fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

Kaos u Doma naroda: Izaslanici iz Kluba bošnjačkog naroda napustili sjednicu

Autor: Dnevno.ba

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je danas prilikom utvrđivanja dnevnog reda zbog nedostatka kvoruma.

Izaslanici iz Kluba bošnjačkog naroda odlučili su napustiti sjednicu nakon što je, s osam glasova “za”, šest “protiv” i bez suzdržanih glasova, u dnevni red sjednice uvršten zahtjev Nenada Neškovića (Klub srpskog naroda) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Šef Kluba izaslanika bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je tijekom diskusije istaknuo da je to zakon koji je duboko protivan Ustavu BiH. Pozvao je izaslanike da ne glasaju za njegovo uvrštavanje u dnevni red. ”Samo sudjelvoanje u raspravi i gledanje kako se raspravlja o podrivanju temelja BiH, nas iz Kluba Bošnjaka je dovelo u poziciju, ako bi parlament to prihvatio, da ne sudjelujemo u tome. I mi sigurno nećemo učestvovati u tome.

Pozivam vas da ne izazivate krizu, da delegat poštuje svoje ustavne obveze, da parlament ne dozvoli da zloupotreba uđe u dnevni red, jer nam nakon svega toga ništa drugo neće preostati po Poslovniku osim da napustimo sjednicu”, kazao je Džaferović.

Foto: Fena

Bošnjaci napustili sjednicu Doma naroda

Nakon što je ipak prihvaćeno da predloženi zakon bude uvršten u dnevni red, Džaferović je tražio petominutnu pauzu poslije koje je obavijestio Dom da pet izaslanika iz Kluba bošnjačkog naroda napušta sjednicu. Srpski izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istaknuo je da se pitanje Ustavnog suda BiH i stranih sudaca u njemu mora riješiti i upozorio da prijetnje bošnjačkih izaslanika blokadom rada parlamenta nisu dobre.

“Nije dobro da se bilo kome prijeti da će se rušiti kvorum ovog doma, da će se blokirati rad Parlamentarne skupštine, da će se na neki način blokirati BiH”, rekao je Kovačević.

Naveo je kako su svi iz Republike Srpske jednoglasni u želji da se riješi pitanje Ustavnog suda BiH i da ga stranci napuste, ”kako bi BiH postala suverena i da bi suštinske i sudbonosne odluke za sve koji žive u ovoj zemlji donosili državljani BiH”.

“Ne znam šta je tu sporno”, rekao je Kovačević i dodao da se oni koji se predstavljaju najvećim patriotima posljednjim atomima snage zalažu da BiH ne bude suverena, što djeluje kao ozbiljan apsurd.

Kovačević je istaknuo kako ne može jednom kad netko napusti sjednicu da bude predstavljeno da podriva i blokira BiH, a kad neko drugi to uradi, da bude predstavljen kao zaštitnik BiH.

Zapadni čelnici iz solidarnosti u Kijevu na drugu godišnjicu invazije: ‘Čvrsto stojimo uz Ukrajinu’

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});