googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Može li CIK da kazni stranke zbog online kampanje?

Autor: Nezavisne novine

SARAJEVO - Iako je Izbornim zakonom BiH zabranjeno vođenje plaćene izborne kampanje ili bilo koje plaćeno javno oglašavanje prije službenog početka kampanje, Centralna izborna komisija (CIK) BiH nema mogućnost da kazni političare i političke stranke koji putem interneta i društvenih mreža uveliko vode kampanju za predstojeće izbore.

“Kod rješavanja prigovora političkih subjekata koji su se žalili na objavu tekstova i slika s ciljem utjecaja na birače, CIK nije mogla na pouzdan način utvrditi činjenicu da je dostavljeni dokazni materijal objavljen u kritičnom vremenu izborne šutnje, niti se sa sigurnošću moglo utvrditi ko je objavio taj materijal s obzirom na to da su određeni domeni izvan jurisdikcije BiH, što predstavlja prepreku za utvrđivanje odgovornih političkih subjekata i lica koja bi se mogla sankcionirati”, navedeno je u odgovoru Centralne izborne komisije BiH na jedno od postavljenih poslaničkih pitanja.

CIK dalje navodi da oblast oglašavanja, političke kampanje i reklamiranja putem online medija nije zakonski dovoljno precizirana, te da u svijetu i Europi ne postoje primjeri dobre prakse kako bi se omogućilo da se uspješno vode postupci protiv onih koji eventualno krše zakon i reklamiraju se i plaćaju oglase mimo pravila.

“Može se, nažalost, zaključiti da se radi o ‘sivoj zoni'”, naveli su u CIK-u BiH.

U nevladinim organizacijama koje, između ostalog, prate i izborni proces u BiH kažu da Centralna izborna komisija BiH ima zakonsku mogućnost da kazni one koji kršeći zakon plaćaju oglase i politički se oglašavaju.

Također naglašavaju da i same društvene mreže, na primjer, izbace da li se radi o plaćenom oglasu.

“Do sada smo registrirali  226 slučajeva preuranjene, zakonom zabranjene kampanje od strane 22 politička subjekta u skoro polovini općina i gradova u BiH. Slučajevi koje smo zabilježili odnose se na organiziranje  različitih događaja na kojima je cilj promocija ili političkog subjekta ili kandidata, programa i ciljeva i plaćeno oglašavanje putem društvenih mreža”, rekao je Dario Jovanović, direktor projekta “Pod lupom”.

Dodao je da je Izbornim zakonom kampanja zabranjena u periodu od raspisivanja izbora pa do zvaničnog početka kampanje.

U koaliciji za poštene i fer izbore “Pod lupom” kažu da je Izborni zakon regulirano dobro tu oblast, te da Centralna izborna komisija BiH treba da počne izricati sankcije jer kršenje zakona u tom segmentu ne prestaje.

“CIK, prema našem mišljenju, treba da se obrati ili društvenim mrežama i traži informacije o plaćenim oglasima ili sami da provjere i pokrenu postupke. Sankcija je jedini način da se kršenje Izbornog zakona zaustavi”, zaključio je Jovanović.

 

Autor: Nezavisne novine
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});