googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
YT: Klix.ba

Mostarci čekaju 28 godina na pravdu: Obilježana tragična pogibija 114 civila

Autor: dnevno.ba

Polaganjem cvijeća na spomen obilježjima Sutina, Uborak i Zalik u Mostaru je danas bilježena 28. godišnjica od stravičnog zločina koji su počinili pripadnici JNA i srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Predstavnici Udruženja članova porodica stradalih u naseljima Uborak i Sutina, pod sloganom “Obaveza je pamtiti”, ističu kako je ovaj zločin prvi i najveći zločin u Mostaru i Hercegovini, te da do danas za njega niko nije odgovarao.

Predsjednik Udruženja porodica ubijenih Adnin Hasić podsjeća da su Uborak i Sutina prve ekshumirane masovne grobnice u BiH i poziva nadležno tužilaštvo da konačno pred lice pravde izvede odgovorne za te zločine. Tvrdi da se kriju dokazi.

“Iz nekih razloga ovaj masovni zločin još uvijek nije procesuiran.To je pravo pitanje za glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i za predmetne tužitelje. Meni je trebalo više od 20 godina da odrastem i shvatim da je greška napravljena u samom startu. Napravljen je propust jer se teretilo Vojislava Šešelja, a nije se teretilo generala Momčila Perišića koji je u to vrijeme u Mostaru bio nadređen svim jedinicama JNA i svim takozvanim dobrovoljačkim jedinicama koje su bile u liniji komandovanja. Svi znamo i slušali smo na Radiju Mostar kako je Momčilo Perišić najavljivao granatiranje. Gdje su ti snimci danas, to je krunski dokaz agresije na BiH“, kazao je Hasić, prenosi Klix. 

Podsjetio je kako je Momčilo Perišić pred Haškim sudom osuđen na 27 godina da bi zatim bio oslobođen.

“Tu je bila velika trgovina“, tvrdi Hasić.

Sanela Kuko, tada tek djevojčica, tog 13. juna ostala je bez oca. Danas se pita šta ako nikada ne budu procesuirani oni koji su počinili stravične zločine.

“Šta ako nikada ne bude donesen neki pravni zaključak ili dokument koji će pokazati ko su ti koji su pobili članove naših porodica. Tako da ćemo mi vjerovatno na tome planu nešto sami raditi. Ne mislim tužiti nekoga, jer toliko sami nismo moćni, ali jesmo moćni govoriti o istini i onome šta se događalo kako generacije koje dolaze iz nas znaju šta je istina“, zaključila je Kuko.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});