fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KADA ELEKTROPRIJENOS PARE IZ ALUMINIJA PRENOSI: Zašto Matane, zašto Jelko?

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Jesen/zima 2018. Mjesecima traje agonija Aluminija. Radnici blokiraju TS Čule. Vlada govori kako će donijeti neke odluke... Na tapeti su najviše parafiskalni nameti koje Aluminij plaća, a koje su uređene države Europe riješile na drugi način.

Naime, Aluminij godinama govori o tarifama elektroprijenosa. Trenutna je zakonska regulativa takva da kada proizvedete struju, i ona dalekovodima se izveze van države, znate koliko se plaća elektroprijenosu? Nula! Ništa! A kada se ta ista struja potroši u BiH, plaća se puna cijena od 7 eura! Kako je to moguće?!

Vrlo jednostavno! Cijelim elektroenergetskim sektorom u BiH vlada trgovačka mafija i Vuk Hamović kao glavna karika na Balkanu u tom sektoru. Oni su napravili takve zakone da se izvoz struje potiče, a domaća potrošnja kažnjava! Tu su svi u talu – bratski, i Srbi i Bošnjaci i Hrvati.

A tko rukovodi elektroprijenosom? Pa Matan Žarić, desetljetni kadar HDZ-a BiH. Tko predlaže promjenu tarifa? On! Je li nakon agonije Aluminija 2018. godine tražio da se promjene tarife, i da se to uredi kao u Njemačkoj? Ne! Matan Žarić je za 2019. godinu tražio povećanje tarife! Derk nije odobrio, ali jedan od najjačih uzdanica HDZ-a je tražio da Aluminij bude u još težoj situaciji za 2019. godinu.

Ajmo dalje. U isto vrijeme, ta Federalna vlada koja hoće pomoći Aluminijskom, druge parafiskalne namete, za obnovljive izvore energije, umjesto da ukine usvaja, i rukama hrvatskih ministara, povećanje tih nameta! Znači za 2019. godinu je Aluminij dobio dodatni namet od preko dva milijuna maraka godišnje!

Kako je samo naša štafetarka Jelka digla ruku za to? Zašto nije smanjila a ne povećala namete. Šta je onda pravi cilj Matana i Jelke? Vodite računa da su jedina firma koja je lani zablokirala Aluminij i pokupila pare s računa Elektroprijenos i Matan Žarić. Jesu li te pare usmjerene za stranku ili nešto drugo? Pa zašto to Matane? Zašto drugarice Jelko?

SUSRET PLENKOVIĆ – ČOVIĆ: Ključno je osigurati poštivanje sva tri konstitutivna naroda u BiH

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});