googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Konfuzija oko povratka ISIL-ovih terorista s međunarodnih tjeralica i članova njihovih obitelji

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u utorak da bi u subotu, zajedno s civilima iz BiH, trebali biti deportirani i borci – državljani BiH koji su se borili na strani ISIL-a, a koji su na međunarodnoj tjeralici.

Oni će biti prebačeni u Tužiteljstvo BiH. Uz napomenu da je postupak deportacije boraca sa stranih ratišta složena, ministar sigurnosti BiH Mektić dodao je da u njega trebaju biti uključeni i centri za socijalni rad, jer dolaze i djeca bez roditeljskog staranja.

Kome se Predsjedništvo BiH dodvorava?

Ministar je odluku Predsjedništva BiH o prihvatu navedenih osoba ocijenio nepotrebnom i neozbiljnom. Kako je obrazložio, Predsjedništvo BiH treba u koordinaciji s resornim ministarstvima donositi odluke poput prihvata boraca kako bi sve bilo spremno za njihov dolazak.

-Netko se htio nekom udobriti, netko hoće neke beneficije, netko hoće popraviti svoj status na osnovu toga i donio je tu odluku koju mi ne možemo pripremiti do petka, subote nikako. Bilo je potpuno nepotrebno da Predsjedništvo donese takvu odluku, a ne konzultira se s nama da vidi što mi radimo. Neka donese zaključak da prihvaćamo 500 ljudi, ali neka to bude sinkronizirano, da ne radi samo Ministarstvo sigurnosti taj posao, već da rade i neka druga državna ministarstva, entiteti, općine…, naveo je ministar sigurnosti istaknuvši da je Predsjedništvo pregovaralo bez znanja resornog ministarstva te da je on, kao ministar, samo dobio zaključak, odluku Predsjedništva.

-Svi koji su govorili ‘nećemo, prijetnja su’, glatko su potpisali takvu odluku i dostavili zaključak. To je neozbiljno, na takav način ne možemo funkcionirati. Ne bi me iznenadilo ni kad bi donijeli odluku da primimo 500 Marsovaca, izjavio je Mektić navodeći da postoji mogućnost i da se pojavi prva grupa o kojoj se ranije dogovaralo, ali da ta grupa ima poseban status jer je za njima potpisana međunarodna tjeralica.

-Mene je iznenadila ova odluka Predsjedništva, mjesecima radimo i pripremamo operaciju prihvata, svih provjera i načina na koji ćemo postupati s tim osobama koje se vrate. Rekao sam da prihvaćam obvezu da se naši državljani vrate zato što su naši državljani i jer ne možemo zabraniti našem državljaninu da uđe u državu. Ali, mi smo to radili kako bi bilo u kontroliranoj proceduri. Moramo prethodno utvrditi da se radi o državljanima BiH i osobama koje mogu steći državljanstvo BiH, kazao je Mektić te dodao da u Ministarstvu rade kako bi do subote pripremili što se može pripremiti.

Tako je naveo niz radnji poput karantenskog smještaja kako bi se provjerilo zdravstveno stanje deportiranih osoba, kako bi se vidjelo ima li obitelji koje će prihvatiti malodobne osobe, kakve su to obitelji…

-Ako malodobno dijete od 12 – 13 godina smjestite u radikaliziranu obitelj, što onda očekivati od tog djeteta?, zapitao je.

Tko koordinira akcijom?

Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović uputio je pitanje predsjedatelju Vijeća ministara BiH je li formirano koordinacijsko tijelo za povratak bh. državljana sa stranih ratišta. Ako nije, pita, nadalje Magazinović, koji je razlog za to, a ako jeste, kada je formirano, tko ga čini i koje su aktivnosti realizirane od formiranja do danas, posebno u smislu rehabilitacije i reintegracije povratnika u društvo.

Ovaj je zastupnik podsjetio da je Vijeće ministara BiH 2018. godine najavilo formiranje ovog tijela, ali da konačne potvrde o osnivanju još nema.

-Posljednje informacije iz medija, koje datiraju iz listopada 2019. godine, govore da Vijeće ministara BiH još uvijek radi na uspostavi posebnog koordinacijskog tijela koje bi se bavilo povratkom osoba trenutno smještenih u kampovima i zatvorima u Siriji i Iraku. Od ranije je poznato da je Vijeće Europe upozorilo BiH da mora primiti natrag sve svoje državljane koji su boravili u Siriji tijekom ratnih dešavanja, ističe Magazinović te pita koliko je BiH u institucionalnom smislu spremna prihvatiti povratnike i koje su aktivnosti poduzete po pitanju njihovog povratka.

Puno nejasnoća

Povratak terorista i članova njihovih obitelji u BiH obavijen je s puno nejasnoća. Koliko je BiH u institucionalnom smislu spremna prihvatiti povratnike? Što će biti s djecom ili tinejdžerima koji su godinama živjeli pod radikalnim sustavom? Postoje slučajevi gdje primjerice obitelji ne žele primiti nazad svoje unuke. Navodno će ta djeca biti raspoređena u domove. Je li to rješenje?

 

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});