googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Komšić zaboravio s kim je SDP koalirao 2010.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Bliži je SDP DF-u nego HDZ-u, SDA, SNSD-u… To je rezime onoga što je rekao Željko Komšić nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma s Građanskim savezom. U pravu je Komšić sigurno, trebao bi biti i jest SDP ideološki bliže DF-u nego ostalim spomenutima. No SDP je koalirao svojedobno sa SDA, HSP-om Đapić-dr. Jurišić i sa NSRzB-om? A i Komšić je bio SDP.

Ako ga je napustio, nakon što je Bošnjačkim glasovima dva puta obnašao dužnost hrvatskog člana predsjedništva, zbog neslaganja s koaliranjem sa svakime da bi se došlo na vlast, onda treba znati da svi koji prate politiku, svi građani ove države, znaju da je zapravo jedino što je važno jest doći na vlast. S kim i kako, koje boje će biti dresovi koalicije, to je manje važno.

SDP će, ukoliko bude mogao, sigurno ući u vlast sa SNSD-om i HDZ-om BiH na državnoj razini ako te tri stranke ostvare mogućnost formiranja vlasti. Znači, ako osvoje dovoljno glasova ili mandata i ako uopće dođe do provedbe izbornih rezultata. Zašto? Zato što je država Bosna i Hercegovina osuđena na neprirodne koalicije koje se stvaraju raznim blokovima koji su kasnije u tijeku obnašanja vlasti opterećeni i nacionalnim i ideološkim smjernicama u djelovanju, ali broj glasova garantira sudjelovanje u diobi javnog kolača.

To i jest jedini postulat kojim se vode stranke u Bosni i Hercegovini na državnoj i na entitetskim razinama. Dočepati se vlasti pošto poto, s kim god, samo da je dijeliti javna dobra, sisati državnu dojku i jesti iz državnih jasli. A onda, pošto se smjesti svakoga gdje je zaslužio prema unutarstranačkom ključu a ne prema javnim zaslugama, onda se može pokušati učiniti nešto i za opće dobro.

Više neće biti moguća nikakva neprirodna koalicija. A tu se ne misli na smjernice i pravce djelovanja političkih opcija, je li netko lijevo ili desno. Treba biti jasno da bez većih potresa neće biti moguće oduzeti vlast nekome tko ju je zaslužio, zaradio brojem glasova. Osim, naravno, ako prste u unutarnja bosansko-hercegovačka pitanja ne uplete međunarodna zajednica koja se možda želi nekoga otarasiti i maknuti ga s političke scene jer više nije poželjan. Onda bi postavili pitanje, što je ta međunarodna zajednica čekala do sada?

Isto kao što po tko zna koji put postavljamo pitanje najzabrinutijem građaninu za budućnost Bosne i Hercegovine, gospodinu Željku Komšiću, sjeća li se ne tako davne prošlosti i što je u dva mandata kao hrvatski član Predsjedništva napravio za opću bh. dobrobit, ali i za vlastiti narod kojem, eto, navodno, pripada?

A ako spominjemo retoriku i spašavanje države od etno nacionalista, kako ih sa lijeve strane prozivaju samoproglašeni budući spasitelji Bosne i Hercegovine, upravo istupi ljevičara i njihov način pokušaja dolaska do pobjede na izborima, kao i upuštanje u retorički konflikt s cijelim narodnim i nacionalnim strukturama, donose više dobrobiti i koristi nacionalističkim strankama nego što bi te stranke poput HDZ-a BiH i SNSD-a same sebi osigurale.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});