fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Grad Mostar

MOSTARSKI IZBORI: Koje političke stranke bi osvajale mandate da su gradski izbori bili 2018. godine!?

Autor: dnevno.ba

Kada rezultate iz 2018. godine projiciramo u mandate preko Gradske liste dolazimo do zaključka da bi se u raspodjelu 13 mandata s gradske izborne jedinice uključile sljedeće političke opcije: HDZ BiH, BH Blok MOSTAR (SDP-NS), koalicija okupljena oko SDA, te eventualno HRS i dvojac HDZ 1990 – HSP (koji sada izlaze na dvije različite liste, a tada su nastupili zajedno).

Predizborna kampanja za mostarske izbore koji će se održati 20.12. ove godine teče punom parom. Zbog svoje specifičnosti i sedam izbornih jedinica rezultati će se u Mostaru zbrajati drugačije nego u drugim općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini.
Mostarski izborni model je specifičan na način da će građani faktički dva puta glasovati po principu jedan čovjek – jedan glas. Jednom za svoju područnu izbornu jedinicu, a drugi put za jedinstvenu gradsku listu.
Podsjetimo, prema novom izbornom modelu iz šest gradskih područja biraju se 22 vijećnika. Preostalih 13 gradskih vijećnika bira se na području Grada kao jedne izborne jedinice, odnosno s gradske liste.
Tako će Mostarke i Mostarci 20. prosinca na svojim glasačkim mjestima dobiti po dva glasačka listića. Građanke i građani Mostara koji žive na području Izbornih područja Sjever, Jug i Jugoistok direktno će birati po dva gradska vijećnika. Oni koji žive na području Zapada birati će 4 gradska vijećnika, oni koji žive na području Starog grada birati će 5 vijećnika, a oni koji su prijavljeni na izbornom području Jugozapada birati će 7 vijećnika.
Ovakva raspodjela utemeljena je na osnovu broja birača u pojedinim gradskim područjima. Izborne liste svih stranaka i koalicija na ovim područjima biti će različite, odnosno građani će moći birati samo one predstavnike koji žive na teritoriji njihogo izbornog područja.
Uz to, sa gradske liste koja je ista za cijeli grad Mostarke i Mostarci će u Gradsko vijeće izabrati još 13 vijećnika, a ova izborna lista biti će ista za sve bez obzira na kojem izbornom području Mostara građani živjeli. Uz to, valja napomenuti da će birači iz bivše Centralne zone glasovati za onog područje kojem pripada njihova mjesna zajednica.

Što bi bilo da su izbori bili 2018. godine?

Za ljubitelje političke analitike, ovom prilikom smo analizirali izborne rezultate s općih izbora 2018. godine kako bismo donekle približili građanima koje bi političke opcije bile zastupljene po izbornim područjima u Gradskom vijeću grada Mostara da su tada održani takvi izbori.  Iako je dosta teško predvidjeti ovogodišnje  rezultate zbog različitih okolnosti u kojima se izbori održavaju, na neki način projekcija iz 2018. godine može biti pokazatelj koje će se političke opcije boriti za učešće u Gradskom vijeću Mostara.

Analizirajući na taj način tadašnje rezultate na izbornom području Sjever u kojem će se birati dva vijećnika dolazimo da zaključka da će na tom izbornom području SDA (sadašnja Koalicija za Mostar) sigurno osvojiti jedan mandat, a možda i dva. S tim da zbroj glasova SDP-a BiH i NS-a s tadašnjih izbora daje za pravo i koaliciji BH Blok Mostar – SDP, Naša stranka da se eventualno upuste u borbu za jedan vijećnički mandat. Ostale političke opcije, sudeći po tadašnjim rezultatima imaju male šanse da se uključe u borbu u raspodjelu mandata.
Kada je u pitanju izborna jedinica Jug iz koje se biraju također dva gradska vijećnika, da su tada bili izbori za Gradsko vijeće Grada Mostar oba mandata bi dobio HDZ BiH. U izbornoj jedinici jugoistok također se biraju dva vijećnika, a po tadašnjim rezultatima oba bi dobila SDA.

Kada gledamo rezultate u izbornoj jedinici Zapad, iz koje se sada biraju četiri gradska vijećnika već tu dolazimo do malo kompleksnije situacije, pa se može reći da HDZ jedini sigurno osvaja mandate, ali je evidentno da se u borbu za raspodjelu jednog ili više mandata vrlo izvjesno može uključiti koalicija BH Bloka Mostar (SDP i Naša Stranka), Hrvatska republikanska stranka, a možda i neko od iz dvojca HDZ 1990 i HSP koji su 2018. bili u koaliciji, a sada izlaze na odvojenim listama.
Kada je u pitanju Izborna jedinica Stari grad sudeći po rezultatima iz 2018. godine svih pet mandata raspodijelile bi dvije političke opcije. Jedna koja je okupljena oko SDA i druga koja je okupljena u koaliciji BH Bloka Mostar (SDP-NS), pa je za očekivati da se i ovoga puta glavna izborna bitka na ovom izbornom području vodi između ove dvije političke (koalicijske) grupacije.
Kada analiziramo rezultate na izbornom području Jugozapad koje ujedno daje najveći broj vijećničkih mjesto – čak njih sedam, politička konstelacija projicirana na rezultatima iz 2018. godine  govori da će se za mandate u Gradskom vijeću boriti HDZ, BH Blok Mostar (SDP-NS), HRS te eventualno HSP i(li) HDZ 1990 koji su na tadašnjim izborima bili u koaliciji, a sada na izbore izlaze odvojeno.

Gradska lista

Kada rezultate iz 2018. godine projiciramo u mandate preko Gradske liste dolazimo do zaključka da bi se u raspodjelu 13 mandata s gradske izborne jedinice uključile sljedeće političke opcije: HDZ BiH, BH Blok MOSTAR (SDP-NS), koalicija okupljena oko SDA, te eventualno HRS i dvojac HDZ 1990 – HSP (koji sada izlaze na dvije različite liste, a tada su nastupili zajedno).
No, kako smo već rekli, na ovim gradskim izborima prisutno je još nekoliko ozbiljnih političkih opcija, mostarskih izbori biti će održani u posebnoj atmosferi, pa ova simulacija rezultata iz 2018. godine služi samo kao ilustracija stanja iz 2018. godine. Također, treba voditi računa da lokalni izbori često ne odražavaju rezultate sa općih izbora, pa su i zbog toga mogući različiti izborni scenariji i iznenađenja. Kakvo će točno raspoloženje mostarskih birača biti nakon ovih izbora, saznat ćemo tek dan nakon izbora.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});