fbpx

Mostarska vlada popustila: Nudi se povećanje plata radnicima u zdravstvu

Autor: dnevno.ba

Napori zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu urodili su plodom, Vlad HNK je donijela odluku da im ponudi povećanje plata.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je na hitnoj telefonskoj sjednici, a na prijedlog ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite, donijela odluku o ponudi za zaključivanje kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK.

“Tim prijedlogom Vlada HNK nudi povećanje ličnih dohodaka i drugih prava radnicima u zdravstvu, na tragu postotaka i prava koja su osigurana važećim kolektivnim ugovorom s lijekarima i stomatolozima, u jednakim omjerima”, saopćili su iz vlade.

Dodali su da će predmetna ponuda, u skladu s procedurom, biti dostavljena reprezentativnom Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar na očitovanje, dodaju.

“Vlada i ovom prilikom poziva reprezentativni sindikat na početak pregovora za pregovaračkim stolom, u skladu sa zakonom predviđenom procedurom, sve s ciljem brzog i efikasnog otklanjanja nesuglasica i postizanja obostrano zadovoljavajućeg i objektivno provodivog dogovora koji će ishoditi potpisivanjem granskog kolektivnog ugovora”, navodi se.

Protesti zdravstvenih radnika i traženje novog kolektivnog ugovora doveli su do generalnog štrajka, najava štrajka glađu i podizanja šatorskog naselja ispred zgrade vlade.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI