi sve hrvatske stranke izašle sa prijedlozima o novonastaloj situaciji i zauzeli zajednički stav. Ne smijemo se ograničiti na puko medijsko priopćenje koje izaziva zabrinutost i stati na tome.

General Đuro Matuzović i drugi optuženi pripadnici koji su obranili Orašje u ratu od pada, zaslužuju trebaju i moraju dobiti jaču i odlučniju potporu svih hrvatskih predstavnika na svim razinama u RH I BiH. Probudite se dok ne bude kasno Vi koji s razlogom ili bez njega spavate kao da se sudbina ovih časnih pripadnika HVO-a Vas ne tiče, navodi se u priopćenju Pere Barbarića Pepija, predsjednika Hrvatskog saveza HKDU-Hrast, te ratnog zapovjednika PPN Gavran 2.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});