fbpx

Njemačka: Afd sve popularniji, pretekao Zelene. Nijemci ne vjeruju u integraciju izbjeglica

Autor: dnevno.ba

Desno orijentiranoj, populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD) i dalje raste popularnost i sada ju podržava 17 posto birača, priopćio je javni servis ZDF u petak.

U ispitivanjima u sklopu tzv. Političkog barometra javnog servisa ZDF, AfD je prestigao vladinu stranku Zeleni, koju bi biralo svega 16 posto ispitanih. Na posljednjim izborima za Bundestag AfD je osvojio 10,3 posto glasova.

Prema ZDF-ovom ispitivanju, vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) osvojila bi 20 posto, a oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU 28 posto glasova. Vladajuća Liberalno-demokratska stranka (FDP) bi osvojila šest , a stranka Ljevica pet posto glasova.

Prema rezultatima ovog ispitivanja trenutno vladajuća koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberala ne bi imala većinu.

Najnovija ispitivanja pokazuju trajno nezadovoljstvo građana radom vlade. Njih 51 posto smatra da vlada svoj posao ne obavlja dobro, dok je 41 posto zadovoljno dosadašnjim učinkom.

Kao najspornije teme među građanima se smatraju planovi savezne vlade u vezi sa zakonom koji bi regulirao grijanje u Njemačkoj u budućnosti, kao i politika prema izbjeglicama, što najviše ide u korist AfD-u koji se zalaže za strogo ograničavanje broja izbjeglica.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI