fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NEMA VIŠE NEDODIRLJIVIH: Pobjednik – Glavna tužiteljica Gordana Tadić!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Posljednjih mjeseci, Tužilaštvo BiH, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, formiralo je predmete i pokrenulo ili obnovilo istrage i podiglo optužnice protiv najmanje deset zvaničnika iz bh. bezbjednosnog sektora, i institucija za sprovođenje zakona. Širok je spektar inkriminisanih radnji, koje su im stavljene na teret - od krivotvorenja diploma i drugih dokumenata, nezakonitog presretanja komunikacija, odavanja tajnih podataka, miješanja u istrage,...pa do krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Prilikom imenovanja na poziciju glavnog tužioca BiH Gordana Tadić je odmah obećala, da će se boriti protiv korupcije u vlastitim i policijskim redovima, što do sada nitko od njezinih prethodnika nije se niti usudio da pokrene ijedan krivični postupak protiv čelnih ljudi u policijskom, odnosno sigurnosnom sektoru.

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv direktora i rukovoditelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine (BiH) Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića, potvrdio je za Radio Slobodan Evropa (RSE) Oleg Čavka postupajući tužilac Tužilaštva BiH u ovom predmetu. Time je Sud BiH potvrdio, da su optuženi osnovano sumnjivi na krivično djelo koje im je optužnim aktom na teret stavljeno.

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra 2020. godine, podignulo optužnicu protiv direktora i rukovoditelja u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti. Optuženi se terete da su tokom augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e. Osman Mehmedagić je pod još jednom istragom Tužilaštva BIH, a u vezi falsifikovanja diploma o svome obrazovanju.

Dana 10. 11. 2020. godine (utorak) Sud Bosne i Hercegovine trebao bi da odluči o Prijedlogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za izricanje mjera zabrane prema optuženom Mehmedagiću i Pekiću kojim je predloženo, da Sud BiH istima izrekne mjeru udaljenja iz Obavještajno  – sigurnosne agencije BiH (OSA BiH)!

Ako malo proguglamo internetom, niti jedan zemlja u regionu nije optužila šefa državne tajne policije, zbog bilo kojeg krivičnog djela. Međutim, Tužiteljstvo BiH, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, jest, i time pokazalo, da nema više nedodirljivih.

Pored navedenog, pod zvaničnom istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine jest i visokopozicionirani Vahidin Šahinpašić, načelnik Kriminalističko – istražnog odjela SIPA-e (KIO SIPA), kao i Slađenko Čerkez, šef Odsjeka za sprečavanje organiziranog kriminala SIPA-e. Obojica zajedno sa drugima sumnjiče za da su u svojim radnjama ostvarili i počinili obilježja više koruptivnih krivičnih djela, što zadovoljava pravni standard organiziranog kriminala.

Ranije je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine provodilo istragu i podiglo optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je sigurnosni sektor povukao u ponor. Zajedno s Mektićem optuženi su i drugi visoki zvaničnici Ministarstva sigurnosti BiH. Optužnica je potvrđena, a proces protiv Mektića u toku. Mektić je – prema informacijama portala Dnevno – pod još najmanje dvije istrage Tužilaštva BiH, zbog korupcije.

No, tu nije kraj.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine provodi istragu i protiv pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, a u vezi kriminala počinjenog u predmetu „Dženan Memić“.

Niti jedna policijska agencija u Bosni i Hercegovini nije favorizirala dolazak Gordane Tadić na funkciju Glavnog tužioca Bosne i Hercegovine. Učinili su sve da ju onemoguće, ali bezuspješno. Njihov favorit na poziciju Glavnog tužioca BiH bila je iskompromitirana Dalida Burzić, nekadašnja glavna kantonalna tužiteljica Kantona Sarajevo. Akteri nisu čak ni skrivali svoje želje za tim da Burzićeva zasjedne u najmoćniju fotelju u državi  – glavnog tužioca BiH. Više puta je i optuženi Dragan Mektić u svojstvu ministra sigurnosti BiH, favorizirao dolazak Dalide Burzić na poziciju Glavnog tužioca BiH.

Plan je od samoga početka bio jasan: da je kojim slučajem Dalida Burzić bila izabrana na poziciju glavnog tužioca BiH svaka borba protiv korupcije u sigurnosnom sektoru bila bi osujećena, koja je već jednom odigrala sramnu, koruptivnu i kriminalnu ulogu u predmetu „Dženan Memić“!

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});