fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

IZETBEGOVIĆU SE NE PIŠE DOBRO! Stranci u Sarajevu ponovno su osudili njegove poteze: ‘Javni dužnosnici se trebaju suzdržati od nasilja i govora mržnje’

Autor: Ivan Crnjac

Nakon što je ispalo da su neodlučni glasovi vijećnica BH Bloka Irme Baralije i Boške Ćavar presudili mostarskog gradonačelnika, na društvenim mrežama pojavio se ogroman broj mrzilačkih i uvredljivih komentara prema ovim dvjema vijećnicama.

Iste je donekle podgrijao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović optuživši Irmu Baraliju za izdaju.

Naime, Mario Kordić je u ponedjeljak postao gradonačelnik sa 17 glasova za naspram Zlatka Guzina kojeg je podupirala Koalicija za Mostar predovđena Izetbegovićevm SDA koji je osvojio njih 16.

Matematika je jasna. Da su Ćavar i Baralija dale glas Guzinu – on bi postao gradonačelnik.

Zasmetalo je to mnogima u BiH pa su sasuli salvu ureda prema dvjema vijećnicama optuživši ih da su “kurve”, “kučke”, “ustaške kurve” i tome slično.

Upit o tome i o Izetbegovićevoj optužbi za izdaju portal Dnevno uputio je Uredu visokog predstavnika u BiH, Veleposlanstvu SAD-a, Veleposlanstvu Ujedninjog kraljevstva te drugim potpisnicima Mostarskog sporazuma.

Iz Veleposlanstva SAD-a u BiH na upit Dnevnog kažu kako snažno osuđuju ovakvu vrstu napada, posebno na žene koje u bh. politici ionako slabo sudjeluju.

“U javnom diskursu nema mjesta jeziku koji promovira netoleranciju i podriva međusobno povjerenje i razumijevanje. Snažno osuđujemo napade temeljene na nacionalnosti ili spolu, uključujući i one čija su meta žene u javnom životu. Ovo ne samo da je prijetnja njima, nego i dodatno obeshrabruje uključivanje većeg broja žena u javni život, što vodi ka niskom stupnju njihovog sudjelovanja u vlasti. Svi članovi društva imaju obvezu da se suuzdrže od retorike podjela, a javni dužnosnici posebno trebaju biti primjer uzajamnog povjerenja i poštovanja i fokusirati se na napredak svih građana BiH”, kažu iz Veleposlanstva SAD-a za Dnevno.

Jasan je bio i OHR, odnosno Ured visokog predstavnika u BiH, koji upozorava političare kako se trebaju suzdržati od ovakve vrste retorike i poruka koje šalju govor mržnje i nasilja.

“Mizogeni i šovinistički komentari ne smiju biti tolerirani u bh. političkom životu i njima se mora stati u kraj. Javne ličnosti, a posebno one u političkom svijetu, trebaju se suzdržati od retorike i radnji koje vode govoru mržnje ili nasilju protiv grupa ili pojedinaca. Očekujemo od nadležnih organa da istraže sve prijetnje i slučajeve govora mržnje”, kažu iz Ureda visokog predstavnika na naš upit.

Podsjetimo, izbori u Mostaru održani su 20. prosinca prošle godine. Najveći pojedinačni broj vijećničih mandata je osvojio HDZ BiH je je kandidat za gradonačelnika Kordić dobio potporu iz Hrvatske republikanske stranke, ali i od Velibora Milivojevića iz srpske liste “Ostajte ovdje” koji je također ušao u Gradsko vijeće Grada Mostara.

Kordić je pobijedio u trećem krugu običnom većinom vijećničkih glasova nakon što u prva dva kruga niti jedan kandidat nije osvojio natopolovičnu većinu od 18 glasova.

Sudeći po sve oštrijim izjavama stranih dužnosnika u BiH na “nestašluke” Izetbegovićeve SDA, za pretpostaviti je kako će upravo oni podržati i drugi dio Mostarskog sporazuma kojeg su u lipnju prošle godine potpisali Izetbegović i Čović u Mostaru – odnosno, izmjene izbornog zakonodavstva u BiH koje treba biti usklađeno na način da svaki od tri konstitutivna naroda u BiH može izabrati svoje legitimne predstavnike što do sada nije bio slučaj.

Izetbegoviću se, čini se, ne piše dobro. Iz Veleposlanstva SAD-a i OHR-a su nedavno također osudili poteze njegove ministrice Bisere Turković i ministra Rašida Hadžovića, koji su veličali Sakiba Mahmuljina, optuženog za ratne zločine nad srpskim civilima tijekom rata u BiH. Tada je iz Veleposlanstva SAD-a rečeno da je takvo što nedopustivo u bh. političkom diskursu, a o čemu je Dnevno, dakako, također pisao.

Autor: Ivan Crnjac
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});