fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

IZ INSTITUCIJA RH-a ZA DNEVNO: Zamjenik Ravnatelja SIPA-e Đuro Knežević završio uredno studij; Nije evidentiran u kaznenoj evidenciji MUP-a RH-a!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Dana 13. 05. 2020.g., na Novinskoj agenciji „Patria“ iz Sarajeva, u kategoriji BiH u 19:38:00 sati, oglašen je javni članak pod nazivom: „KO KOGA PROVJERAVA Đuro Knežević ima lažnu diplomu VSS-a, kako je prošao provjere OSA-e“?!

U članku na portalu Patria između ostaloga stoji, da je „ovih dana pristiglo pismo upućeno na više adresa Uredu Visokog predstavnika OHR-a u BiH, Obavještajno – sigurnosnoj agenciji BiH, Tužiteljstvu BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH, članu Predsjedništva BiH Željku Komšić, te državnim zastupnicima Damiru Arnautu i Saši Magazinoviću“, navodeći, da „aktuelni zamjenik Ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu Đuro Knežević pravi paralelni sistem kojim u potpunosti parališe rad Agencije, i isti kriminalizuje do krajnjih granica”.

U internet članku oglašenom na portalu Patria i u pismu upućenom prethodno navedenim institucijama, optužuje se Ravnatelj SIPA-e Đuro Knežević, kako navodno „u dogovoru sa nekim tužiteljima Tužiteljstva BiH sprečava rad po pojedinim predmetima, kako zamjenik Ravnatelja te Agencije ima zavidnu kriminalnu prošlost…“!

U članku pod nazivom: „KO KOGA PROVJERAVA Đuro Knežević ima lažnu diplomu VSS-a, kako je prošao provjere OSA-e“?!“, a koji je dana 13. 05. 2020.g., na Novinskoj agenciji „Patria“ iz Sarajeva, oglašen u kategoriji BiH u 19:38:00 sati, se, a pozivajući se Patria na anonimno pismo, navodi slijedeće:

“…Tako je poznato da nikada (Đuro Knežević) nije upisao niti pohađao, a kamoli okončao studij na Fakultetu saobraćajnih nauka Sveučilišta u Zagrebu. U prilog tomu da se radi o falsificiranoj diplomi, u sklopu članka postavljen je obrazac osobnih podataka, u kojem je nedvojbeno upisano da Đuro Knežević, u koloni stručna sprema ima upisano (srednja stručna sprema) SSS. Zašto je Knežević morao tačno prijaviti stručnu spremu je taj što su R Hrvatskoj povezeni svi sistemi i ne može se lagati kao u BiH”, navodi se.  Tvrdnje da Knežević ima lažnu diplomu, kažu autori pisma, može provjeriti OSA preko Bezbjedonosne agencije R Hrvatske. U pismu su navedene i tvrdnje da je Knežević bez valjane diplome VSS-a obavljao različite funkcije, kao i da ima dosije u kazneno operativnoj evidenciji MUP R Hrvatske…“.

Na službenoj web stranici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) stoji, da je Đuro Knežević diplomirao 2001. godine na Fakultetu saobraćajnih nauka Sveučilišta u Zagrebu. Đuro Knežević upravlja SIPA-om otkako je Perica Stanić, zbog isteka mandata razrješen dužnosti Ravnatelja SIPA-e.

Želeći provjeriti navedene informacije, a u cilju objektivnog informiranja javnosti, s obzirom, da se radi o javnoj ličnosti, koja podliježe javnoj kritici, kako medija, tako i pojedinaca, a imajući u vidu funkciju koju obavlja Đuro Knežević – zamjenika Ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a s obzirom dalje, da su informacije od javnog interesa, portal Dnevno.ba poslao je elektronski upit Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, upit od 14. svibnja 2020. godine, u 13:11 sati:   

Josip Šimić                                                                                                                               Prima:[email protected],[email protected]                                                                                          

čet, 14. svi u 13:11

Poštovani!

 Pri ovome mail-u jest Josip Šimić-Đinđić, novinar portala Dnevno.ba. S tim u vezi, a pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, molim, da u što kraćem roku dostavite slijedeće izjašnjenje:

Da li je na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu svoj studij okončao i završio: Đuro Knežević, zamjenik Ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA-e, star oko 50-ak godina, te da li je uopće ovo lice pohađalo na navedenom Fakultetu, te svoj studij na istome okončao?

S poštovanjem i uvažavanjem!

Josip Šimić-Đinđić, novinar

Te Fakultet prometnih znanosti istoga dana, 14. 05. 2020.g., u 15:18 sati šalje slijedeći odgovor:

Fakultet prometnih znanosti <[email protected]>

Prima:Josip Šimić

čet, 14. svi u 15:18

Poštovani,

Potvrđujemo da smo primili Vaš upit te Vas stoga u skladu sa upitom informiramo o slijedećem, da je:

Đuro Knežević, sin Adama i majke Borice rođ. Matanović, rođen 30.06.1970. godine u Jenjiću, općina Orašje, po nacionalnosti Hrvat, državljanin BiH, diplomirani inženjer prometa, JMBG: 3006970182###, uredno završio i svoj studij na ovome Fakultetu okončao, te stekao akademsko zvanje inženjer prometa, smjer željeznički.

Također Vas obaviještavamo, da je u „Monografiji povodom 30 godina Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1984. – 2014.“ za vrijeme dekana Fakuleta prof. dr. sc. Bazijanac Ernesta, u Zagrebu 12. rujna 2014. godine, u sklopu navedene Monografije objavljen cjelokupan popis diplomiranih inženjera, magistara i doktora znanosti, kojom prilikom se na 201 stranici Monografije, nalazi ime Knežević, Đuro, željeznički!

 S poštovanjem

 FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI

 

S obzirom na činjenicu, da se u članku dalje tvrdi, kako je aktuelni zamjenik Ravnatelja SIPA-e Đuro Knežević evidentiran u kaznenoj evidenciji MUP-a R. Hrvatske, portal Dnevno.ba također se obratio MUP-u Republike Hrvatske, sa upitom, da li je lice Đuro Knežević, aktuelni Ravnatelj SIPA-e, državljanin BiH i RH-a, evidentiran u kaznenoj evidenciji MUP-a Hrvatske.

Stoga se od MUP-a Hrvatske zaprimio slijedeći odgovor:

Policija [email protected]

Prima:Josip Šimić

čet, 14. svi u 14:19

Poštovani, obavještavamo Vas da je kaznena evidencija u nadležnosti Ministarstva pravosuđa stoga predlažemo da upit uputite njima. 

 S poštovanjem

Kabinet Ministra

U članku na intertnet portalu Patria se navodi, kako „Đuro Knežević ima dosije u kazneno operativnoj evidenciji MUP R Hrvatske…“.

S obzirom na prethodno navedeno, da je MUP RH-a poslao povratni odgovor, da je kaznena evidencija u nadležnosti Ministarstva pravosuđa Hrvatske, pokazuju se i klevetničkim tvrdnje iznesene na portalu Patria, u kojemu se između ostaloga tvrdi kako „Đuro Knežević ima dosije u kazneno operativnoj evidenciji MUP R Hrvatske…“, jer to tijelo nije ni nadležno, da vodi kaznenu evidenciju, pa je stoga i nemoguća sama po sebi činjenica, da Đuro Knežević ima dosije u kaznenoj evidenciji MUP-a R. Hrvatske. Stječe se dojam, da N.N., osobe koje su poslale pismo na prethodno ranije citirane institucije, a koje je pismo oglašeno na internet portalu Patria, očito nije bio upućen, da kaznenu evidenciju u R. Hrvatskoj ne vodi MUP RH-a, već Ministarstvo pravosuđa Hrvatske.

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});