fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MEMIĆ ODGOVORIO TEGELTIJI: Nije problem ubojica nego lažna optužnica, zar nije to sunovrat i poraz pravosuđa!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, u razgovoru za N1 jučer je kazao, kako„slučajevi Dženana Memića i Davida Dragičevića, čije ubojice još nisu otkrivene, ne smatra porazom pravosuđa“, te nadodao „siguran sam da tužilaštva daju sve od sebe da se ti slučajevi riješe“ - izjavio je Tegeltija.

O svemu smo ponovno kontaktirali gosp. Muriza Memića, oca ubijenog Dženana Memića, da prokomentira izjave predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije:

„Upravo su izjave Milana Tegeltije poraz i sunovrat bh. pravosuđa, a najtužnije od svega je bilo slušati takve izjave od čovjeka, koji je jako dobro upućen u sam predmet i zna pravu istinu, jer takve izjave teško vrijeđaju ne samocjelokupno bosanskohercegovačko društvo i zdravu inteligenciju iole svakoga razumnoga čovjeka, već teško vrijeđaju i moju obitelj i mene, kao oštećenog,koji se tri godine borim protiv pravosudne mafije na čelu sa Dalidom Burzić“, izjavio je Memić za Dnevno.ba.

“Izjava Milana Tegeltije ne samo, da ima za cilj, ublažavanje katastrofalnog stanja u bh. pravosuđu, koje je metastazirano korupcijom, takve izjave sol su na ranu meni kao ocu, mojoj obitelji, kada se bliži tri godine od ubojstva moga sina Dženana, kao i sama godišnjica ubistva moga sina”, tvrdi Muriz Memić ogorčen Tegeltijinim nastupom i izjavom za N1.

Na poseban upit, da prokomentira izjave Tegeltije, kako „slučaj „Dženan Memić“ i „David Dragičević“ ne smatra porazom pravosuđa“, Muriz Memić izjavi:

„Bosanskohercegovačka javnost, ali i cijeli svijet ne pamte slučaj do predmeta „Dženan Memić“, gdje su se pravosudno – policijski djelatnici, i to 3 – federalna tužitelja na čelu sa tada bivšim glavnim federalnim tužiteljem Zdravkom Kneževićem, 9 – kantonalnih tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo na čelu sa Dalidom Burzić, 22 – pripadnika MUP-a KS, 2 – vještaka, udružili, da kreiraju lažnu optužnicu sa ciljem, da pomognu učinitelju poslije učinjenog djela i da spriječe dokazivanje teškog ubistva moga sina Dženana. Zar nije ovo sistemski poraz i sunovrat pravosuđa?”, tvrdi Muriz Memić.

„Nakon oslobađajuće presude u predmetu „Dženan Memić“, postalo je evidentno i očigledno, da je od strane pravosudno-policijskih djelatnika predvođenih Dalidom Burzić izvršeno svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, s ciljem neotkrivanja pravih ubojica Dženana Memića, pri čemu su u toj namjeri prikrivanja pravih ubojica Dženana Memića, optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koje sa kritičnim događajem nisu uopće povezane, što je presudom Kantonalnog suda u Sarajevu i utvrđeno. Pa zar, da ni nakon presude Milan Tegeltija sluha nema?!“, upitao je ogorčeno Memić.

Muriz Memić je dalje izjavio, „iz svega gore navedenog jasno je, da je pravosuđe Bosne i Hercegovine, kojim rukovodi Milan Tegeltija palo na ispitu pravde, pravičnosti i vladavine zakona i da su upravo pojedinci u pravosuđu svojim djelovanjem i aktivnostima, ne samo osramotili bh. pravosuđe, nego su ga na stup poraza zauvijek uzdigli od čega se pravosuđe nikada neće moći oporaviti, jer rane će uvijek ostati“, te nadodaje, da „Milan Tegeltija takvom svojom izjavom želi ublažiti katastrofalno stanje u bh. pravosuđu, kojim rukovodi i javnost u zabludi održati“.

„Zar nije poraz i sunovrat bh. pravosuđa, da Dalida Burzić još uvijek radi i da do sada nije ni suspendirana, ni uhapšena?! Zar nije sistemski poraz i sunovrat bh. pravosuđa, da Federalno tužilaštvo, koje je bilo nadležno, da kontrolira zakonitost rada kantonalnih tužilaštava, su u stvari prikrivali i zataškavali sve nezakonitosti kantonalnih tužitelja u Sarajevu u predmetu „Dženan Memić?!“, upitao je Memić.

Na upit portala Dnevno.ba, da prokomentira izjavu Milana Tegeltije, kako je “bio tužilac u Banjoj Luci kada je ubijena Irena Predojević. Tek nakon 11 godina je uhapšen počinilac. Otkrivanje ubistava je jako složen i dugotrajan proces, neka od ubistava se nikad ne riješe. Siguran sam da tužilaštva daju sve od sebe da se ti slučajevi riješe“, Muriz Memić izjavi:

„Milan Tegeltija mora znati, da je nekada bolje šutjeti. Što je trebam čekati 11 godina?! Ovdje su ubojice poznate, jer ovdje nije teško doći do ubojica moga sina Dženana, jer sam i više puta Dalidi Burzić kazao, da ona kaže ime ubojice, a ja ću prezime. Više mi je puta upravo Dalida Burzić kazala: „Nije on njega (Dženana) htio ubiti, to je bilo naguravanje koje je eskaliralo“. Tegeltija mora znati, da je ovdje problem u pravosudnim strukturama, konkretno u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, koje ne istražuje, već štiti ubojice Dženana Memića i koje je svjesno istragu u krivom smjeru vodilo, jer nije problem ubica, već lažna optužnica, koju je kreirala Dalida Burzić. Zabrinjava me činjenica, da Tegeltija niti jednom u svome gostovanju nije osudio postupke tužitelja, koji su bili involvirani u predmet „Dženan Memić“, nego je sav napor uložio, da obrani pravosuđe od neobranjivog katastrofalnog stanja i političkog uticaja, kojim on rukovodi“, tvrdi Memić.

Memić je dalje istaknuo,„od početka sam tvrdio, da se ne radi o prometnoj nesreći, da Dženan nije stradao u prometnoj, već da je ubijen na jedan podmukao način, a to je na kraju i presuda Kantonalnog suda u Sarajevu pokazala, od početka tvrdim, da je Dalida Burzić vođa organizirane mafije i da je postala sistemski problem bh. pravosuđa i ništa se ne poduzima. Nekoliko sam dopisa slao Tegeltiji, pa i disciplinskom tužiocu, upozoravao, što se radi i da su na vrijeme reagirali nebismo imali ovo danas šta imamo“, navodi Memić.

U razgovoru za portal Dnevno.ba gosp. Muriz Memić je dalje posjetio Milana Tegeltiju, da „ne zaboravi činjenicu, da je Visoki predstavnik OHR-a u BiH gosp. Valentin Inzko spomenuo u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti slučaj „Dženan Memić“ i „David Dragičević“ ukazujući na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijskih djelatnika involviranih u tim slučajevima, te da je pravosuđe BiH, za mandatakojim rukovodi Milan Tegeltija dospjelo u žižu skandala na međunarodnom i svjetskom nivou i postalo predmetom rasprave u odgovarajućim tijelima i organima Europske unije, pa njegove tvrdnje, kako slučaj Memić i Dragičević ne smatra porazom bh. pravosuđa su sramne i neodgovorne, jer Tegeltija mora znati, da niko od nas nije budala“, poručuje Memić.

Na upit portala Dnevno.ba, što poručuje Milanu Tegeltiji povodom njegovih iznesenih tvrdnji na N1, Muriz Memić izjavi:

„Sve dok Milan Tegeltija ne pogleda stvarnosti u oči i uvidi katastrofalno stanje u pravosuđu, nikada napretka biti neće, a upravo danas i imamo za činjenicu ovakvo stanje, što je VSTV godinama probleme pod tepih gurao, te pozivam Tegeltiju, da izađe i svijeta „bajki o pravosuđu“ i prijeđe u realnost“, zaključuje Muriz Memić ogorčen skandaloznim nastupom Milana Tegeltije.

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});