fbpx
Fena

NIKŠIĆ HITNO TRAŽI PROSVJEDNU NOTU ZA IZRAEL: ‘Gotovo je nevjerojatno i krajnje paradoksalno…’

Autor: Dnevno.ba

Povodom priopćenja Veleposlanstva Izraela sa sjedištem u Tirani, nadležne i za Bosnu i Hercegovinu, oglasio se predsjednik bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić.

“Pozivam Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine da hitno upute prosvjednu notu vladi Izraela, uz detaljnu informaciju o stvarnom pravnom poretku Bosne i Hercegovine”, napisao je predsjednik ove bošnjačke stranke.

Također, dodao je kako je potrebno bez odlaganja organizirati bilateralne susrete na najvećoj državnoj razini, kako bi vlasti u Izraelu bile upoznate s istinom u vezi s političkim sistemom u Bosni i Hercegovini, te djelovanju onih koji osporavaju jednakopravnost, promiču kulturu veličanja zločina genocida i negiraju temeljna ljudska prava, pa i pripadnicima jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Gotovo je nevjerojatno i krajnje paradoksalno da Veleposlanstvo Izraela podržava sistem koji je okvalificiran kao rasistički i diskriminacijski upravo po tužbi našeg sugrađanina Židova, uvaženog Jakoba Fincija. Na ovaj način Veleposlanstvo Izraela se de facto i de iure stavlja na stranu onih koji su obavezujućim presudama Europskog suda za ljudska prava obilježeni kao promotori diskriminacije pored ostalih i nad Židovima. Da budem potpuno jasan, svako tko zagovara ekskluzivna prava konstitutivnih naroda nad drugima upravo održava diskriminaciju između ostalih i Židova”, naveo je Nikšić, prenosi N1.

Veleposlanstvo Izraela podržava koncept tzv. legitimnog predstavljanja koji u Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoji, naglasio je.

Apsurdno je, nastavlja Nikšić, da Veleposlanstvo Izraela u istom tekstu govori o zaštiti prava Židova, presudi Sejdić-Finci, da bi zatim konstatirali da je sistem “podjele vlasti između konstitutivnih naroda” održiv i da se “mora poštovati”?!

“Da podsjetim gospodu iz Veleposlanstva Izraela da u presudi po tužbi Jakoba Fincija i Derve Sejdića Europski sud za ljudska prava kaže da ‘smatra da se nijedna vrsta različitog postupanja koja se isključivo ili u kritičnom obimu zasniva na etničkom porijeklu pojedinca ne može objektivno opravdati u suvremenom demokratskom društvu koje je izgrađeno na principima pluralizma i poštovanja različitih kultura’”, napisao je Nikšić.

Posebno je šokantno, stava je Nikšić, da Veleposlanstvo Izraela, države koja predstavlja narod koji je preživio genocid i Holokaust, zagovara diskriminacijski koncept ekskluzivnih prava konstitutivnih naroda. Za taj koncept je Europski sud za ljudska prava u više presuda rekao da je zaostala, retrogradna posljedica “brutalnog sukoba obilježenog genocidom i etničkim čišćenjem”, napomenuo je.

“Također, iz ovog Veleposlanstva Bosnu i Hercegovinu nazivaju konsocijacijskom demokracijom što je neistinita i krajnje opasna formulacija. U Bosni i Hercegovini ne postoje konsocijacijske jedinice. Naša država je jedinstvena i suverena, a niti jedan njen unutrašnji administrativni element nema nikakav subjektivitet izvan državnoga U Bosni i Hercegovini vlast ne obnašaju konstitutivni narodi, iako su im kroz sistem data ekskluzivna prava. Sve institucije pripadaju državi i izvode se iz državnog suvereniteta, a ne narodima koji nisu administrativne kategorije”, naglasio je Nikšić.

Odgovor bi, zaključuje on, mogao ići unedogled.

Dodao je kako smatra da je obveza vlade Izraela da se izjasni o skandaloznim tvrdnjama svog Veleposlanstva u Tirani kojim se ohrabruje diskriminacija Židova. Pozvao je i Židovsku zajednicu u Bosni i Hercegovini koja je i do sada odlučno dizala glas protiv podjela i diskriminacije da poduzme sve što je u njenoj moći kako bi država Izrael dobila istinite i potpune informacije o stanju u Bosni i Hercegovini.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI