googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nakon razgovora s HDZ-ovcim, Pupovac dobio jamstvo da Hasanbegović neće biti u Vladi?

Autor: Dnevno.hr

ZAGREB - "Pupovac je sinoć rekao da ne želi biti potpredsjednik Vlade. To kad sam ja rekao da tražim da mi Plenković jasno obrazloži zašto ne mogu biti ministar", rekao je Hasanbegović nakon pregovora.

Nešto prije 12 sati završio je sastanak zastupnika nacionalnih manjina i HDZ-a u središnjici stranke sa šefom stranke Andrejem Plenkovićem. Sastanak je trajao oko sat i pol.

Nakon što je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio da ‘možemo imati povjerenje u Plenkovića kad je riječ o sastavu Vlade’, može se steći dojam da je Pupovac od Plenkovića dobio nekakvu garanciju, jamstvo da Hasanbegović neće biti član nove Vlade”, piše N1.

“Dogovorili smo nastavak razgovora, Stier i Marić će voditi kontakte. Sljedeći sastanak je u četvrtak”, kazao je Plenković za N1. Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome hoće li Hasanbegović biti ministar u sljedećoj Vladi, a čemu se u četvrtak protivio Pupovac, Plenković je rekao “uopće nismo razgovarali o sastavu Vlade. Ponavljam još jednom – o tome odgovara mandatar”.

Pupovac je nakon sastanka kazao: “Prepoznali smo otvorenost za postizanje sporazuma”.

“Prepoznali smo otvorenost za, ne samo razgovor, nego i za postizanje sporazuma. S druge strane manifestirali smo također otvorenost i spremnost da dođemo do rješenja koje će jamčiti Hrvatskoj stanje potpuno normalnosti, koje će jamčiti da Hrvatska dobije stabilnu i funkcionalnu vladu i da se pripadnici nacionalnih manjina vrate na onu točku ostvarivanja svojih prava koja je u jednom trenutku napuštena i izgubljena iz fokusa, a vjerujemo da ćemo s politikom koju zastupa današnji HDZ tu točku zajednički obnoviti i krenuti u stvaranje stabilne političke situacije u zemlji u kojoj će manjine i zastupnici doprinositi na način na koji su znali doprinositi u interesu zemlje”, kazao je Pupovac.

“Pupovac je sinoć rekao da ne želi biti potpredsjednik Vlade. To kad sam ja rekao da tražim da mi Plenković jasno obrazloži zašto ne mogu biti ministar”, rekao je Hasanbegović nakon pregovora.

Na pregovore su, osim predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, stigli Vladimir Šeks, Milijan Brkić, Tomislav Tolušić, Oleg Butković te “sporni” ministar Hasanbegović.

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin istaknuo je kako se njihov program temelji na onom koji su predali u mandatu prošle Vlade, a koji, koliko zna, uopće nije bio razmatran. “Ne znam je li uopće bio i pročitan”, kazao je i dodao kako je taj program sada samo dorađen.

“Moramo se uskladiti s budućom vladom i prava nacionalnih manjina i programska platforma moraju postati dio programa hrvatske Vlade”, kazao je zastupnik češke manjine Vladimir Bilek.

Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi kazao je, pak, kako ima određene zamjerke prema HDZ-u, ali i poručio kako će se prilagoditi stavu drugih manjinskih zastupnika.

Sastanku bi trebalo nazočiti svih osam manjinskih zastupnika – Furio Radini Ermina Lekaj Prljaskaj, Mile Horvat, Boris Milošević, Robert Jankovics, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi, ali i Milorad Pupovac koji je jučer najavio mogućnost sudjelovanja predstavnika manjina u stvaranju vladajuće većine, ali je poručio da njegova stranka SDSS sigurno neće podržati vladu u kojoj će biti Zlatko Hasanbegović.

Autor: Dnevno.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});