googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

HVALA POLITIČARI: BiH broj jedan u Europi – najsiromašnija

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je prema određenim statističkim pokazateljima o BDP-u najsiromašnija država u Europi. Iako je konkurencija uistinu zavidna, ipak smo uspjeli ostvariti taj primat. Barem smo u nečemu broj jedan. A iza sebe ostavljamo također siromašne „velesile“ kao što su Moldavija, Gruzija i Bjelorusija.

Zajedničko svim navedenim zemljama je što se broj siromašnih povećava ali se povećava i broj tajkuna, besramno imućnih. Zato srednjeg staleža pomalo nestaje. Također zajedničko svim siromašnim zemljama svijeta, ne samo Europe, jest to da su siromašne zbog enormnih pljački javnih dobara, ogromne količine korupcije i nesigurnosti za privlačenje ulaganja, kako domaćih tako i stranih. I to je glavni razlog siromaštva, pljačka. U svijetu a ne samo u Europi. A tek onda suše, širenje pustinja u Africi i slično.

Primjerice, Južna Afrika ima najbogatije rudnike dijamanata a Venecuela je sedma izvoznica nafte na svijetu. Te su zemlje siromašne jer je politička korupcija na vrhuncu. Nije važno koja ideološka vlast vlada, kapitalizam ili socijalizam (Venecuela). I nije važno je li bogatstvom upravljaju strani kapitalisti koji su i nekadašnji kolonizatori ili prodane domaće izdajice (JAR).

Ono što fascinira jest da Bosna i Hercegovina nema ni naftu ni neka ekstra velika prirodna bogatstva koja bi privukla strance. Ima nešto rudne i drvne mase, naravno, prirodni resursi su dobri. I vodu. I imala je tvornice. Tvornice u kojima su ljudi radili, proizvodili, primali plaće i tako suzbijali siromaštvo. No, ima BiH također potencijal biti nečiji politički instrument, igračka nekih diplomatskih krugova međunarodne zajednice. I da. Ima političke tajkunske elite koje bi i Venecuelu i Južnoafričku Republiku strpali u mali džep.

Još je jadnije kada pogledamo da su u Africi došli do ovih rezultata, da je BiH najsiromašnija zemlja Europe. Znači, netko iz Ugande, Eritreje, Somalije i Srednjoafričke Republike pomislio je u sebi nakon što je doznao rezultate za Europu – a jesu jadni ovi u Bosni i u Hercegovini.

Ipak, ovi rezultati su isto tako lažni, budimo realni. Lažu nas ovi iz Afrike. Mi nismo najsiromašniji. Građani Bosne i Hercegovine žive u izobilju kada pogledamo koliko ih radi, kolike plaće primaju, koliko ih uopće ne prima plaću i naravno, tko nas vodi.

Evo, na selima nema siromaštva. Još ga nema. Ali kako je počelo s ovim ledovima i tučom, sa sušom i ostalim bolestima na biljkama, ukoliko potraje nekoliko godina zaredom, ni selo neće moći opstati. Ali je još gore što nas popljačkaše političke korumpirane elite. Gore od svih prirodnih nepogoda. BiH – Broj jedan u Europi. Hvala vam na tome, političari.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});