googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Majke tvrde da su im djeca ukradena i žele istinu

Autor: Republika.info

SARAJEVO - Majke djece iz Srbije i BiH dijele istu sudbinu kada su u pitanju njihova djeca koja su nestala po rođenju. Vođene majčinskim instinktom godinama traže svoju djecu jer, kako kažu, osjećaju da su i dalje živa, da nisu umrla po rođenju, kako su im liječnici najčešće govorili. Danas su se prvi put sastale u Tuzli jer žele razmijeniti iskustava i pokretanja određenih aktivnosti na pronalasku njihove nestale djece.

Majke beba nestalih po rođenju u rodilištima u Bosni i Hercegovini i Srbiji svoje teške sudbine odlučile su ujediniti i o njima upoznati javnost, što je jednim dijelom i ujedinilo regiju. Kako su kazale, njima je najčešće nakon rođenja djece priopćavano da su njihova novorođenčad umrla po rođenju. Tijela beba nikada nisu vidjeli. I tako godinama. Njih tisuće. Majke tvrde da su im djeca ukradena, izvješćuje FTV.

”Nas putevi tako i spajaju i dovode. Negdje su liječnici iz Tuzle prešli da raditi u Srbiju, a neki su išli obrnuto. Znači uvjereni smo da je to ista ekipa. Mi smo našoj državi dokazali da je krala dejcu. Nama je djecu krala država.”, navodi Ana Pejić članica Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine.

Iz tog razloga pokrenute su i aktivnosti o osnivanju udruženja roditelja nestalih beba i u Bosni i Hercegovini.

”Mislim da će biti pozitivno da će biti nešto od toga jer mi moramo saznati istinu. Ako je mrtvo nek’ mi daju sve podatke, gdje je ukopano, jer mi imamo nešto u svom srcu i osjećamo da su djeca živa”, ističe majka nestale bebe iz Gornjih Dubrava Dževida Hasić.

”Majka se porodile u Sremskoj Mitrovici, 19. prosinca ‘93. Čula je bebu, vidjela je. Sutradan su joj rekli da je beba umrla. Izašla je iz rodilišta bez bebe. Nisu joj dali nikakav dokument.”, navodi Zorica Malić, sestra nestale bebe iz Mladenova.

Majke nestalih beba u budućem periodu žele dokazati da su njihova djeca proglašavana mrtvim, nakon čega su prodavana na crnom tržištu, stoga im je potrebna i podrška javnosti. Nakon sastanka u Tuzli i razmjene iskustava, majke nestalih beba prošetale su gradom, odale počast i položile cvijeće ubijenoj mladosti na Kapiji u svibnju 1995. godine, javlja FTV.

Autor: Republika.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});