IVANCOV : Rusija je zainteresirana za stabilnu, prosperitetnu i neovisnu BiH

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Peter Ivancov je večeras u Sarajevu bio domaćin prijema kojeg je povodom Dana Rusije priredio za predstavnike bh. javnog i političkog života i diplomatkog kora u BiH.

U pozdravnom govoru, Ivancov je podsjetio da praznik Dan Rusije simbolizira višestoljetni  put Rusije, njena dostignuća i pobjede, prekretnice i sudbonosne etape, stalni pokret prema novim visinama. Rekao je da iako je Rusija pretrpila teška iskušenja, ali je pokazala da može prevladati poteškoće i ostvari velike političke, ekonomske i društvene uspjehe. Istaknuo je da je Rusija spremna na suradnju s cijelim svijetom. Naglasio je kako je suradnja Rusije i Bosne i Hercegovine od zajedničkog interesa, a da su narodi tih država vezani višestoljetnom zajedničkom povješću, kulturom i jezikom.

– Rusija je zainteresirana za stabilnu, prosperitetnu i neovisnu BiH i kao jedan od jamaca Daytonskog mirovnog sporazuma vidi svoj zadatak u promicanju strogog pridržavanja normi i principa Daytona, u strogom skladu sa zajamčenim ravnopravnošću dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Čvrsto se držimo ove pozicije, nemamo je namjeru mijenjati – naglasio je Ivancov.

Mi sustavno razvijamo, dodao je on, suradnju s BiH u svim oblastima, kulture, obrazovanja, ali i investiranja.

– Rusija je među najvećim stranim investitorima i vanjskotrgovinskim partnerima BiH – kazao je Ivancov i naveo da u BiH uspješno djeluju veliki ekonomski operateri Zarubežnjeft, Gazpromnafta, Sberbanka, koji ne samo što su vodeći poreski obveznici, već i poslodavci za tisućaegrađana BiH.

Ivancov je ruskom narodu čestitao Dan Rusije poželio im prosperitet i dobrobit, a gostima prijema, među kojima je bio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, poželio dobro zdravlje i uspjeh u životu.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI