fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Na travničkim tržnicama prodaje se crna zastava Islamske države

Autor: Nezavisne Novine

TRAVNIK - Kada je prije nekoliko mjeseci tokom uskršnjih praznika došao u rodni kraj, Hrvat porijeklom iz BiH, nije mogao vjerovati svojim očima, prizoru koji je vidio u Travniku.

Na jednoj od travničkih tržnica u naselju Plava voda. među zastavama koje su se prodavale na tržnici bila je i crna zastava sa ispisanim arapskim slovima, piše Večernji list.

Sporna zastava

Zastava koja bi vrlo lako mogla biti i zastava ozloglašene Islamske države, a u najboljem slučaju skoro je identična, bila je vidno istaknuta i prodavala se zajedno sa zastavama BIH, Arbije RBiH, Turske, pa čak i bivše Jugoslavije.

„Nisam mogao vjerovati da je moguće na javnom mjestu istaknuti obilježja jedne terorističke države i to bez ikakvih posljedica. Koliko mi je poznato, nitko se nije ni potrudio istražiti je li zaista u pitanju zastava ISIL-a, ili je vrlo slična ISIL-ovoj zastavi. U svakom slučaju smatram da je ovaj slučaj zaslužio istragu, koja je izostala svih ovih mjeseci te sam fotografiju koju sam napravio odlučio dati na objavu“, ispričao nam je autor fotografije.

Apsurdni je da se za istim štandom prodavalo u oružje. Iako je riječ o igračkama, one u kombinaciji sa zastavom Islamske države n djeluju tako bezazleno.

Osjetljiva prošlost

Zastave ISIL-a ili njene inačice bi trebale biti posebno tretirane u Travniku s obzirom na ratnu prošlost ovog grad u kojem su boravili pripadnici pokreta El Mudžahid koji su nad Hrvatima i Srbima u centralnoj Bosni počinili strašne zločine.

Među njima je i okrutno ubojstvo Dragana Popovića počinjeno u selu Orašac. Popoviću je u ratu odrubljen glava, a ista ubojstva širom svijeta potpisuju upravo pripadnici ISIL-a.

Travnik je osjetljivo područje i zbog poslijeratnih nerasvijetljenih ubojstva osam hrvatskih povratnika među kojima su i dva policajca. Sve su to razlozi zbog kojih je pojavu zastave koja se vidi na fotografiji trebalo detaljno ispitati.

Autor: Nezavisne Novine
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});