googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MESIĆ NAPOKON PRIZNAO: Evo što sam tijekom rata radio u tajnosti

Autor: Dnevno.hr

ZAGREB - Bivši predsjednik Stipe Mesić u intervjuu za Radio Slobodnu Europu progovorio je o nizu društveno političkih tema te među ostalim poručio kako Titova Jugoslavija nije bila totalitarna nego autoritarna država. ”Sam Tito bio je najveća politička ličnost s ovih prostora”, poručio je Mesić odgovarajući na pitanja u sklopu serijala ‘100 godina Jugoslavije’.

“Danas kada se izjednačavaju svi totalitarizmi, onda se i Jugoslaviju koja nije bila totalitarna ubraja u to, a to najviše koriste oni koji žele promijeniti povijest služeći se falsifikatima. Tito je sigurno najveća politička ličnost našeg prostora”, istaknuo je nadalje te dodao kako bi bilo opasno ne zaustaviti aktualna profašistička divljanja i pokušaj revidiranja povijesti. Ujedno, dotakao se teme raspada Jugoslavije te ispričao kako je kao predsjednik Predsjedništva SFRJ, nakon rata u Sloveniji, u tajnosti otputovao u Njemačku gdje se susreo s tadašnjim njemačkim ministrom vanjskih poslova Hans-Dietrichom Genscherom.

“Ja sam mu objasnio da će rat u Sloveniji biti kratak, da će biti krvav u Hrvatskoj, da će biti brutalan u Bosni i Hercegovini, a da će se na kraju i Srbija kupati u krvi. On me malo gledao, pa je na njemačkom pitao mog prijatelja Božu Dimnika: ‘Je l’ se on to šali ili stvarno misli tako’”, prisjetio se Mesić.

Nakon što je, zahvaljujući glasu tadašnjeg člana Predsjedništva SFRJ, Srbina iz BiH Bogića Bogićevića, propao pokušaj vrha JNA da uvede izvanredno stanje u Jugoslaviji, Mesić se sastaje s ondašnjim saveznim sekretarom za narodnu obranu, generalom Veljkom Kadijevićem da bi ga pitao radi čega se priklonio Miloševiću.

“Otišao sam u ministarstvo obrane Kadijeviću i rekao mu da me iznenađuje što se on priklanja Miloševiću, a Milošević sve poduzima da sruši Jugoslaviju. Kadijević mi je rekao: “Jedini koji nije četnik ovdje, to je Milošević, a drugo su četnici”, tvrdi nadalje bivši hrvatski predsjednik.

Nakon što je odlukom tadašnjeg hrvatskog vodstva povučen s mjesta Predsjedništva SFRJ iz Beograda, Mesić tvrdi kako je posredovanjem povjerljivog suradnika i dalje primao informacije o stanjima na sjednici krnjeg predstavništva, a tako je saznao i što je Kadijević odgovorio na Miloševićevo pitanje zašto nakon pada Vukovara nije nastavio ofenzivu i napredovanje JNA prema Zagrebu.

“Imao sam čovjeka u Predsjedništvu, u administraciji, koji je mogao doći kad sam ja prestao dolaziti u Beograd na sjednice krnjeg Predsjedništva Jugoslavije. Nisam mogao održavati nikakvu vezu s uredom koji je ostao u Beogradu, ali sam imao čovjeka koji je mogao doći u moj kabinet koji je duplim vratima bio vezan s ovim prostorijama gdje je krnje Predsjedništvo zasjedalo. On bi uvijek poslije sjednice tog krnjeg Predsjedništva dolazio preko Mađarske u Zagreb i prenosio mi što se tamo raspravlja.

Na jednoj od tih sjednica, Milošević je postavio pitanje: “Zašto se Armija zadržava na Vukovaru, zašto ne ide odmah prema Zagrebu?” Onda je Kadijević rekao da su Hrvati toliko ojačali i da bi bio veliki problem da oni s čelom kolone dođu do Zagreba, a Hrvati bi tako ojačani napadali po bokovima, tako da bi u Zagreb došlo čelo, ali bez bokova”, ispričao je Mesić koji je potom upitan i što misli o tome da bio političke i intelektualne hrvatske elite nastoji izjednačiti NDH i Titovu Jugoslaviju.

“NDH je svakako bio zločinački režim od prvog dana. I ti zločini se nisu razlikovali osim što su bili brutalniji od nacifašističkih. Hitlerov režim u Njemačkoj je bio industrija smrti. Ubijali su one koji su drugačiji. I kod nas se dogodio isti slučaj, dakle, progonili su one koji su drugačiji: Židove, Rome, Srbe i Hrvate koji su drugačije mislili. Dakle, sve drugačije je potpadalo pod teške sankcije tada uspostavljene kvazidržave, koja nije bila ni hrvatska, ni samostalna, jer se radi o režimu koji je uspostavio okupator”, rekao je Mesić.

Autor: Dnevno.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});