googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

JOSIP ŠIMIĆ: Kako je Dalida Burzić planirala pravosudni udar!

Autor: Josip Šimić

SARAJEVO - Važno pitanje u ovom predmetu i u odnosu na sve do sada o Dalidi Burzić izneseno, jest, kada kriminalni plan i klan, kojeg predvodi Dalida Burzić, prerasta proširen u neprijateljsko – zločinačko udruženje. Da li je to vrijeme od srpnja do rujna 2015. godine i 2016. godine, ili od 17. ožujka 2017. godine do 30. kolovoza 2017. godine, ili proširenje i prerastanje nastupa kasnije u vremenu od 01. rujna 2017. godine do 16. studenog 2017. godine u kojem periodu se dogodilo moje hapšenje i podstrekavanje od strane pripadnika SIPA-e na način, da lažem na nositelje najviših pravosudnih funkcija u sticaju sa svrgavanjem Glavne državne tužiteljice BiH Gordane Tadić s pozicije Glavnog tužitelja BiH, kako bi se spriječili već započeti procesi borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, kako bi se postavio politički podoban tužitelj, koji ide na ruku stranci SDA, poput Dalide Burzić, i na koncu, kako bi se obustavila istraga, odnosno opsežne predistražne radnje koje Tužiteljstvo BiH primjenjuje protiv Dalide Burzić, zbog tri slučaja: Dženana Memića, advokata Faruka Balijagića i povrh svega pokušaja pravosudnog udara.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu, broj: T20 O KT 0014035 17, posjeduje također dokaze, da je Burzićeva, navodeći i prisiljavajući svjedoke, i to narkomane i narko dilere na lažan iskaz, planirala uhapsiti nositelje najviših pravosudnih institucija, i to: suca Ustavnog suda BiH Miodraga Simovića, predsjednika Vrhovnog suda Federacije BiH Milorada Novkovića, suce na Kantonalnom sudu u Sarajevu, i to: Adisu Zahiragić, Muhidina Hajdarevića, Bracu Stupara, Vladimira Špoljarića i dr., potom bivše djelatnike FUP-a poput Mome Tubića, zatim pojedine tužitelje Tužiteljstva Kantona Sarajevo itd.

Naime, svjedok Mersud Kočić, narkoman i narko diler, koji koristi osobnu kartu, broj: 09BTN3800, izdata od strane MUP-a KS, Novi Grad, sin Derviša i Muhibe r. Okić, rođen 09. 01. 1982. godine, državljanin BiH, završena SSS, po zanimanju mašinski bravar, pod metodama zastrašivanja, ucjene i prisile, koje je nad njim sprovela i izvršila glavna tužiteljica Kantona Sarajevo Dalida Burzić, pristupio je dana 03. 02 2017. godine iz pritvora KPZ-a Sarajevo, i to u prostorije Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo u 15:30 sati, da da svoj iskaz u svojstvu svjedoka u krivičnom predmetu, broj: T09 0 KTO 0100445 16, protiv Alije Delimustafića i dr., zbog krivičnog djela organizovani kriminal iz člana 342. KZ F BiH. Postupajuća tužiteljica, koja je Mersuda Kočića saslušavala bila je tužiteljica Deniala Šartović.

Ovaj svjedok, prije svega, narkoman i narko diler, Mersud Kočić, izložen prijetnjama, ucjenama i pritiscima od strane Dalide Burzić, dao je takav, uvjerljivo lažan iskaz i to na način da eventualnom krivičnom gonjenju izvrgne suce i tužitelje, kako na Kantonalnom, Vrhovnom i Ustavnom sudu BiH.

Ponajprije, Mersud Kočić je u kolovozu 2017. godine, dakle, samo nekoliko mjeseci od davanja lažnih izjava pod prisilom u Tužiteljstvu KS, i nakon naše ostvarene komunikacije, dobrovoljno došao u Tužiteljstvo BiH, te priznao na Zapisniku o saslušanju svjedoka, u krivičnom predmetu, broj: T20 0 KT 0014035 17, da je bio prisiljen i ucjenjen od strane Dalide Burzić, da da lažan iskaz protiv nositelja najviših pravosudnih funkcija u BiH, i to sudija. Mersud Kočić je u Tužiteljstvu BiH, u krivičnom predmetu, broj: T20 0 KT 0014035 17, priznao, da ne zna, „ni ‘ko je Adisa Zahiragić, ni Milorad Novković, ni Miodrag Simović, ni Muhidin Hajdarević i dr., te da ga je Dalida Burzić doslovno natjerala, prisilila i ucjenila, da potpiše iskaz, koji bi krivično opteretio nositelje pravosudnih funkcija“. Burzićeva ga je ucjenila, da će mu „napakovati neko ubojstvo na Vratniku ili Sokocu, te da neće nikada više vidjeti svoje dvogodišnje dijete“, te da mora potpisati ono što mu ona kaže. Dokazi o ovome proizilaze iz snimljenih razgovora označenih kao Glas 1 i Glas 2, te Zapisnik o saslušanju svjedoka Kočić Mersuda u prostorijama Tužiteljstva BiH, u krivičnom predmetu, broj: T20 0 KT 0014035 17.

Na snimljenim razgovorima se jasno čuje, kako mu nisu dali niti da pročita iskaz, te da je iskaz Burzićeva već otkucala i pripremila. Nadalje se čuje, kako Kočić Mersud govori, da mu je Dalida Burzić zaprijetila, da bi mu bilo bolje, da ostane dobar s njom, jer kad „ONA“ dođe na poziciju Glavnog tužitelja BiH, pohapsit će pola države. Nadalje se jasno čuje – prema tvrdnji Mersuda Kočića – kako su ga tužitelji Tužiteljstva KS, i to Sanin Bogunić i Samir Selimović – zajedno s Dalidom Burzić prisliljavali i prijetili istom, da dadne lažan iskaz na način da optereti i krivičnom gonjenju izvrgne Adisu Zahiragić i druge sudije, ali da on nikad nije niti čuo za takva imena sudaca. Na snimku se jasno čuje, kako Kočić govori, da je morao dati takav iskaz, jer se prepao Dalide Burzić, zbog prijetnji i demonstracije sile, koje je nad njim ista primjenila. Također govori, o uticajnom autoritetu Dalide Burzić na ostale tužitelje Tužiteljstva KS, da moraju raditi onako, kako ona kaže, jer je se svi boje…!

Mersud Kočić na Zapisnik o saslušanju svjedoka, u prostorijama Tužiteljstva KS, i to dana 03. 02. 2017. godine, prethodno izvrgnut prijetnjama i ucjenama, koje je nad njim sprovela Dalida Burzić i dr., je potpisao slijedeću, uvjerljivo lažnu i unaprijed pripremljenu izjavu, citiram: „Ja se već skoro 15 mjeseci nalazim u KPZ Miljacka u ćeliji broj 88 gdje sam imao priliku upoznati Aliju Delimustafića kojeg ranije nisam poznavao. Pošto smo Alija i ja imali neke zajedničke prijatelje, kao što su Ismet Bajramović Ćelo, Ramiz Delalić i dr., vrlo brzo smo se zbližili i počeli prepričavati neke anegdote koje imamo vezano za njih. U tim razgovorima smo se postepeno počeli otvarati jedan drugome, pa mi je tako Alija Delimustafić ispričao priču, kako je ubijen Hakija Turajlić. Kako mi je Alija rekao on i Hakija su se nalazili u Zagrebu gdje je Hakija otišao po neki novac iz Rusije, a radilo se o naplati oko 80. 000.000 miliona koje su neke naše firme zaradile po Rusiji. Aliju je tada na telefon pozvao Momo Mandić i upozorio ga, da se on i Hakija ne vraćaju za Sarajevo, jer im se sprema sačekuša, tj. ubit će Hakiju, a Aliju će kidnapovati i tražiti otkup od 5. 000.000 za njega jer je on tada držao „Cenex“. To je navodno priprema Stanišić i još jedan čijeg imena se ne sjećam, a oni su sada navodno u Hagu kako mi je ispričao Alija. Alija Delimustafić je poslušao savjet Mome Mandića i ostao u Zagrebu, a Hakija Turajlić se vratio i tada je ubijen.

U razgovorima koje smo vodili, posebno smo pričali o pritvorima, kojom prilikom sam mu rekao, kako je sada teško izaći iz pritvora jer je Dalida zategla na što mi je Alija rekao: „Upamti, svijet se promijenio 11. 9. 2001. godine, a zbog toga što sam ja doveden ovdje promijenit će se Sud i Tužilaštvo, to sad sve mijenja. Alija Delimustafić mi je u razgovorima spominjao Lejlu Fazlagić za koju mi je rekao da je njegova i da je čvaka koja puši travu i da je Dalida mrzi od vremena kad su studirale skupa, da ima dijete bolesno koje nije njeno, također mi je rekao, da je on znao da ih se prisluškuje, pa da su zbog toga namjerno pričali preko telefona, tj. da je u tim razgovorima Lejla blatila Dalidu Burzić.

Jedne prilike me pitao, ‘ko od sudija meni vodi postupak kada sam mu odgovorio da je to Elvira Begović, Alija mi je rekao: „Au to ništa ne valja, to je njena igračica“, misleći na Dalidu, ali je rekao da će on vidjeti da mi pomogne, da bitka još nije izgubljena, da ima i Vrhovni sud i da ćemo mi brzo odavde. U jednom od razgovora mi je pričao, kako su se vodila 4 postupka u Tužiteljstvu protiv njegovog brata Mirsada, i to kod četiri različita tužioca, ali da je Alija završio da se svi ti postupci objedine kod jednog, koji će završiti, da Mirsad izađe. Kako mi je Alija ispričao, Mirsad je bio u bjekstvu, a plan je bio, da mu se ovdje pripremi teren, da se on preda, će nakon toga 15-30 dana biti pušten na slobodu, nakon toga će to gurnuti u ladicu pa će zastariti. Ti predmeti su, kako mi je Alija rekao završili kod tužioca Karića koji je za tu uslugu dobio 50.000 Eura, a i sudije su dobile svoj dio, kao i Momo Tubić i odvjetnici…

Osim tužitelja Karića, Alija mi je spominjao i neke druge tužitelje da su njegovi kao i sudije, pa je osim Karića spominjao Kamenicu, Jovanović Sašu i Kreštalicu za koje je rekao da su to sve njegovi drugovi i da je on njima nekad prije valjao i pomogao…Za Kreštalicu mi je rekao, da je dobar drug s Jusom, mužem Adise Zahiragić, s kojim se druži, a spominjao je i sudiju Hajdarevića za kojeg je također rekao da je njegov. Prije nego što će Alija Delimustafić biti pušten iz pritvora taj isti dan mi je on lično rekao da zna da izlazi i da je namjestio sebi vijeće, pa je čak spremio stvari, a nakon što se vratio sa Suda sjeo je da igra karte i čekao rješenje. Kako je sebi namjestio vijeće meni zaista nije poznato, ali kad je pušten iz pritvora shvatio sam da govori istinu, jer su mu u vijeću zaista bili sudija Adisa i Hajdarević…U jednom od razgovora kojeg je vodio sa Kakanjcem, Alija je rekao, ako treba odi u Banja Luku kod sudije Simovića za kojeg mi je rekao da je kum s Novkovićem i da su to sve njegovi ljudi. Za svoga advokata Pizovića mi je rekao, da je on tu samo onako, da je to jedan mlad momak i da on advokata ima samo radi protokola…Želio bih još kazati, kad je spominjao sudije i tužioce da su njegovi, spominjao je još i Vladimira Špoljarića…“ ISPITIVANJE ZAVRŠENO U 16:20 SATI, U POTPISU REZIJA BRAJLOVIĆ, KOČIĆ MERSUD I DENIALA ŠARTOVIĆ.

Upravo je, i postupajuća tužiteljica Deniala Šartović podnijela ostavku nakon ovakvog iskaza, jer je Dalidi Burzić rekla, da „ne želi hapsiti, jer nema dovoljno dokaza“, pri čemu joj je Dalida Burzić doslovno lupila šakom o stol i rekla: „Ja ovdje odlučujem ko će biti uhapšen, a ne ti“!

Gore navedeni citirani iskaz, lažan je iskaz, kojeg je Mersud Kočić pod prijetnjom, prisilom i ucjenom koje su mu bile upućene od strane Dalide Burzić i potpisao. To da je gore navedeni iskaz, prije svega lažan iskaz, kojeg je 03. 02. 2017. godine dao u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, Mersud Kočić je priznao u kolovozu 2017. godine na Zapisniku o saslušanju svjedoka u prostorijama Tužiteljstva BiH, da je gore navedeni iskaz, unaprijed pripremljen, uvjerljivo lažan, potpisao, jer ga je Burzićeva na to natjerala, i to ucjenama, prijetnjama i zastrašivanjima na način, da će mu „napakovati neko ubojstvo na Vratniku ili Sokocu, te da više nikada neće vidjeti dvoje dvogodišnje dijete“! Dokazi o ovome proizilaze iz tajno snimanih razgovora označenih kao Glas 1 i Glas 2, te Zapisnika o saslušanju svjedoka Mersuda Kočića u prostorijama Tužiteljstva BiH, u krivičnom predmetu, broj: T20 0 KT 0014035 17. Dokazi označeni kao Glas 1 i Glas 2 su također uloženi u spis predmeta, broj: T20 0 KT 0014035 17, kao i mnogi drugi materijalni dokazi, koji Dalidu Burzić dovode u sigurnu vezu sa ovom netakonitom radnjom, u sigurnu vezu sa pravosudnim udarom.

Nakon što je svjedok Mersud Kočić dao lažan iskaz u prostorijama Tužiteljstva KS na dan 03. 02. 2017. godine, isti dana, i to 17. 03. 2017. godine navodno dobrovoljno, pristupa po drugi puta u prostorije Tužiteljstva Kantona Sarajevo, da da još jedan iskaz, i to pred tužiteljima Tužiteljstva KS Saninom Bogunićem i Samirom Selimovićem.

U ovom iskazu, na kojeg je svjedok Kočić Mersud također bio prisiljen staviti i ovaj puta svoj potpis osobito se ističe slijedeće:

„Na upit Tužitelja: Da li imate još nešto što mislite da bi bilo interesantno, da izjavite a što vas nisam pitao“?

Mersud Kočić izjavi: „Želim dopuniti svoju izjavu od 03. 02. 2017. godine, u dijelu gdje sam govorio o tome, ‘ko su sudije Kantonalnog suda koje „rade“ za Aliju, želim izjaviti, da sam se naknadno sjetio, da je osim sudija koje sam prošli puta naveo, odnosno Adisu Zahiragić i Hajdarevića, da mi je Alija Delimustafić rekao, da je i Braco Stupar njihov, što mi je Alija rekao u više navrata“.

Ubrzo nakon ovakvih iskaza, ali lažnih, Mersud Kočić „zasluženo“ izlazi iz pritvora, udovoljivši sugeriranom scenariju, kojeg je namjeravala izvesti Dalida Burzić!Naime, svi ovakvi iskazi, na koje se „hvata“ Dalida Burzić i njezini korumpirani tužitelji, da nisu žalosni bili bi smiješni. Dobro sam kazao, da su „ključni“ svjedoci Tužiteljstva KS narkomani i narko dileri i višestruki povratnici u krivičnim djelima!

To, da je Dalida Burzić prethodno prisiljavajući Mersuda Kočića, da potpiše lažne iskaze, kako bi se suci izvrgnuli krivičnoj odgovornosti, i iste namjeravala uhititi, proizilazi iz Zapisnika o saslušanju svjedoka Mersuda Kočića, sačinjenog u prostorijama Tužilaštva Kantona Sarajevo, u krivičnom predmetu, broj: T09 0 KTO 0100445 16, i to dva iskaza od 03. 02. 2017. godine i 17. 03. 2017. godine, jer je isti Mersud Kočić, davao svoj iskaz, protiv Alije Delimustafića, zbog krivičnog djela „Organizirani kriminal“ iz člana 342. KZ F BiH, a u sklopu krivičnog djela „Organizovani kriminal“, sadržano je i krivično djelo „Povreda zakona od strane sudije“ iz člana 357. KZ F BiH, obzirom, da za ovo krivično djelo mogu dogovarati samo sudije, a na koje okolnosti je Mersud Kočić također davao lažne iskaze od 03. 02. 2017. godine i 17. 03. 2017. godine.

Svjedok Mersud Kočić je, kao što sam ranije gore istaknuo, u kolovozu 2017. godine, na Zapisniku o saslušanju svjedoka, sačinjenog u prostorijama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu, broj: T20 0 KT 0014035 17, priznao da je dao takve lažne iskaze u prostorijama Tužiteljstva KS, u krivičnom predmetu, broj: T09 0 KTO 0100445 16 od 03. 02. 2017. godine i 17. 03. 2017. godine, te da je bio prisiljen da potpiše takve, uvjerljivo lažne iskaze, jer ga je Dalida Burzić ucjenjivala i istom prijetila na način, da će mu, ako ne potpiše, „napakovati ubistvo na Vratniku ili Sokocu, te da više nikada neće vidjeti svoje dijete, te da nije imao izbora osim iste potpisati“! Neoborivi dokazi o ovome, nalaze se u spisu krivičnog predmeta, broj: T20 0 KT 0014035 17, koji je zaveden na Tužiteljstvu BiH, i to Zapisnik o saslušanju svjedoka Mersuda Kočića, zatim snimci označeni kao Glas 1 i Glas 2, potom ostali iskazi svjedoka, i to sudija, te ostali materijalni dokazi, koji Dalidu Burzić i dr., dovode u direktnu vezu sa ovom teškom krivično-pravnom radnjom!

Nakon uvjerljivo lažnog iskaza svjedoka Mersuda Kočića datog u Tužiteljstvu KS i to pod prisilom, ucjenama i prijetnjama, koje je prema njemu vršila Dalida Burzić, na scenu stupa Dalida Burzić, te se na temelju njegovog iskaza donosi Naredba za nadzor, tajno praćenje i tehničko snimanje, i to prema onima, koji su sadržani u iskazu, unaprijed pripremljenog, i to prema: Simoviću i dr., sudijama. Dokaz: Službena zabilješka FUP-a, broj: 10/1-151/17 od 05. 04. 2017. godine.

Obzirom, da je Dalida Burzić, na temelju lažnih iskaza Mersuda Kočića namjeravala zaista uhititi nosioce najviših pravosudnih funkcija u BiH, i to sudije, već u augustu Tužitelji Tužiteljstva BiH bili su o ovome obavješteni i istima dostavljeni svi materijalni dokazi. Međutim, kako ni Tužitelji Tužiteljstva BiH nisu poveli računa, kako bi zaštitili nevine suce, kako bi spriječili takvu bolesnu farsu neviđenih razmjera, osobno sam dana 10. 08. 2017. godine u 12:54 sata sa svoga e-mail: [email protected] uputio hitan mail Dalidi Burzić, i to na mail adresu: [email protected] dajući joj do znanja, da ne pravi gluposti, te da je obaviješten i VSTV i Tužiteljstvo BiH o takvim nečasnim radnjama i monstrouznom potezu! Dakle, kod Burzićeve je postojala izražena namjera, da na temelju lažnih iskaza uhapsi sudije, i to je nesporno. Kako saznajemo, Dalida Burzić je nakon ovoga rekla određenim ljudima u VSTV-u, kako ona navodno nije imala namjeru da nikoga od sudija hapsi. Začudno, ovakav odgovor Dalide Burzić stiže tek nakon što dobiva moj mail, da je njezin plan raskrinkan!

Nakon ovakvog e-mail-a, kojeg sam uputio Dalidi Burzić, dobio sam povratni odgovor od iste, broj: A-I-188/17-II od 05. 09. 2017. godine.Nesumnjivo je utvrđeno, uz materijalne dokaze i iskaze svjedoka, da je kod glavne tužiteljice Kantona Sarajevo Dalide Burzić u vremenskom periodu od 03. 02. 2017. godine i 17. 03. 2017. godine, pa sve do kolovoza 2017. godine i dalje, tada bio izražen visok stepen osnovane sumnje, da na temelju lažnih iskaza, sprovede pravosudni udar. Od svoje maliciozne namjere, Burzićeva je odustala, tek onda, kad je „skontala“, da je raskrinkana, ali je nesumnjivo ta namjera kod nje bila osnovano izražena.

Nakon što je svjedok Mersud Kočić dao ovakav istiniti iskaz u interesu pravde i zakona, i to u prostorijama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u kolovozu 2017. godine, Dalida Burzić saznala je za ovakav potez Mersuda Kočića, te istog ponovno natjerala, da kaže, kako sam ga „ja, zajedno sa Tužiteljima Tužiteljstva BiH navodio da dadne takav iskaz“, što naravno ne odgovara istini i realnom stanju stvari, jer postoje neoborivi dokazi, da je Mersud Kočić dobrovoljno došao u prostorije Tužiteljstva BiH. Koliko u predmetu „Pravda“ ima pravde, odnosno, nepravde, sami prosudite.

 

Autor: Josip Šimić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});