googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

‘KUHARI, ADMINISTRACIJA, PRODAVCI…’ Alijev tvrdi da je u ISIL-u završio slučajno, a Hasić da neće klat i palit ljude

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Najveći izazov za Tužiteljstvo BiH bit će dokazati konkretnu ulogu bh. državljana koji su sudjelovali u ratnim i terorističkim aktivnostima takozvanog ISIL-a.

S obzirom da je dokaze o njihovim konkretnim zločinima vrlo teško prikupiti, Tužiteljstvo će morati uložiti velike napore kako bi sklopilo mozaik njihovih stvarnih uloga u ISIL-u. U protivnom, moglo bi se dogodit da kazne za pripadnike ISIL-a ne budu adekvatno odgovarale eventualno počinjenim zlodjelima.

Ono što je simptomatično jeste da bh. državljani koji su obukli odore zloglasnih postrojbi, a danas su u zatočeništvu pod kontrolom Kurda, ili su već izručeni našoj državi, tvrde da je njihova uloga u toj terorističkoj organizaciji bila može se slobodno reći – humanitarna. Danas uglavnom tvrde da su ili bili kuhari, ili radili u ‘administraciji’, sanitetu, na tržnici…, te da je ISIL-ovo poimanje vjere ekstremno. Svi su danas pred TV kamerama spremni pričati o svojoj ‘teškoj sudbini’ i minijaturnoj ulozi u krvavom ratu u kojem su počinjeni neki od najstrašnijih zločina u povijesti.

Alijev se ‘kaje’

Tako Edin Alijev iz Hadžića, koji se put Sirije ‘otisnuo’ još 2013., a danas se nalazi u zatočeništvu pod kontrolom Kurda, u dokumentarnom filmu govori kako je iz BiH otišao jer je želio pomoći napaćenom narodu Sirije. Zanimljivo, Alijev, koji se danas ‘zove’ Din Azmat Aliayad, tvrdi da je u postrojbama ISIL-a završio gotovo slučajno, iz neznanja. Kaže da po dolasku u Siriju nije znao jezik, nije znao nikoga, te da je slučajno sreo neke Europljane koji su ga ‘obukli u vojnu odoru’. Ubrzo je ranjen u borbi, a potom je po njegovim riječima odbio povratak na frontu zbog čega je navodno završio u ISIL-ovom zatvoru gdje je kako kaže imao dosta teške trenutke. Tvrdi da je nakon pola godine pušten, ali da su mu uzeli sve što je posjedovao.

Alijev danas govori da je protivnik ritualnih ubojstava koja je činio ISIL, te da u Kuranu ne postoji opravdanje za takve stvari. Optužio je i propagandu ISIL-ovih medija tvrdeći da su tjerali ljude da pod prijetnjom smrću u kamere govore u korist ISIL-a. Na kraju je kazao da je potpuno razočaran onim što je doživio pod zastavom ISIL-a. Inače, Alijev je u BiH dolazio u jedan mali mesdžid u Sarajevu. Nalazio se u ulici Hajrudina Šabanije, u naselju zvanom Zaklopača, u neposrednoj blizini aerodroma.

Kuću koja je po ideji vehabijskog lidera iz Gornje Maoče Nusreta Imamovića adaptirana za mesdžid, svojevremeno je kupio Sead Redžematović, državljanin Crne Gore. Redžematović je često dolazio u Gornju Maoču. Tu je zajedno sa Almerom Salihovićem boravio i u jutro 28. listopada 2011. godine.

Jutarnju molitvu s njima je klanjao Mevlid Jašarević. Potom se Jašarević zaputio u Sarajevo. Po dolasku, prvo će doći u mesdžid u ulici Hajrudina Šabanije, obaviti molitvu te potom otići da puca po zgradi američkog veleposlatva ambasade.

U međuvremenu je Sead Redžematović protjeran iz BiH. Almer Salihović je među prvim dobrovoljcima krenuo put Sirije, gdje je ubrzo poginuo. Mnogi su iz tog mesdžida krenuli put Sirije i Iraka, da se pridruže ISIL-u: Bajro Ikanović, Senad Hasanović zvani Senči, Edin Alijev, Sedin Huseinović, Semir Hasanbegović zvani Sema, Safet Brkić, Enver Lilić, Emin Hodžić, Elmedin Velić, Muaz Šabić, Midhat Đono, Mevludin Cicvara.

Hasić: Nemojte mislit da ću klat

Alijev nje jedini koji je danas ‘okrenuo’ priču. Ekipa emisije “Provjereno” s Nove TV dobila je pristup zatvoru s zatočenih 5.000 pripadnika ISIL-a u gradu Kamišli koji se nalazi u sirijskom Kurdistanu. Među njima je zatekla i nekoliko građana BIH. U zatvor u Kamišli u kojem se nalaze zarobljeni borci islamskog kalifata uspio je ući reporter Zoran Marinović.

Neki zatvorenici su otvoreno progovorili o životu u samom središtu kalifata pred kamerama “Provjerenog”, a među njima je i Salem Hasić iz Tuzle koji je u Siriju došao još 2013. s prijateljima, s ciljem, kako kaže, da pomogne ”braći”.

– Nisam puno ratovao. Ratovao sam prije toga, malo u Aleppu. Slomio sam ruku. Poslije toga, u Minmiru sam radio prvu operaciju, poslije nisam ratovao, više sam pomagao braći. Pomagao sam ljudima, kuhao sam s bratom, dijelio hranu po bazama braći. Napravio sam grešku što sam došao ovdje. Da me ne smatraju kao neko čudovište, da nemaju strah od mene, da misle da ću sutra njih klat kao što su vidjeli ovdje ili paliti ljude, silovati ili žene uzimati kao robinje. Nemam takvo mišljenje kakvo su ljudi imali okolo – poručio je Hasić.

Zadnja tri tjedna kurdske snage koje čuvaju ove kampove zabranile su ulaz svima, a ponajprije novinarskim ekipama, uz neke izuzetke. Neki od zarobljenika su tu godinu dana, neki dvije. Nemaju dvorište, ne mogu izlaziti vani, a čekaju i po dva, tri sata na ulazak u toalet.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});