googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KORNATI: 12 godina od najveće tragedije hrvatskog vatrogastva

Autor: Dnevno.ba

KORNATI - Dvanaest je godina prošlo od najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva, one na otoku Kornatu. Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je poginulo na mjestu ili preminulo nakon nekoliko dana u bolnici.

Jedini je preživio tada 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog. Upravo u Tisnom, sinoć, večer uoči same godišnjice tragedije, održan je mimohod sjećanja.

12 kamenih divova za 12 vatrogasaca! Među njima dvojica Crvelina. Otac i sin.

– Što ide dalje, to je sve to teže, sve gore. Jako nedostaju. Jako, jako i grozno, govori Ajka Crvelin, majka Ante i supruga Ivice, vatrogasaca stradalih na Kornatu.

12 godina i ista neodgovorena pitanja: što se dogodilo na Kornatu i tko je kriv?

– Po meni je to sramota što nitko nije odgovarao, a 12 života je izgubljeno, rekla je Vesna Puček, sestra i kći stradalih vatrogasaca.

– Najviše me boli to kad su saznali da sam stradao. Nisu htjeli pomoći, nego smo 5 sati čekali pomoć, rekao je Frane Lučić.

Čekajući umirali. Oni s ozljedama sličnim Franinim, da su pomoć dobili na vrijeme, možda bi i preživjeli:

– Oni su imali realnu šansu da prežive, rekao je Dušan Zečević, sudski vještak, 20. listopada 2012.

Jedini krivac za državu je bivši županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica. Ukrcao je maloljetnike u helikopter, nije poslao pomoć, tajio informacije o tragediji… Dva puta mu sude – dva puta je oslobođen krivnje.

No, novih optužnica nema. Ni novih saznanja o uzroku stradanja. U teorije o eruptivnom požaru ili izgaranju nehomogene plinske smjese nitko ne vjeruje.

Godine prolaze – odgovora ni odgovornih nema.

– Zna se sve kako tko zapovijeda, tko je koga poslao i tko je s kim komunicirao. Na koju razinu je prešlo spašavanje i gašenje. Mislim da je to jednostavno, ali eto, izgleda da još nije vrijeme da se riješi taj slučaj, rekao je Tome Belakušić, zapovjednik DVD-a Tisno.

No, nitko više i ne vjeruje da će to vrijeme ikada doći!

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});