googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

IZETBEGOVIĆ: Formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH moglo bi početi u listopadu ili studenom

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za TVBN govorio je o aktualnoj političkoj krizi u državi, neformiranju vlasti te o opstrukcijama Milorada Dodika, za kojeg kaže da je nekada podupirao prijenos nadležnosti na državnu razinu, dok bi sada to ukidao.

“Mislim da je upravo prijenos nadležnosti i sve ono na što se u ovom času žali Dodik urađeno u njegovom vremenu i da je SNSD digao ruku za sve to što bi sada da vrati. To je sve učinjeno u suradnji s nama, naravno. Mi smo bili zainteresirani da ima više države i Dodik je surađivao na taj način. Mislim da je u Prudskom sporazumu bio spreman da se ide na neke četiri regije koje bi, u stvari, relativizirale samu entitetsku crtu. Prudski sporazum nije bio dobro definiran, ali Tihić mi je rekao da su to bile četiri regije koje bi relativiziralo. Nestala bi praktično entitetska crta”, naveo je Izetbegović koji ocjenjuje da lider SNSD-a i aktualni član Predsjedništva BiH Dodik uporno izaziva krize.

Najniža mirovina u Europi je u RS-u

“Možda se dobrom dijelu Srba u RS-u sviđa ta njegova politika, koja je pomalo inadžijska, kapriciozna, drska, svašta kaže predstavnicima međunarodne zajednice. Ljudima se to može svidjeti. No, kad prođe 10-15 godina te politike, kad podvučete crtu, vidjet ćete da vam je napravio medvjeđu uslugu, da ste osiromašili, da su mladi otišli, da nema tko hraniti umirovljenike… U ovom trenutku, najniža mirovina u Europi je u RS-u. Može li se živjeti od toga da se ponovno obećava da će se pocijepati BiH, a neće, jer iza toga stoje međunarodne snage, bošnjački narod, koji će to braniti na svaki način. Mirovni sporazum ne možete porušiti. Možete samo dalje unesrećivati narod, obećavati mu da će biti završeno nešto a ne dobiti to ”, kazao je lider SDA poručivši da je potrebno napraviti drugačiju atmosferu u BiH, da je trenutno najvažnija stvar europski put zemlje, dok NATO put može čekati.

Nema članstva BiH u NATO dok za to ne sazri odluka i u Republici Srpskoj, naveo je, nadalje, u intervjuu za BN televiziju predsjednik SDA, prema čijim se riječima BiH ne može vraćati unazad jer su donesene odluke, strategije i zakoni, te se mora poštivati Ustav i vladavinu zakona.

“Dodik predlaže da se vratimo natrag, da se iz MAP-a, koji je aktiviran prije devet – deset godina, vratimo u poziciju Partnerstva za mir sa NATO-om. Mi smo prošli tu fazu, to je iza nas. Ne možemo se vraćati. Možemo ići naprijed, samo je pitanje kojom brzinom i što je sadržaj tih godišnjih programa i planova koje ćemo slati. On može biti jako reduciran, ne posebno ambiciozan. Dakle, kada ćemo doći do intenzivne suradnje s NATO-om, kada ćemo doći do momenta, kada ćemo odlučivati hoćemo li u NATO…? To može biti za tri, pet, petnaest godina. To ovisi o nama, ali ne možemo se vraćati unatrag.

Moramo raditi u okviru koji je zakonski, a intenzitet može biti umanjen”, pojašnjava Izetbegović koji dodaje da je potrebno napraviti kompromis temeljem onog što je već dogovoreno s političarima iz RS-a.
“Oni koji su digli ruke za Zakon o obrani, za strategije koje govore o kretanju BiH ka članstvu u NATO…

Među njima, naravno prvi Milorad Dodik, pa Radmanović, koji je rekao da treba sve učiniti da se što prije krećemo u tom smjeru. Dakle, digli su ruke za to, doneseni su zakoni, donesene strategije, odluke. Mi ih moramo poštivati, samo je pitanje intenziteta. I nema članstva ako nema volje za to članstvo, ali se zakone mora poštivati”, kazao je on te ponovio da neće biti novog saziva Vijeća ministara BiH bez prihvaćanja Godišnjeg nacionalnog programa.

“Za to je potreban kompromis, koji će obuhvatiti i volju srpskog naroda, predstavljenu kroz Ustav i zakone BiH”, kategoričan je Izetbegović.

Entitet ne može ‘zapovijedati’ državi

“Što se mene tiče, Vijeće ministara može biti imenovano već ovog tjedna ako postignemo valjan kompromis koji će poštivati Ustav i vladavinu zakona. Jer, ako bismo odustali, dozvolili bismo da entitet diktira, zapovijeda državi, tada bi se porušila brana, otvorila bi se Pandorina kutija i tko zna što bi bilo sljedeće. Jednostavno, bilo bi bezakonje”, ukazao je predsjednik SDA.

Komentirajući navode da političare iz RS-a u zajedničkim institucijama BiH obvezuje odluka Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti, napomenuo je da je člankom 3 Daytonskog mirovnog sporazuma definirano da entitet ne može “zapovijedati” državnoj razini.

“Ona može njih politički obvezati, ali izravno zakonski ne. I RS je upravo predstavljena preko tih zastupnika, od Dodika, pa naniže. Ja nemam ništa protiv takvog stava, ali, s druge strane, valja ispoštovati Ustav BiH i pozitivne zakone za koje su oni digli ruke. Naravno da to zvuči pomalo kontroverzno, ali iz te kontroverze valja napraviti neki kompromis koji će nam omogućiti da niko nikome u ovoj zemlji ništa ne nameće, ne zapovijeda, da dominira u ovoj zemlji, već da se krećemo unutar onog što smo dogovorili ranije, ali kojim intenzitetom o tome ćemo valjda ćemo nastaviti pregovore i razgovore”, ističe Izetbegović koji je na koncu izrazio uvjerenje da bi formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH moglo početi u listopadu ili studenom.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});