googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Još uvijek nepoznata sudbina bh. nekretnina u Crnoj Gori

Autor: Žurnal.info

SARAJEVO - Pitanje vlasništva i raspolaganje imovinom bh. firmi i institucija u Crnoj Gori ostalo je u sjeni istovjetnog i mnogo većeg problema u Republici Hrvatskoj. Razlika je što je ona u Crnoj Gori dobrim dijelom na nepoznat način prodana, a istraga nadležnih tužiteljstva u najboljem slučaju, postoji samo formalno

Jedanaest godina sudskog postupka trebalo je sarajevskoj Općini Centar da dokaže vlasništvo nad hotelom “Plaža” u Zelenici, opčina Herceg Novi. To je jedan od malobrojnih primjera da je imovina neke bh. institucije ili firme vraćena u posjed, odnosno da nije nelegalno (pre)prodana.

Gotovo svaka od spornih nekretnina na području Crne Gore ima svoje specifičnosti pri dokazivanju vlasništva. Svojevremeno su vlasti u Herceg Novom imovinu poput poslovnog prostora Agrokomerca ili Krivajinog zemljišta u ovoj općini proglasile javnim dobrom, da bi sve to potom prodali. Još uvijek pravno nije okončano dokazivanje vlasništva Elektroprivrede BiH nad šest stanova u Igalu te odmarališta u Bečićima. Sporna je i sadašnja realna cijena tih nekretnina.

“U cilju zaštite, povrata i uknjižbe imovine iz pasivne podbilanse Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine sa angažiranim odvjetnicima  u Republici Hrvatskoj, Republici Srbiji i Crnoj Gori, poduzima potrebne pravne radnje s ciljem sprečavanja otuđenja imovine, povrata, odnosno nastanka štete na istoj. Vrijednost imovine koja je iskazana u pasivnom podbilansu je knjigovodstvena, te kako je vrijednost iste veća, Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH vrši vještačenja po vještaku građevinske struke, kako bi se utvrdila tržišna vrijednost istih”, navedeno je u odgovoru Žurnalu iz Agencije za privatizaciju FBiH.

No, jedan dio i to vrijedne imovine bh. firmi već je prodan pod, blago rečeno, čudnim okolnostima i za vrijednost koja je daleko od tržišne.

KUPI ZA MILIJUN, PREPRODAJ ZA 18

Tako je još 2002. godine 47 tisuća m2 zemljišta na obali nadomak Herceg Novog u vlasništvu Krivaje, dakle državnog poduzeća, prodano za 940 tisuća iako je prema tadašnjim procjenama vrijednost bila najmanje 3 milijuna maraka. Kupac je bio građevinski poduzetnik iz Beograda Mirko Tica. Njegov zastupnik tokom kupoprodajnog postupka bio je Izudin Ahmetlić, vlasnik naftne kompanije HIF-OIL.

Prema medijskim navodima Tica je ovo zemljište preprodao za 18 milijuna!? Naravno, godinama poslije, osim pojedinih medija, niko nije pitao zašto je Krivajina imovina prodana u bescjenje ili tražio odgovornost tadašnje uprave. U odnosu na ovaj slučaj možda je drastičniji onaj sa (pre)prodajom imovine goraždanske građevinske firme “Drina”, čiji ugovor o prodaji nekretnina zaslužuje uvrštavanje u pravosudne anale.

BJANKO PRODAJA NEKRETNINA

Većinski državni kapital MGIP Drina Goražde privatizovan je 2001. godine. Naziv je promijenjen u GPD Drina. Iako je imovina te firme u Crnoj Gori uvrštena u pasivni podbilans, što znači da njom dalje upravlja nadležna Agencija za privatizaciju i u ovom slučaju Vlada Bosansko-podrinjskog kantona, novi vlasnici su 2008. godine prodali 13 poslovnih prostora, sedam stanova i 4.650 metara kvadratnih zemljišta u Podgorici i Baru za 266 hiljada eura!?

Iako je sama navedena suma i za laika u procjeni vrijednosti navedenih nekretnina smiješno mala, to nije sve.

“Predmet ukupnog odnosa stranaka je i kupoprodaja svih ostalih nepokretnosti u Crnoj Gori, a koje su ranije bile uknjižene u katastru na ‘Drinu’ Goražde”, navedeno je u članu 2. ugovora.

A ostale nepokretnosti prema podacima Agencije za privatizaciju su još pet stanova i poslovni prostor u Podgorici, dva poslovna prostora u Baru, potom građevine i oprema u Podgorici i Baru procijenjene vrijednosti oko 5,5 milijuna KM, zemljišta i šume na području Podgorice, Bara i Igala neutvrđene površine, odnosno sve ono što je do rata posjedovala MGIP Drina u Crnoj Gori. Sve navedeno je, podsjetimo, mogao prodati samo BPK kao vlasnik imovine.
Inspektori Federalnog MUP-a koji su istraživali slučaj su, prema saznanjima Žurnala, vrijednost prodane imovine procijenili na 80 milijuna maraka!

“MGIP Drina Goražde je 9.10.2008. godine zaključila ugovor o kupoprodaji sa Slobodanom Kneževićem iz Nikšića i prodala imovinu koja se nalazi u Crnoj Gori za 266.666 eura i na taj način stekla protupravnu imovinsku korist na štetu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Informacija vam se dostavlja radi podnošenja izvještaja tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu protiv odgovornih osoba u MGIP ‘Goražde’ ili pokretanja parničnog postupka pred sudom u Crnoj Gori radi poništenja ugovora jer je imovina prodata”, naveo je u dopisu tadašnji direktor Federalne agencije za privatizaciju Šuhret Fazlić.

Kako Žurnal neslužbeno  saznaje od izvora bliskih istrazi, prava kupoprodajna transakcija odvijala se u jednom motelu nadomak Herceg Novog, gdje su dvije osobe iz Goražda od kupca preuzele torbu sa 5 milijuna eura “keša”.

Ništa se dogodilo nije u odnosu na pisanje Žurnala o ovom slučaju prije godinu i pol dana. Istraga je, što se tužilaštva BPK tiče, još uvijek u toku. I tako godinama…

 

Autor: Žurnal.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});