googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NIKŠIĆ: Rekao sam Kukiću – priču o Tuzli ćemo voditi posebno, HDZ nas ne treba zvati ako će ići s ucjenama o Izbornom zakonu

Autor: TV Alfa

SARAJEVO - Očekujemo od onih koji su relativni pobjednici izbora da prvi probaju da osiguraju parlamentarnu većinu, da ponude koncept i da vidimo ko će s njima. Zato smo jasno rekli da prepuštamo SDA da vidi ima li kapacitet za to, poručio je u političkom magazinu "Acta" na Alfa TV predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

– Nikakav službeni  poziv nismo dobili od SDA za pregovore. Mi ne razgovaramo s njima, u ovim trenucima se bavimo nekim drugim stvarima. Oni koji imaju najveći broj mandata treba da pozovu, da razgovaraju s političkim partijama njima srodnim, koje će kroz parlamentarnu većinu formirati vlast – kazao je Nikšić.

Zbog ranije loših iskustava u suradnji sa Strankom demokratske akcije, ne vjeruje da ta stranka ima iskrene namjere kada je riječ o formiranju vlasti, te da je spremna da unese promjene u zemlju.

– Ja sam rekao ono što je činjenica, a to je da smo imali nekoliko projekata gdje smo pokušavali da surađujemo, pokušavali da budemo politička partija koja će dati svoj doprinos na stvaranju nekakvog ambijenta, nismo naišli na razumijevanje i nekoliko puta smo izigrani. To je razlog zbog čega ne vjerujem u iskrene namjere kada je u pitanju SDA i njen predsjednik, da iskreno žele da se uđe u formiranje vlasti koja bi bila spremna da se nešto u odnosima unutar države BiH mijenja. SDP nema namjeru da bude dio priče, dio koalicije i vlasti koja će biti zasnovana na tome samo da se formira vlast – pojasnio je Nikšić.

Ponude su račun bez krčmara

Upitan o špekulacijama da se SDP-u „nudi“ Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, te da su u igri velike količine novca, a u zamjenu za političku suradnju sa SDA, Nikšić tvrdi da takvu ponudu nije dobio.

– Sa mnom niko nije razgovarao na temu ponude ministarskih mjesta. Čuo sam kao i Vi i javnost da se spekulira s imenima mogućih premijera. To je, što se tiče SDP-a, račun bez krčmara – rekao je Nikšić.

Ipak, čekajući da odreagiraju relativni pobjednici izbora, stranke ljevice ne sjede skrštenih ruku, a opredjeljenje je da se formira blok političkih partija koji će biti bez nacionalnih stranaka.

– Intenzivno razgovaramo u pojedinim kantonima, s nama bliskim političkim partijama s Demokratskom frontom i Našom strankom. Pokušavamo da formiramo neke principe oko kojih bi se okupila buduća koalicija. Pokušavamo da formiramo programska opredjeljenja koja bi buduće vlade trebalo da rade. Želja nam je da vlast u kojoj bi mi participirali na osnovu tog programa zaista pokaže da je moguće nešto novo u BiH, da je moguće doći do vlada koje će biti zasnovane na programu, a ne na broju ruku – rekao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, cilj novog bloka stranaka nije izbaciti SDA, „jer oni su pobijedili na izborima i mogu samo sami sebe izbaciti. Oni treba da formiraju vlast, ukoliko to mogu“.

Komentirajući činjenice da pojedine političke partije već uvjetuju s kim žele, a s kim ne pregovarati, Nikšić je naglasio kako u ovim trenucima uvjetovanja ne smiju postojati, jer se nije ni došlo do trenutka koji se tiču raspodjele ministarskih funkcija, ili premijerskih.

– Ako smo spremni da donesemo programe i principe, da damo budućoj vladi alate u ruke, lako ćemo se dogovoriti oko mjesta. DF nije isključiv u tome da ne surađuje s Narodom i pravdom kao političkom partijom, nego su kalkulirali s time da imaju problem s kandidaturom predsjednika Naroda i pravde za premijersku funkciju, iako je gospodin Dino Konaković rekao da uopće ne insistira da on bude premijer u Kantonu Sarajevo – pojasnio je Nikšić.

Odgovarajući na pitanje što ako se s ideološki bliskom strankom DF-om opet izjalove pregovori o suradnji, kao što je to bilo u predizbornom periodu, Nikšić kaže da se ne vrijedi vraćati unazad i tražiti razloge.

– Mislim da sada treba da shvatimo i mi poruku koju su nam dali birači. Ne želim nad tim da lamentiram, da se žalim, niti da žalim za onim što nije bilo. Iluzorno je vraćati se nazad. Nažalost, nije bilo moguće i sad je glupo tražiti razloge. Bilo pa prošlo, što  sad da radim – dodao je Nikšić.

Razgovori usporedo teku i u drugim kantonima, ali i o mogućoj suradnji na federalnom i državnom nivou.

– Jedna grupacija nakon potpisivanja sporazuma u Zenici je došla, otvoreno sam rekao gospodinu Kukiću da to što pričamo o Sarajevu, da ne ispadne da ja nekoga lažem, zavlačim, to je grupacija, koalicija koja je formirana za više nivoe, za federalni i državni nivo, ali da ćemo priču o Tuzli morati voditi posebno, jer nema tu prevelike razlike kada je u pitanju SDA i PDA u Tuzlanskom kantonu – smatra predsjednik SDP-a.

HDZ nas ne treba zvati, neka nas brišu 

Prema njegovim riječima, nemoguće je na Federalnom nivou napraviti blok koji će istisnuti obje nacionalne stranke, SDA i HDZ BiH.

– S HDZ-om nemamo namjeru otvarati priču na uslovima koje su oni postavili, o formiranju vlasti kroz donošenje Izbornog zakona. Nas HDZ ne treba zvati, neka nas brišu, ukoliko je uvjet ovakav Izborni zakon kakav oni zagovaraju. Uvjeren sam da CIK neće čekati odluku Ustavnog suda i da će po diktatu svojih političkih mentora ući u prekrajanje zakona i ispunjavanje želja svojih političkih pokrovitelja – rekao je Nikšić.

SDP kao najpoželjnija “politička udavača”

Jasno je da je SDP sada najpoželjniji politički partner za suradnju, zahvaljujući ostvarenom izbornom rezultatu, smatra Nikšić

– SDP je najpoželjnija udavača, i ne zato što mi lijepi, pametni. Uz ovaj rezultat činjenica je da su oni svi svjesni kako je SDP taj koji će održati riječ. Mi nećemo varati, to je osnova – kazao je Nikšić.

Zaključio je da su izbori u BiH apsolutno besmisleni, te bilo kakav novi izborni ciklus bez izmjena Izbornog zakona, koji će uvesti skeniranje glasačkih listića i videonadzor, besmisleno je.

– Ovo gubi sportski karakter. Trošite za kampanju, a ljudi naprave rezultat kakav oni misle da treba – rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

 

Autor: TV Alfa
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});