googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Inzko je morao kazniti Dodika, Čavaru, Novalića, Sarajlića, Mehmedagića, Tegeltiju…

Autor: dnevno.ba

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko s distance je zaprijetio srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku da će od Bruxellesa zatražiti da mu se zabrani kretanje po državama zapadne Europe, ako u zadanom roku ne naloži skidanje ploče s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića s jedne škole na Palama.

Samo spominjanje i nagoviještaj da bi čelnici EU-a mogli upotrijebiti takvu vrstu “batine” je ohrabrujuća novost i osvježenje jer se pokazalo da američka “crna lista” nije baš učinkovita i nije posebno zabrinula i opametila naše kriminogene likove kojima je Amerika ionako predaleko i nije im teško palo što ne mogu “preko bare”, a tamo nemaju imovine.
Mnogi u BiH kojima je ova vlast dozlogrdila, a kriminal i korupcija ih davi poput nekog mokrog štrika su i tada poželjeli da bi sankcije EU i neka slična “crna lista” itekako lupila po leđima i prizemljila bahate političare i okorjele kriminalce i korupcionaše.

Ima ih još osim Dodika

Ostaje nam vidjeti i nadati se da bi doista mogle jednog dana i osvanuti rigorozne kazne iz Bruxellesa jer mnogi naši najviši činovnici imaju raskošnu imovinu, novce i nekretnine po europskim destinacijama, a sigurno bi im teško palo da ne mogu izlaziti više dalje od svog dvorišta.
Međutim, u ovoj unakaženoj i popljačkanoj državi ima mnoštvo većih problema od jedne ploče na Palama. Uostalom, mogao je Inzko munjevito i učinkovito djelovati i u trenutku kada je ona zakivana na tu famoznu školu.
Zabrana kretanja po zemljama EU i zamrzavanje imovine našim vođama nesumnjivo bi bio ubojiti efekt, ali na toj listi bi se morala naći čitava plejada domaćih korumpiranih dužnosnika od kojih se neki nisu ništa manje ogriješili o državu od Milorada Dodika.
Pojedini kadrovi SDA su maligne kliconoše i rasadnik korupcije, afere se redaju kao na filmskoj vrpci, čine se zločini i nad bolesnim ljudima dok hara pandemija “nevidljivog neprijatelja”, ali za sada nema najava da bi se to moglo zaustaviti. Dovoljno je samo pogledati što su to o kriminalu i korupciji pričali sarajevski kandidati za lokalne izbore. Zaudaralo je kao u septičkoj jami.
Daleko od toga da je Milorad Dodik nevinašce, on bi i trebao predvoditi listu “kažnjeničke bojne”, međutim ima tu itekako još “divljači za odstrel”. Krenimo redom.
Federalni premijer Fadil Novalić je bio i uhićen zbog osnovane sumnje da je “umočen” u kriminalnu pljačku države kod nabavke pokvarenih strojeva za disanje, potpredsjednik SDA Asim Sarajlić, koji već ima potvrđenu optužnicu je glavni glumac sramne koruptivne afere “Asim”, čelnik OSA-e Osman Mehmedagić također ima potvrđenu optužnicu i glavni je akter nekoliko sumnjivih skandala, pa i s fakultetskom diplomom. Predsjednik FBiH Marinko Čavara bespogovorno provodi zapovijed Dragana Čovića i blokira imenovanje mandatara i sudaca Ustavnog suda FBiH. Predsjednik VSTV-a je glavni akter afere “potkivanje”.
Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić je već na američkoj “crnoj listi” zbog korupcije i to zlo bi baš i trebala biti presudna vodilja Inzku kod sastavljanja svog popisa za zabrane.
Podsjetimo, Dodik je Inzka odavno nazvao karikaturom i nema uvrede na domaćim jezicima koju mu nije uputio. Inzko pak tvrdi kako ima “neke dokaze”…
-Ja imam fotografiju njega pored te ploče Radovanu Karadžiću, imam pismo koje je on potpisao u kojem traži da se održi minuta šutnje za Momčila Krajišnika u Predsjedništvu BiH. Pa to je neviđeno, pojašnjavao je Visoki predstavnik i podsjetio “da je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Mass jasno rekao da za one koji podržavaju ratne zločince nema mjesta u Europskoj uniji. On nije objasnio procedure niti dao detalje, ali je to jasan signal. Kristalno jasan signal. Dakle podrška postoji. On je to rekao 28. listopada” .

Bonnske ovlasti

Govoreći o zahtjevu Valentina Inzka da se skine tabla sa Studentskog centra na Palama s nazivom “Radovan Karadžić”, Milorad Dodik je rekao da to nije nadležnost Predsjedništva BiH, već drugih organa, dodavši da “Inzko nije ni EU da bi mogao da prijeti u njeno ime”.
Prema njegovim riječima, Inzko bi trebao da sve u BiH tretira ravnopravno, pa bi onda morao da traži da se promijene i nazivi ulica u Sarajevu Alije Izetbegovića i Zelenih beretki, jer su oni, kako je naglasio, simboli zla.
-Ne bih htio uvrijediti personalnost gospodina Inzka, ali već neko vrijeme govorim da je on čovjek koji je na poziciji maltene protektora i sve verbalizira. On je oličenje sterilnosti, neučinkovitosti međunarodne zajednice u BiH. Šta on sada ima da daje Dodiku rok da skine natpis sa doma kada nije mogao, a obećao je da će nametnuti zakon o negiranju genocida u BiH. U skladu s tim on može da naloži skidanje te table. Također, Inzko sada verbalizira da će tražiti zabranu ulaska za Dodika u Europsku uniju: to su priče koje su nedostojne njegove pozicije. Gospodine Inzko, dajte djelujte u skladu s tim kakav je vaš mandat i u skladu sa situacijom u BiH, poručio je ugledni bošnjački intelektualac Esad Duraković ipak prešućujući, kao i većima drugih sarajevskih analitičara i umnih ljudi, debele “zasluge” poznatih bošnjačkih čelnika za stavljanje na Inzkovu eventualnu listu.
Austrijski diplomata je davno morao koristiti svoje “bonske ovlasti”, jer su domaće ‘baje’ odavno počele koristiti neodlučnost međunarodne zajednice, čak toliko da su s Inzkom počeli otvoreno sprdati. Ali, nakon posljednjih najava ostaje nada da bi EU mogla priprijetiti pa i aktivirati svoje mehanizme. To bi neupitno imalo efekta

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});