fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Nelson i Sattler proglašeni počasnim građanima Mostara

Autor: Fena

Mostar treba biti svijetli primjer cijeloj BiH kako se kompromisom i dogovorom mogu riješiti mnogi problemi, ustvrdili su veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson i šef izaslanstva i posebni predstavnik EU u BiH Johann Sattler koji su u srijedu proglašeni počasnim građanima Mostara na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Na sjednici nisu sudjelovali članovi Gradskoga vijeća srpske nacionalnosti Velibor Milivojević, Vladimir Čabrilo i Miljana Kovačević.

Predsjednik GV Mostar Salem Marić je naglasio da su Nelson i Sattler uvijek bili potpora Mostaru te su svojim angažmanom jedni od najzaslužnijih za politički dogovor u Mostaru nakon čega su održani izbori i formirano GV te da će to zauvijek biti njihova ostavština.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je istaknuo kako je ovo poseban dan za Mostar te da mu je žao što svi vijećnici nisu ovdje jer je ova odluka donijeta jednoglasno.

On je kazao kako se samo uz dijalog i razumijevanje svih ljudi koji ovdje žive može krenuti naprijed te kako je velika čast i odgovornost biti dio ‘mostarske obitelji’ čijim su članovima sada postali Nelson i Sattler.

– Mostar u zadnjih devet mjeseci postavlja nove standarde u BiH, a zahvala za to ide i našim gostima. Mostar je napokon postao pozitivna tema, ne samo u BiH, već čak i van granica države, sve do Bruxellesa. Dugo godina su nas nazivali ‘grad slučaj’ jer smo imali izvjesnih problema, ali zahvaljujući naporima postigli smo sporazum – podsjetio je Kordić.

Na iskazanoj časti zahvalio se veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson, rekavši kako mu je drago što može još jedanput doći i dati potporu Mostaru i njegovim građanima.

Posjeta Mostaru je bila jedna od mojih prvih posjeta van Sarajeva. Čuo sam koliko je Mostar propatio u ratu i o mnogim problemima koji se nisu uspijevali riješiti. Štoviše, ime ovog divnog grada postalo je kovanica kojom se opisuje ružna politička pozicija i zastoj, mostarizacija – izjavio je Nelson.

Kako on kaže, tračak nade se pojavio 2018. godine kada je devet stranaka postiglo dogovor kako bi se provele presude i prekinula politička blokada.

– Za uspjeh u Mostaru treba odati zahvalnost i političkim liderima koji su pokazali fleksibilnost i odgovornost, ali i hrabrim građanima koji su dali vjetar u leđa ovom pothvatu- kazao je Nelson.

On je naglasio kako je međunarodna zajednica dala potporu nastojanjima jer su imali isti cilj da se nakon 12 godina održe izbori u Mostaru i da građani izaberu po svojoj volji.

– Za demokraciju je potreban kontinuiran napor svih kako bi se interesi čitave zajednice postavili iznad interesa pojedinaca – istaknuo je Nelson.

On je rekao kako BiH treba preusmjeriti fokus na bitna pitanja poput gospodarstva i rješavanja korupcije te da vjeruje da Mostar i BiH mogu imati prosperitetnu budućnost.

– Na građanima je da ne prihvate ništa manje od toga, a na političarima je da to omoguće. Ja i SAD ćemo uvijek biti prijatelji i partneri na davanju potpore Mostaru i BiH – ustvrdio je Nelson.

Šef izaslanstva EU i posebni predstavnik EU u BiH Johann Sattler također je podsjetio kako su imali dosta pomoći iz međunarodne zajednice kako bi se riješilo pitanje izbora u Mostaru, ali da je ipak najveći napor došao upravo od građana Mostara koji nisu odustali od svog osnovnog demokratskog prava da mogu birati.

Sattler je dodao kako su trenutačne političke okolnosti u BiH za njega razočaravajuće jer se nadao da će se dijalog iz Mostara pokazati kao dobar primjer i ‘odskočna daska’ svima u BiH što se može učiniti kada se postigne dogovor.

– Nažalost, kriza kojoj svjedočimo je odraz negativne politike na kojoj trebamo poraditi iako to nije lako. Uvjeren sam da ćemo u suradnji sa svima riješiti mnoge probleme u BiH – ocijenio je Sattler.

On i Nelson obećali su potporu Mostaru, daljem razvoju, dijalogu i suradnji kako bi se, složili su se, ostvario puni potencijal i otklonile barijere koje su predugo dijelile njegove građane.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});