googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Dejan_Becarevic

NOVA KRIZA: RS već ovaj tjedan tuži FBiH i UNO BiH?

Autor: Dnevni List

BANJA LUKA - U jeku teške političke krize, blokade institucija i nemogućnosti formiranja državne i federalne vlasti dolazi još jedna najava koja bi dodatno mogla zakomplicirati ionako teške odnose u zemlji – Republika Srpska će ovog tjedna podnijeti tužbu protiv Uprave za neizravno oporezivanje BiH i Federacije.

Razlog – neprimjenjivanje novih koeficijenata za raspodjelu prihoda od neizravnih poreza. Radovan Višković, premijer RS-a, podsjetio je kako je tužba najavljena još u travnju, a do sada nije pokrenuta zbog molbe premijera FBiH Fadila Novalića da se sačeka da budu formirane federalna i kantonalne vlade.

– Tužba je spremna i u ponedjeljak će biti i potpisana, samo naše institucije moraju dati suglasnosti. Naše Pravobraniteljstvo radi na tome, rekao je Višković.

Oštećeni za milijune maraka

Dodao je kako ovaj entitet više ne može čekati jer mora zaštititi svoj proračun i dodao da RS i njeni građani zbog trenutne situacije trpe veliku štetu. Tvrde kako su samo u prva tri mjeseca ove godine pretrpjeli štetu od oko 20 milijuna maraka zbog neraspodjele sredstava od PDV-a, a od tog novca trebalo bi se izdvajati plaće javnom sektoru, mirovine i socijalna davanja. Već ranije je plasiran podatak kako je RS tijekom 2018. godine bila na gubitku oko 33 milijuna maraka. On je još ranije najavljivao da se razmatra mogućnost da tužba bude podnesena sudovima u RS, jer sa onim u FBiH do sada nisu imali dobra iskustva.

U Upravi za neizravno oporezivanje BiH nadaju se kako neće biti tuženi. Naglašavaju kako samo sprovode odluke Upravnog odbora koji od 2017. nije usvojio novu odluku o koeficijentima za raspodjelu prihoda od PDV-a.

Vlada FBiH na sjednici u lipnju upoznala se s informacijom o poravnanjima između entiteta pri raspodjeli neizravnih poreza s Jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje za razdoblje 2005. – 2018. godina, koju su podnijeli članovi Upravnog odbora UNO uime FBiH. U informaciji je navedeno da od drugog privremenog poravnanja 2012. do drugog poravnanja 2018., zbog nepostojanja konsenzusa članova UO UNO, nije donesena nijedna odluka o poravnanjima između korisnika prihoda od neizravnih poreza sa Jedinstvenog računa UNO, mada su bili pripremljeni prijedlozi odluka. Prvo privremeno poravnanje uzima sudjelovanje u krajnjoj potrošnji entiteta na dan 31. srpnja tekuće godine, za razdoblje siječanj – lipanj, a drugo 31. siječanj za prethodnu godinu.

Stav Vlade FBiH

Konačno poravnanje se vrši tek nakon što Upravni odbor UNO odobri izvještaj o eksternoj reviziji. Prijedlogom dostavljenih odluka o drugim privremenim poravnanjima, FBiH od RS-a ukupno potražuje 31.901.174,10 maraka temeljem obračunatog drugog privremenog poravnanja za 2012. i 2016. Ukupan dug FBiH prema RS temeljem obračunatog drugog privremenog poravnanja za 2014., 2015., 2017. i 2018. iznosi 38.744.241,46 maraka. U konačnici, temeljem obračunatih drugih privremenih poravnanja za sve navedene godine, za koje UO UNO još nije donio odluke, na teret FBiH bi RS trebalo isplatiti ukupan iznos od 6.843.067,36 maraka.

– Najveći obračunati pojedinačni iznos duga FBiH prema RS odnosi se na prijedlog drugog privremenog poravnanja za 2018. u iznosu od 33.326.764,78 KM. Vodeći se usporedbom sa svim obračunatim koeficijentima za druga privremena poravnanja u ranijim godinama, koji se unazad pet godina ne spuštaju na razinu ispod minimalno 64 posto, FBiH je sugerirala da nadležna jedinica pri UNO još jednom analizira prijave krajnje potrošnje za 2018., kako bi bile uočene i otklonjene eventualne pogreške, te preispitani prijedlozi odluka. Zbog toga je Vlada FBiH svoje predstavnike u UO UNO zaključkom zadužila da, na prvoj slijedećoj sjednici UO, ponovo zatraže eksternu reviziju krajnje potrošnje za sve godine, navedeno je iz Vlade FBiH.

Nakon toga će biti donesene odluke o poravnanjima kronološkim redom od 2012. do 2018., kao i presude Suda BiH, uz utvrđivanje kašnjenja od momenta obveze od trenutka donošenja odluke i obračunate zatezne kamate za sva kašnjenja kako je to Sud BiH utvrdio presudom. U tim zaključcima još je navedeno kako Vlada FBiH inzistira na provedbi svojih zaključaka od 27. srpnja 2018., odnosno reviziji rada UNO, preciznijoj uplati raspodjele prihoda od neizravnih poreza i iskoristit će sve raspoložive mehanizme da utvrdi pravičnost uplate i raspodjele sredstava s Jedinstvenog računa UNO.

Autor: Dnevni List
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});