googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Je li vrijeme za promjenu teme?

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - I svaka izgovorena laž ponovljena dovoljan broj puta opet postade istina. A svi imaju svoju istinu od koje ne odstupaju. I lijevi i desni, i Hrvati i Bošnjaci, SDP, Željko Komšić, međunarodni čimbenici, minorni promatrači i problema uzročnici. Sve se stavlja na stranu jer samo taj famozni izborni zakon zauzima medijski i ini prostor. I kao papagaji uporno ponavljaju. Mora se mijenjati IZ, rekao SAD da se mora mijenjati, rekla Angela Merkel da se treba mijenjati, rekli Hahn i Mogherini, rekao Dragan Čović a prenio Večernji list iz dana u dan, na nekoliko stranica, uvjerio nas sve da se mora mijenjati.

A nama nije trebalo uvjeravanje. Svi mi znamo da se mora mijenjati. Tako je odlučeno na vrhu, Ustavni sud, temelj i vrh zapravo u jednome. Ali kako, na koji način? Kome na korist i kome na štetu? Koji Hrvati su poželjni a koji ne? Reklo bi se jednim starim seoskim izrazom: „Dokle?“ Odnosno, do kuda i do kada? I prostorno i vremenski, dokle? Možda do trenutka kada pretendentske stranke na vlast svih naroda osiguraju da u ovoj državi ostanu samo njima podobni.

Da se razumijemo, Hrvati u ovoj državi su konstitutivni narod, nije bitno koliko Hrvata živi u BiH, radi se o narodu s punim pravima, izjednačenima sa drugim konstitutivnim narodima i „ostalima“ (kojima usput stvarno treba promijeniti ime), i to je nedvojbeno. I još nešto, da, istina je, Hrvati trebaju birati svoje predstavnike u vlasti, i člana predsjedništva i članove u Domu naroda. I to recipročno broju stanovnika prema županijama u kojima žive. U pravu je HDZ BIH, Božo Ljubić, ne može negdje 20 Hrvata dati i izabrati nekoga i da to vrijedi jednako kao u drugim županijama gdje živi skoro sto tisuća Hrvata.

Ali, na stranu IZ, sama brojka Hrvata, kao uostalom i drugih naroda u BiH, je sve manja. Što će na kraju značiti promjene IZ-a ako ne bude tko imao glasati na izborima? Ili je to stvarni cilj cijele ove šarade?

Nije poznato s kim i gdje, kada i kako se druže političari. Onako, jedni s drugima. Makar bili suprostavljeni ili dolazili iz istih krugova laži koje snuju i kuju. Tko ih viđa? A koga oni viđaju?! Jesu li vidjeli možda četiri momka iz četvrtih razreda srednjih škola iz sela koje skoro pa i nema nezaposlenih? I sva četvorica kažu da žive u kaljuži zatrovanoj kemikalijama nepostojanja prosperiteta (nije ni pun želudac jedina važna stvar na svijetu i u životu) i da će otići odavde čim završe školu. Srednju.

Zbogom, Mostar i sveučilište, nikada ga neće upoznati u svom sjaju mladosti i druženja. Tako je vjerojatno i u Sarajevu i u Banjaluci. Zbogom, državo, vidimo se kada odemo u njemačku ili irsku mirovinu, kada se vratimo umrijeti na ognjištu kao sedamdesetogodišnjaci, ako itko do tada ostane i bude živ osim ovih koji nas potjeraše. Jer oni žive vječno. I samo je IZ na usnama umjesto da se konačno pokrenu teme važne za sve nas, ali i njih koji bi, da rade kako treba, bili sigurni u svoju političku budućnost.

 

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});