fbpx
Foto: Arhiva

Milorad Dodik: Bosne nije bilo prije mene, neće je biti ni poslije mene

Autor: Dnevno.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je očigledno da Christian Schmidt, visoki predstavnik kojeg ne prihvaćaju u Republici Srpskoj, ispunjava želje sarajevskih stranaka i oporbe u Republici Srpskoj i da ono što je nametnuto nema nigdje na svijetu.

Dodik je za Glas Srpske rekao da je odustajanje Schmidta od namjere da promijeni Izborni zakon na način da olakša legitimno predstavljanje u Domu naroda Federacije BiH dokaz da njegovim akcijama upravljaju sarajevski političari, a da će sve dovesti do još veće majorizacije Hrvata u FBiH.

S druge strane, za nametnute tehničke izmjene Izbornog zakona koji bi trebale spriječiti govor mržnje, sve vidove neprimjerenog ponašanja u kampanji, kao i zloupotrebu javnih resursa, Dodik ističe da je Središnjem izbornom povjerenstvu sada dana “inkvizicijska uloga”.

– Ako američki predsjednik ide u kampanju za drugi mandat onda on koristi sve resurse, najviše iz sigurnosnih razloga – rekao je Dodik.

Kazao je da je Schmidt neovlašten i neizabran te da ga ne priznaje Vijeće sigurnosti, što je primarno mjesto nepriznavanja.

– Nismo se mi tu nešto uzdigli. Nije suglasna Rusija, nije Kina, nije ni mnogo drugih zemalja, ali se to predstavlja kao neki problem nas „buntovnika“. Kako da te prihvatim kad te nije Vijeće sigurnosti imenovalo? Ali i da je imenovan nema pravo ovo raditi. I sada je pokazao da je isključivo na muslimanskoj strani – naveo je Dodik.

Dodao je da Schmidt govori da je došao ovdje zaštititi građane i da to nije točno, ističući da Schmidt mora štititi Daytonski sporazum, a ne građane.

– A on krši Ustav, ovo je sve antidaytonski, urušena je sva priča o demokraciji. Nekoliko zapadnih zemalja želi disciplinirati ovaj prostor. Prvo, to je eksperiment koji neće uspjeti. Sve je oskvrnavljeno – naglasio je Dodik.

Rekao je da ne želi prihvatiti narative koje Zapad nameće.

Odgovarajući na pitanje hoće li poštivati nametnute odredbe, Dodik je rekao da postoji konsenzus svih faktora u Republici Srpskoj da se zbog nametanja bilo kakvog zakona “postigne dogovor da ne izlazimo na izbore i da ih organiziramo samo na prostoru Srpske”, navodeći da bi on to prihvatio.

– Nastavit ćemo pravnu borbu, ali i u takvim okolnostima ćemo pobijediti. Imamo istraživanja koja nisu naša, došla su sa strane, koja govore o određenim rezultatima, optimistična su, ali trebamo još mnogo uraditi – naglasio je.

Rekao je da je SNSD blizu apsolutne podrške za sastav parlamenta.

– Željka Cvijanović i ja ne bismo trebali imati problema u pojedinačnim kandidaturama, ali treba raditi. I mi radimo. Mi smo sve svoje turbine upalili i krenuli – rekao je Dodik.

Dodik, koji završava mandat u Sarajevu, istaknuo je da BiH nije bilo ni prije njega, a neće je biti ni poslije.

– Na sceni su te „bitange“ iz međunarodnog faktora koje nama nameću narativ kako da se ponašamo. Mi odemo u Bruxelles, oni kažu da Europsko vijeće ima sastanak za pet dana i da odlučuju o Ukrajini, a možda i o BiH. Da bi imali neko meso uoči tog sastanka kažu nam: „Dajte da se nešto dogovorimo“. I onda smo se mi kao nešto usmeno dogovorili, a ne pisano. Pitao sam je li to samo za ovaj put, rekli su da jest – rekao je Dodik.

– Oni kažu da sporazum iz Bruxellesa važi i dalje. Čekajte, što važi dalje – upitao je Dodik.

– Iako u tom dogovoru ništa nije sporno što se nas tiče, pred nas je donesen dokument u kojem je maltene pisalo da je BiH građanska zemlja bez entiteta. Rekao sam im da tamo mora stajati ono što piše u Ustavu BiH i to je uvaženo – naveo je Dodik.

Istaknuo je da se Srbi ne bune protiv ustavne BiH.

– Ovdje je problem što su nametnuti neki ciljevi koji nisu ustavni. Mi kažemo: „Ustavna BiH“, i mi smo loši momci. Potpuno izokrenuta situacija, to je jedno ludilo. Sve će se ovdje na kraju raspasti samo od sebe – rekao je Dodik.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI