fbpx

KAKVA PLJUSKA ZA IZETBEGOVIĆA: Njegova stranka završila u oporbi, a Hrvati u vlasti!

Autor: Ivan Crnjac

Bakir Izetbegović danas nije najsretniji čovjek. Na području Tuzlanske županije dogodila se smjena aktualne vlasti koju je činila njegova Stranka demokratske akcije.

Tako je SDA otišla u oporbu, a novu većinu će činiti oporbene bošnjačke stranke iz Skupštine TŽ, a u vladu ulaze i Hrvati, odnosno HDZ-ov Božo Jurić, koji će biti minstar zdravstva TŽ.

U Skupštini TŽ nema predstavnika hrvatskih stranaka s obzirom na to da je hrvatska zajednica u toj županiji nedovoljno velika da može prijeći izborni prag.

Međutim, zakon nalaže to da Hrvati moraju imati predstavnika u županijskoj vlasti. Uglavnom su se tu radile spletke pa bi se netko s liste dominantno bošnjačkih stranaka proglasio Hrvatom i tako “popunio” tu poziciju, no ovoga puta to nije bilo tako.

Tako je na prijedlog “centralno orijentirane i probosanske” PDA (Pokret demokratske akcije) HDZ BiH dobio ministarsko mjesto.

SDP, PDA, Naša stranka i SBB čine skupštinsku većinu, a predsjednik vlade TŽ je Kadrija Hodžić. Prema dogovoru predstavnika stranaka nove parlamentarne većine, SDP-u su uz mjesto premijera pripala i četiri ministarstva.

Isto toliko ima PDA, dok po dva imaju Naša stranka i SBB. Midhat Dobrnić (PDA) postao je ministar unutarnjih poslova, dok je Una Harčin (Naša stranka) ministrica pravosuđa i uprave.

Elvis Baraković (SDP) vodit će resor obrazovanja i znanosti, a Zvjezdan Karadžin (Naša stranka) prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

Vedran Lakić (SDP) sada je na čelu Ministarstva financija, Zlatan Muratović (SBB) Ministarstva za kulturu, sport i mlade.

Hamza Bešić (SDP) vodit će resor trgovine, turizma i prometa. Esad Džidić (PDA) postao je ministar za rad, socijalnu politiku i povratak.

Mevludin Hodžić (SBB) ministar gospodarstva, a Fedahija Ahmetović (PDA) ministar za braniteljska pitanja. Vahidin Smajlović (SDP) bit će ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Za ministra zdravstva imenovan je Božo Jurić (HDZ), a predložila ga je PDA.

Brojem stanovnika u Federaciji Bosne i Hercegovine Tuzlanska županija participira s 26,2%. Na području bivše Tuzlanske regije, prema popisu iz 1991. godine živjelo je 83.320 Hrvata (23 posto) dok ih je po popisu iz 2013. godine 23.592 (5.30 posto).

Autor: Ivan Crnjac

ZADNJE VIJESTI