googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Izbori će koštati 8 milijuna KM

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Na predstojećim općim izborima u BiH koji će biti održani 7. listopada, pravo glasa će imati 3.381.963 građana. Izbori će koštati blizu osam milijuna konvertibilnih maraka. Napravljena su poboljšanja u glasačkom procesu, naglasili su iz Centralne izborne komisije BiH.

Centralna izborna komisija je pored odluke o raspisivanju izbora, donijela još nekoliko odluka.

Dio odluka se tiče rokova za političke subjekte. Između ostalog se to odnosi na ovjeravanje kandidatskih listi političkih stranaka i koalicija.

“Centralna izborna komisija je napravila poboljšanja u glasačkom procesu”, rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednik ove institucije.

“CIK je stvorio uslove za unapređenje procesa. Rukovodili smo se sugestijama OSCE-a, lokalnih i regionalnih autoriteta”, kazala je.

Usprkos postojanju utvrđenih poteškoća u radu općinskih izbornih i biračkih komisija u pojedinim općinama, Hadžiabdićeva je naglasila da to neće ugroziti izborni proces.

“U 27 općina je zastarila oprema za rad”, ukazala je Hadžiabdić.

Ona je istaknula da od osam milijuna maraka, koliko će trebati za održavanje izbora, 4,7 milijuna će biti izdvojeno za rad biračkih odbora, 1,2 milijuna za tiskanje i pakovanje glasačkih listića i 565.000 maraka za pošiljku izbornog materijala izvan BiH.

Uveden je i novitet na izborima, a tiče se boje kemijskih olovaka koje će se koristiti.

“Glasački listići će se popunjavati isključivo plavim olovkama, a birački odbori će koristiti crvene olovke prilikom obrade listića”, objasnila je Hadžiabdić.

Ona je naglasila i to da više neće biti potrebni posebni obrasci za svakog kandidata, već da će postojati jedan obrazac za svaku političku stranku.

„Neće više biti potrebno osam i po tisuća obrazaca, kao što je to bio prije slučaj”, rekla je Hadžiabdić.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});