googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ ZA DNEVNO.BA: Mislim da je ovo u redu!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Načelnik općine Stari Grad - Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić ima svoj stav o nekim članovima Zakona o porezu na promet nekretnina i o porezu na naslijeđe i poklone.

Povodom Nacrta zakona o porezu na promet nekretnina i o porezu na naslijeđe i poklone obavili smo razgovor s načelnikom Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimom Hadžibajrićem, koja sa još četiri općine: Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo, čine Grad Sarajevo, i kratko su objasnili rješenja koja su ponuđena u Nacrtu Zakona a odnosi se na:

Član 4. stav (2),
(Raspodjela i pripadnost poreza)

(2) Izuzetno od stava (1) ovog člana iznosi poreza koji se naplate u općinama a koje čine Grad Sarajevo, dijele se između Grada Sarajevo i općina koje čine Grad Sarajevo u omjeru:

• 30% Gradu Sarajevu i
• 70% općini u sastavu Grada Sarajeva.

Član 9 stav (1) i (2),

(Utvrđivanje vrijednosti nekretnine)

(1) Prometnu vrijednost utvrđuje komisija za utvrđivanje vrijednosti nekretnina i pokretnih stvari, koju imenuje općinski načelnik.

(2) Komisija broji tri člana od kojih je jedan predstavnik nadležne ispostave Porezne uprave FBiH, kojeg predlaže rukovoditelj Županijskog poreznog ureda Sarajevo, (dalje se naznačavaju struke, dužina mandata, utvrđivanje načina rada koji propisuje načelnik, za 15 dana nakon stupanja na snagu Zakona. Rok za izvještaj komisije o radu koji se podnosi načelniku, Vlada KS propisuje procjenu vrijednosti i kriterije. Ista komisija vrši procjenu i za naslijeđe i poklone (član 20. stav (2)).

Nakon upoznavanja sa ovim članovima Zakona, načelniku Hadžibajriću smo postavili tri slijedeća pitanja:

Pošto smo nešto pisali o Nacrtu Zakona interesira nas Vaše mišljenje o:

1. Zakonu kao cjelini,
2. Raspodjeli i pripadnosti poreza- odnos 30:70%,
3. Uspostavi i radu općinske komisije

Dobili smo vrlo kratak, a li sažet odgovor:

“Mislim da je ovo u redu”, kaže Ibrahim Hadžibajrić.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});