fbpx

NAJSTRAŠNIJI ZLOČIN NA TLU EUROPE NAKON DRUGOG SVJETSKOG RATA Obitelji oko 1.000 žrtava genocida još traže svoje najmilije

Autor:

Mreža za izgradnju mira objavila je da, iako je 1993. Srebrenica proglašena zaštićenom zonom Ujedinjenih naroda, odnosno izuzeta od oružanih napada, to nije spriječilo da od 11. do 16. srpnja 1995. u Srebrenici bude počinjen genocid nad Bošnjacima, najstrašniji zločin na tlu Europe od Drugog svjetskog rata.

Osnivač Mreže za izgradnju mira Goran Bubalo izjavio je da ne postoji kolektivna krivica i kolektivna odgovornost na razini nacije, ali postoji jasna individualna odgovornost do najviše razine i zločinci moraju biti osuđeni, i od svog naroda i od sudskih instanci.

– Bez jasne osude svih zločina mi ne možemo graditi bolju BiH. Danas u BiH ne postoji zajednički spomenik žrtvama. Postoje stotine spomenika, manjih i većih, individulanim žrtvama po načelu ‘moja nacija je stradala, mi imamo žrtve, ne prepoznajemo druge’. Parlament BiH, kao ni drugi parlamenti nikada nisu odali počast svim žrtvama, a to je ključ – da se pogledamo u oči, da odamo počast svim stradalim, bez obzira tko su i što su – dodao je Bubalo.

Iz Mreže navode da će u Potočarima ove godine svoj smiraj naći 19 žrtava genocida među kojima i dva maloljetnika, 16-godišnjeg Azmira Osmanovića i 17-godišnjeg Fikreta Kiverića, jedna žena Zilha Delić kao i Husein Kurbašić (63), kao najstarija osoba koja će biti ukopana.

Podsjećaju da je u Memorijalnom centru Potočari do sada ukopane 6.652 žrtve genocida, dok se za oko 1.000 još uvijek traga.

Za genocid u Srebrenici Ratko Mladić, glavni zapovjednik Vojske Republike Srpske 2021. osuđen je pravomoćno na doživotnu kaznu zatvora, a ove godine i Skupština susjedne Crne Gore kao i Skupština Kosova su usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, što je popraćeno burnim rekacijama u Beogradu ali i među svim onim koji negiraju genocid.

– Udruženje Mreža za izgradnju mira suosjeća s obiteljima žrtava, iskazuje nadu da će posmrtni ostaci žrtava genocida, koji još uvijek nisu pronađeni to uskoro biti te da će sve žrtve genocida u Srebrenici pronaći konačni smiraj. Udruženje Mreža za izgradnju mira podsjeća na praksu svakodnevnog negiranja presuđenog genocida u Srebrenici i naglašava da se takvim praksama mora stati u kraj – priopćeno je iz tog udruženja.

Autor:

ZADNJE VIJESTI