fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Jurica Gudelj: Bošnjake se uvjerava da su im Hrvati neprijatelji kako bi se bošnjačkim glasovima na funkcije utrpali ‘halal-Hrvati’

Autor: Dnevno.ba

Završava predizborna kampanja u BiH u kojoj hrvatske stranke nastoje osvijestiti kolika je važnost izlaska na nedjeljne izbore koji su za Hrvate od iznimnog značaja. Opći izbori u BiH održat će se 2. listopada ove godine, a loše po Bosnu i Hercegovinu bit će ako se na nedjeljnim izborima dogodi preglasavanje Hrvata pri izboru člana Predsjedništva i izaslanika za Dom naroda, što ne bi bio prvi put.

Naime, iako na papiru ravnopravan, hrvatski narod u BiH sustavno je u podređenom položaju što se najbolje očituje na najvišim razinama vlasti gdje im je oduzeto pravo da sami biraju svoje predstavnike, pa je tako Željko Komšić, izabran glasovima Bošnjaka predstavnik hrvatskog naroda u BiH. U jednoj europskoj zemlji u 21. stoljeću to je gotovo pa nezamisliva situacija i da se tako nešto događa u nekoj drugoj zemlji, odnosno na štetu nekog drugog naroda, za pretpostaviti je da bi odjek u javnosti bio višestruko glasniji. O samoj kampanji, ali i nadolazećim izborima, odnosu Hrvatske prema Hrvatima u BiH za portal Direktno.hr govorio je Jurica Gudelj, glavni urednik portala Dnevnik.ba.

Je li se kampanja svela na ratno huškanje i pljuvanje po Hrvatskoj?

U BiH se vode tri odvojene predizborne kampanje koje i nemaju puno međusobnih dodirnih točaka, a kad ih i imaju onda se to u pravilu svodi na podgrijavanje straha. Što se pak konkretno bošnjačkog političkog prostora tiče, već nekoliko izbornih ciklusa imamo snažne kroatofobne kampanje. Naime, cilj je uvjeriti birače bošnjačke nacionalnosti kako su im Hrvati neprijatelji kako bi se onda moglo bošnjačkim glasovima utrpavati halal-Hrvate na dužnosti namijenjene za zaštitu interesa konstitutivnih naroda, poput Predsjedništva BiH i domova naroda na razinama BiH i FBiH. Pred ove izbore vidljivo je i snažno “pljuvanje” po Hrvatskoj, prvenstveno zbog napora koje Zagreb ulaže da se dođe do izmjena Izbornog zakona na način da se spriječe manipulacije nacionalnim predstavljanjem u BiH. Napadi na Hrvate i Hrvatsku dolaze isključivo s bošnjačke političke scene i pripadajuće joj javnosti. Cilj te politike je oduzeti Hrvatima status konstitutivnog naroda u BiH i entitet FBiH pretvoriti u bošnjački pandan Republike Srpske. Bošnjačka politika time vodi BiH u sigurnu smrt, jer ova država neće moći preživjeti novu rundu političkog nasilja nad Hrvatima i uskoro će to postati vrlo ozbiljan problem za službeni Zagreb.

Je li takva komunikacija politički moralna?

Politika u BiH i moral često ne mogu zajedno stati u istu rečenicu. U BiH je toliko toga nemoralno, od zloupotrebe ratnih žrtava u političke svrhe, svjesnog širenja mržnje prema svojim susjedima zbog ostvarivanja malignih političkih ciljeva pa do otvorenih prijetnji ratom… Dakle, takva komunikacija nije moralna.

Što očekujete od izbora?

U prvom redu očekujem do svojih sunarodnjaka, građana BiH hrvatske nacionalnosti, da masovno izađu na ove izbore i time pokažu kako nisu odustali od BiH. Ovo je jako bolesna zemlja, država je na izdisaju, i Hrvati se trebaju pripremiti za sve scenarije, pa i one najcrnje. Izlaskom na izbore pokazuje se i da su Hrvati spremni boriti se za svoje pravo na slobodan život u BiH. Rezultate je pak već malo teže prognozirati jer se u izborni proces ušlo bez jasnih izbornih pravila, što opet dovoljno govori o tomu kakp je BiH praktično propala država

Kako gledate na angažman Plenkovića? Kako Milanovića?

I predsjednik i premijer Republike Hrvatske na svoj način su pokušali pomoći rješavanju problema vezanih za Izborni zakon u BiH. Mislim kako i jedan i drugi imaju dobre namjere. S točke gledišta Hrvata u BiH, puno bi bolje bilo da Milanović i Plenković nisu u sukobu i da po ovom pitanju djeluju malo više sinkronizirano, jer je očito kako im je konačni cilj isti – ostvarivanje pune jednakopravnosti Hrvata s druga dva bh. konstitutivna naroda. No, ako se usporede s prethodnim vlastima u Hrvatskoj, onda je jasno kako su i Plenković i Milanović pozitivno angažirani na rješavanju problema s kojima se Hrvati suočavaju u ovoj zemlji.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});