googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Predstavlja li Miroslav Škoro neku novu “Devedesetku” u Hrvata?

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

MOSTAR - Umjesto Božićnice preostalim radnicima mostarskog Aluminija koncem protekle godine uručeni su otkazi. Iz HDZ-a BiH nisu previše komentirali ovaj slučaj, ali jesu pozivali i pred prvi krug predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj, a evo pozivaju i sada pred ovaj drugi i završni krug da se izađe na birališta i glasa za njihovu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Gotovo pola milijuna Hrvata željnih istinskih promjena u tom prvom krugu glasali su za kandidata Miroslava Škoru, no sada imamo paradoksalnu situaciju, jer iz HDZ-a putem njihovih raznoraznih “satelita” forsiraju priču o dva zla, pa kao trebamo birati manje, a sukladno njihovoj priči manje zlo bi trebala biti Kolinda Grabar Kitarović u odnosu na kandidata “ljevice” Zorana Milanovića, koji zapravo nije nikakav socijaldemokrat nego istinski liberal i kao takav pitanje glasi – je li on možda i Plenkovićev izbor?

Tuđman i njegovi pioniri

U ovih dosadašnjih nekoliko televizijskih sučeljavanja otvarala se i tema Hrvata u BiH, ali gle čuda kandidatima se postavljalo samo pitanje izbornog zakona i nelegitimnosti Željka Komšića, a nitko im nije postavio pitanje Aluminija! Istog onog Aluminija čiju je obnovu prije dva desetljeća pomagala politika jedinog pravog dosadašnjeg hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a kojeg su, kojeg li opet paradoksa, uništili upravo Tuđmanovi pioniri. Tko zna više po čijem naputku i za čije interese!

Uništili su nešto što se doimalo neuništivim i sada još imaju obraza bivšim radnicima propalog hercegovačkog gospodarskog giganta, njihovim obiteljima, rodbini, prijateljima i poznanicima držati predavanje o opasnosti zvanoj Zoran Milanović, te dizati u nebesa aktualnu predsjednicu, koja je u pet godina svoje vladavine napravila toliko gafova da joj zbilja nema konkurencije izuzmemo li negdašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je u povijesti hrvatskog nacionalnog bića najveća prevara. Međutim ako ćemo biti iskreni i Kolinda je itekako velika obmana.

Dragan Čović je prije nepunih tjedan dana u Mostaru imao sastanak s hrvatskim ministrom Radmanom Grlićem, za kojeg bolje upućeni znaju da je također jedna od žešćih prevara na hrvatskoj političkoj desnici, te osokoljen pričom sa dragim gostom iz Zagreba Čović je po okončanju sastanka ustvrdio kako on očekuje da će Kolinda Grabar Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora dobiti 90-postotnu potporu glasača iz BiH. I vjerojatno je Čović u pravu pošto je sličan omjer bio i na svim prethodnim izborima kada se biralo između HDZ-ovog i kandidata ljevice, odnosno kako iz HDZ-a to znaju na sebi svojstven način objasniti – manje od dva zla. Međutim, taman da Kolinda Grabar Kitarović dobije i stopostotno povjerenje onih koji će u BiH glasati to ne znači kako će ona pobijediti Zorana Milanovića, pa se postavlja logično pitanje – ako Zoran Milanović pobijedi što bh Hrvati sutra imaju od njega očekivati s obzirom na stav ključne osobe hrvatske politike u BiH?

Čovićevih 1.410 dana u HVO-u

Dakle, Dragan Čović se malo zaletio i dao izjavu kakva jednom “vojskovođi” baš i ne priliči, a to čudi i zbog toga što prema Registru branitelja BiH, koji je jesenas objavljen, taj isti Dragan Čović ima 1.410 dana provedenih u redovima HVO-a. Sumnjamo da bi takve izjave dali i negdašnji ugledni pripadnici Armije BiH dr. Božo Ljubić i Mijo Krešić, međutim eto Draganu Čoviću se, zahvaljujući njegovoj nepromišljenosti, ipak omaklo.

No, da se vratimo još malo na predsjedničke izbore u Lijepoj našoj budući se dan njihovog održavanja poprilično približava. Nekoliko je mogućih scenarija kada je riječ o gubitnicima i pobjednicima tih izbora:

Plenković i Milanović vs Kolinda i Škoro

1). Ukoliko pobijedi Zoran Milanović znači li to da je pobijedio i Andrej Plenković? Naime, na taj način se riješava ne samo Kolinde Grabar Kitarović nego i Milijana Brkića, koji je realno po njega predstavljao i veću opasnost. Milanović kao budući predsjednik možda ne bi previše napadao aktualnu vlast, a ne bi iz razloga što je on ipak liberal, a SDP je zadnjih godina koristio i dobrano iskoristio za svoju promociju i izgradnju karijere, jer pogledajte krug njegovih najbližih “pajdaša” od generala Ante Gotovine pa nadalje i vidjet ćete da je tu najmanje “crvendaća”. Dapače, možda je čak i više takvih oko aktualne predsjednice.

2). Ako bi drugi mandat osvojila Kolinda Grabar Kitarović, svjesna svih tih podmetanja od strane Andreja Plenkovića i njegovih stručnjaka od Ančića pa nadalje, možda bi onda ona u predstojećem razdoblju predstavljala veću opasnost po HDZ nego sva lijeva i desna oporba u Hrvata, jer nije isključeno da bi sutra ona zaigrala u zajedničkom kolu s Miroslavom Škorom, te trasirala put novoj političkoj opciji u Hrvata, koja je u laganoj fazi stvaranja, ka preuzimanju vlasti u Lijepoj našoj.

3). Jeste li se ikada upitali je li možda Miroslav Škoro projekt HDZ-a? Ne želim u to vjerovati, ali me povremeno na takvo što ponukaju njegovi potezi, te potezi najbližih mu suradnika, a znamo kako su sa ovu stranu granice narod zavarali projektom zvanim “HDZ1990”, koji u biti nije ništa drugo nego produžena ruka HDZ-a BiH (dokazano već desetine puta), a koji je osmišljen na način “bolje da partija napravi oporbu unutar svoga naroda nego da sam narod pokuša stvoriti oporbu?”

Kolakušića svi popljuvaše, a ….

Želim vjerovati da ova priča sa Škorom nije isto to što su Hrvati u BiH dobili sa HDZ-om1990, jer ako jesu kuku li ga njima. Ponukaše me na to i Škorini povremeni istupi, prvenstveno ono završno TV sučeljavanje neposredno prije prvog kruga glasanja, a ako ćemo realno kronologija napravljenog kroz zadnje desetljeće još i više. Kada se osvrnete na Škorine političke istupe u zadnjih deset godina tu baš i nije bilo nečeg konkretnog. Bilo je nekih prijedloga, ali ne i ponuđenih rješenja.

Za razliku od njega na drugoj strani se pojavio jedan Mislav Kolakušić, osoba koja je u zadnjih desetak godina dosta toga kritizirala, ali i konkretno predlagala, te odmah adekvatna rješenja nudila. Sa takvom osobom bi Hrvatska vjerojatno jako puno dobila, međutim kada su i lijevi i desni uvidjeli opasnost od Kolakušića počeli su ga prozivati i diskreditirati i lijevi i desni mediji Lijepe naše. Svi ga popljuvaše. Škoru i nisu baš. Ni lijevi ni desni, a nisu jer je očigledno predstavljao puno manju smetnju i opasnost nego Kolakušić.

I na kraju – trebaju li Hrvati u BiH glasati u ovom drugom krugu i za koga bi glasali?

Ako smatraju da biraju zlo, bez obzira bilo ono manje ili veće, onda bolje da ne glasaju, jer birati bilo kakvo zlo nije kršćanski, a znamo da su ovdje Hrvati većinom kršćani iako još uvijek imamo poprilične naslage “partizanštine”, međutim ukoliko vidite dovoljno dobroga u bilo kojem od ovih dvoje kandidata onda izađite na izbore i dajte mu povjerenje. Nemojte se plašiti kako ćete pogriješiti, jer sami najbolje znate koliko ste griješili svih ovih godina. Od izbora do izbora.

Neka nam je Bog na pomoći.

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});