googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Hazim Aljović / FENA

Majke Srebrenice: Rezolucija o Srebrenici je pečat na istinu

Autor: FENA

Predstavnice Udruge Majke Srebrenice, koje su u Sarajevo doputovale iz New Yorka, gdje su sudjelovale na tribini “Memorijalizacija genocida: pravda, istina, ozdravljenje” u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, ponovno istaknuo koliko je važno da se usvoji rezolucija o Srebrenici.

Predsjednica Udruženja “Pokret matičnih enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, koja je jučer govorila na tribini u New Yorku, kazala je da su postupili ispravno i da joj je žao što se sve zakompliciralo. Kaže kako je očekivala da Srbija bude pokrovitelj rezolucije o Srebrenici.

– Koliko je važno za majke Srebrenice, toliko je važnije za njih. Za nas je važno da obilježavamo dan sjećanja na žrtve genocida. Ako Židovi imaju pravo, ako oni koji su preživjeli genocid u Africi imaju pravo obilježavati 27. siječnja i 7. travnja, imamo pravo i mi majke i naša djeca obilježavati 11. srpnja 1995. godine. Srbiji i srpskom narodu to treba jer običan narod i njegova deca žive u lažima, ne znaju pravu istinu. Kroz ovu rezoluciju oni će doći do prave istine – rekao je Subašić u Zračnoj luci u Sarajevu.

Nama je, dodala je, važno “graditi bolje sutra, da naša djeca ne dožive ono što smo mi doživjeli, da svoju djecu traže u masovnim grobnicama, da idu svjedočiti, a ne da žive u miru i udobnosti”.

– Naša djeca su budućnost i moramo učiniti sve da djeca nauče pravu istinu, da ne žive u lažima – rekla je Subašić.

Istakla je da dok god je majka živa, ostavit će svojim generacijama, svojim unucima, da se bore za istinu i traže pravdu.

– Mi majke uspješno smo školovale i odgajale svoju djecu, bez mržnje i bez osvete. Naša djeca su liječnici, inženjeri, profesori, govore nekoliko stranih jezika – rekao je Subašić.

Dodala je da je u New Yorku upoznala nekoliko djece iz Srebrenice, te da je ponosna na njih.

Foto: Obilazak stratišta u Podrinju

‘Svijet treba prihvatiti istinu’

Članica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Kada Hotić kazala je da su čekali taj dan, “da donesemo djelić pravde, kao neku satisfakciju žrtvama”.

– Godinama smo govorili istinu, iznosili istinu. Svijet treba prihvatiti istinu. Ova rezolucija može biti samo pečat toj istini, da se zna, da se pamti, da bude opomena i pouka da se više nikada i nigdje ne ponovi.

A oni koji poriču, koje boli istina, neka shvate, neka prihvate istinu, neka osude zločince koji su to radili u njihovo ime – kazao je Hotić.

Dodala je da zajedno s ostalim majkama iz Srebrenice godinama traga za istinom. Istaknula je da živim sama, bez svojih – bez sina, bez muža, bez braće, bez tetke i ujaka i bez 56 članova obitelji. Prema njezinim riječima, to ne može biti običan zločin, to je rađeno planski, sustavno.

– Neka Dodik i Vučić i oni koji ih podržavaju znaju da je ovo samo lijek za ozdravljenje od ove ludosti koju nose i rade i da će nam se jednom priznati da smo bili u pravu. To je samo djelić istine za svu našu borbu. Hvala onima koji nas podržavaju, koji nas razumiju – rekao je Hotić.

Jedna od srebreničkih majki Ramiza Gurdić kazala je da su majke uspjele ostvariti ono što su čekale.

– Ne postoji vaga da izvaga našu težinu i našu bol i našu tugu. Mi majke hranimo svoje unuke i svoju djecu. Ja bih svojoj kćeri prvi savjetovao da ostane na mom putu, a tako i svojim unucima. Borim se za kćer i unuke, a izgubila sam i sinove i muža i 32 člana obitelji – rekla je Gurdić.

Prema njenim riječima, majke Srebrenice, koje su pretrpjele toliko boli i tuge, sada su ponižene od onih koji govore da u Srebrenici nije bilo genocida, da toliko ljudi nije ubijeno.

– Znamo što su radili i kakvo su nam zlo učinili – rekao je Gurdić.

Majke Srebrenice zahvalile Milojku Spajiću na potpori rezolucije UN-a

Autor: FENA
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});