fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Platforma X

Miroslav Lajčak u rujnu preuzima novu dužnost, evo što će raditi

Autor: FENA

Posebni izaslanik Europske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak će nakon isteka mandata krajem kolovoza biti imenovan za veleposlanika EU u Švicarskoj.

Lajčak, bivši slovački ministar vanjskih poslova, imenovan je za europskog posrednika u dijalogu u travnju 2020. godine.

Za sada nema potvrde tko će naslijediti Lajčaka a rasprava unutar EU je počela i odluka će biti donijeta nakon europskih izbora zakazanih za travanj ove godine.

Cilj je da Lajčakov nasljednik bude imenovan prije prvog rujna kako se ne bi stvorila institucionalna praznina ali imenovanje te osobe treba čekati na izbor novog šefa diplomacije, funkciju koju sada ima Josep Borrell.

Foto: Fena

Velike rotacije u europskom diplomatskom servisu

Imenovanje novog europskog šefa diplomacije i ostalih čelnika EU institucija će uslijediti nakon europskih izbora.

Lajčakovo imenovanje događa se u okviru velike rotacije u europskom diplomatskom servisu pa su tako u ovom tjednu imenovana 43 europska veleposlanika u više svjetskih zemalja, prenosi Radio Slobodna Europa.

Među njima su i novi veleposlanici za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo pa će šef izaslanstva u BiH biti Luigi Soreca dosadašnji veleposlanik EU u Albaniji.

Ured EU-a na Kosovu će voditi estonski diplomat Aivo Orav koji je trenutno veleposlanik Estonije pri EU i ranije je bio šef EU izaslanstva u Sjevernoj Makedoniji kao i u Crnoj Gori.

Autor: FENA
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});